„Narkostát“ Albánie jako Kolumbie Evropy

Borzou Daragahi a Tanjug
4. 2. .2019 B92, překlad Messin
Webová stránka britského deníku Independent píše, že odborníci považují Albánii za „Kolumbii Evropy“. Tedy zemi, kde mají drogové klany vazby na policii a politiky.

(Těžko by se to mohlo stát, bez odtržení Kosova od Srbska a jeho předání kosovsko-albánské narkomafii – pozn. red. NR)
„Pouze před několika lety zahájily albánské orgány agresivní eradikaci na venkově malého balkánského státu a doufali, že zničení konopných polí a zatčení některých pěstitelů sníží moc obchodníků s drogami, zbaví zemi statusu vyvrhele a pomůže tak ulehčit její vstup do Evropské unie.“

Nicméně „to jen přesvědčilo obchodníky, aby se pustili do lukrativnější a smrtelnější hry“ – zejména obchodu s kokainem a heroinem.

V rozsáhlém článku nazvaném „Kolumbie Evropy: Jak se malá Albánie stala centrem obchodu s drogami na kontinentě“ Independent uvádí, že obchodníci nyní používají „ty samé sítě, které založili pro dopravu velkého objemu konopí a distribuci kokainu z Latinské Ameriky a heroinu ze Střední Asie přes Itálii do zbytku Evropy.“

„Albánské gangy jsou považovány za špičkové obchodníky s heroinem, kokainem a konopím. Jak američtí, tak evropští bezpečnostní činitelé označili Albánii za největšího dodavatele konopí do EU, stejně tak jako za důležitý tranzitní bod pro heroin a kokain,“ pokračoval článek. Na základě hodnoty zachycených drog někteří odhadují, že samotná marihuana generuje až 4 miliardy USD ročně, polovinu HDP Albánie.

Zatímco vláda to popírá, „odborníci tvrdí, že obchodníci s drogami důkladně infikovali politiku a obchod do nejhlubších úrovní.“

Množství albánských úředníků na nejvyšších úrovni – od starostů po ministry – bylo zapleteno do obchodu s drogami a možná jej umožnilo, tvrdí článek.

„Jedním z příkladů možných tajných dohod mezi obchodníky a úředníky je síť radarů Lockheed-Martin, která byla instalována po celém pobřeží. Teoreticky by měla pomoci úředníkům zjistit jakékoliv mořské plavidlo větší než 3,5 metru. Jenže ve skutečnosti se 15 metrové lodě plné narkotik neustále objevují v Itálii,“ napsal Independent.

– – –