Daily Star: Hrůza, jak se povalí ruské tanky Evropou!

-kou-
6. 2. 2019  PrvníZprávy
Se železnou pravidelností opakující se scénář, kterak Rusko napadne Evropu, je oblíbeným žánrem nejdříve vyděsit a následně uklidnit veřejnost nadějí na zvýšení vojenských výdajů zemí NATO.
Nejinak tomu je i s čerstvým materiálem v britském deníku The Daily Star. Opakuje se tak naprosto neodůvodněný, ničím nevysvětlený scénář, ne nepodobný těm z dob studené války.
V případě, že dojde k vypuknutí třetí světové války, smete ruská tanková armáda v Evropě síly NATO, tvrdí Daily Star, s odkazem na vojenského odborníka na Rusko a Skandinávii

Přičemž článek zdůrazňuje, že Moskva nebude schopna vyhrát ve smyslu plného obsazení Evropy a konflikt pravděpodobně skončí „patem”.

Obrovská armáda tanků Ruska je noční můrou severoatlantické aliance a v případě třetí světové války smete síly NATO, uvedl The Daily Star tvrzení vojenského experta Petri Mäkelä.

Ačkoli některé z tanků ve výzbroji Ruska byly postaveny v padesátých a šedesátých létech během sovětské éry, jsou stále smrtící a představují vážnou hrozbu. Kromě toho u většiny zemí NATO došlo ke snížení, v důsledku čehož se v armádách zemí vojenského bloku používá jen několik typů tanků nebo dokonce jeden.

Petri Mäkelä, který se specializuje na analýzu technik války používaných v Rusku a ve Skandinávii, varoval, že kvůli nedostatku vojenské parity by ruské síly mohly snadno smést NATO, kdyby vypukla třetí světová válka.

Je to zde zase – když podle Daily Express Rusko napadne Evropu…

„Ruská taktika je soustředit drtivou sílu na hlavní směr a bude těžké pro malé západní tankové armády odolat,” zdůraznil expert.

Podle Mäkelä bude konfrontace takového smrtícího útoku noční můrou pro síly NATO, protože nemá dostatečnou kapacitu k tomu, aby vrátily úder. Znalec však poukazuje na to, že, naštěstí, se Rusko nebude moci projet po celé Evropě a zcela ji zabrat.

„Rusko nemůže vyhrát, pokud jde o plné obsazení Evropy,” zdůraznil Petri Mäkelä. „Může však vstoupit do konfrontace s pokročilými silami NATO a obsadit určité území. NATO prostě nemá potřebné dělostřelectvo, které by mohlo čelit, a pokud k tomu přidáme neschopnost Ruska obsadit území, mohlo by to vést k patové situaci. Naštěstí Západ dělá kroky správným směrem a vytváří mnohem mocnější síly v Evropě.”

No a když jsme si všichni oddechli a uviděli šťastnou budoucnost Evropy pod ochranou mohutných sil NATO, konečně musíme s radostí vítat a schvalovat zvýšené vojenské rozpočty. Jen se poněkud zapomíná na dvě věci. Jednak, že výdaje na obranu evropských zemí NATO (bez Spojených států) již dlouhodobě násobně překračují vojenský rozpočet Ruska – nyní zhruba osminásobně. Za druhé je patrná u těchto scénářů – a to vždy – absence motivace Ruska, proč by se mělo pustit se do takového dobrodružství. Ale to již veřejnost nepotřebuje, stačí Pavlovův reflex – říci „Rusko“ a před očima se valí ruské tanky.

– – –