Mezinárodní pomoc Venezuele?

Jan Kubeša
24. 2. 2019
Jak se očekávalo, na hraničních přechodech mezi Venezuelou a Kolumbií v sobotu došlo ze strany ultrapravice kolem Juana Guaidó k provokacím a násilným akcím.Ultrapravice podporující Juana Guaidó a její pouliční gangy známé jako guarimberos, které organizovaly násilí ve Venezuele v letech 2014 a 2017 s řadou obětí na životech, opět vyráběly a používaly molotovovy koktejly na mostě mezi Kolumbií a Venezuelou. Jimi zapálený kamion s tzv. humanitární pomocí pak oni a část sdělovacích prostředků vydávají za dílo venezuelské policie.  ZDE (odkaz na výrobu molotovových koktejlů podporovateli Juana Guaidó na kolumbijské straně mostu).
ZDE je vidět, jak kamion hoří na kolumbijské straně mostu, zatímco kordon venezuelské policie bránící hranici je vlevo.
Christoph Harnisch, zástupce mezinárodního výboru Červeného kříže v Kolumbie prohlásil: “My se neúčastníme toho, co pro nás není humanitární pomoc”. ZDE
Také Mezinárodní charita se ze stejného důvodu odmítla účastnit těchto akcí.
Prezident Maduro v této situaci vyhlásil: “Rozhodl jsem se přerušit všechny politické a diplomatické styky s fašistickou vládou Kolumbie. Diplomaté musí do 24 hodin opustit území Venezuely”.
Na sociálních sítích v Kolumbii lidé podporují Venezuelu a zvoleného prezidenta Madura. Vyjadřují velké rozhořčení proti postoji jejich vlády vůči Venezuele, která je kritizována za servilnost vůči USA.

Autor pracoval v letech 1986-1993 jako ředitel pobočky Koospolu se sídlem v Bogotě (s působností i pro Venezuelu)