Spiegel: USA už nejsou lídrem světa, ale i nadále mu káží, jak žít!

Mike Pence, americký viceprezident

Konstantin von Hammerstein a -kou-
20.2.2019 Spiegel a PrvníZprávy
Mike Pence, při projevu na Mnichovské bezpečnostní konferenci, hovořil o „americkém vedení” a rozdával instrukce evropským partnerům, napsal Der Spiegel.

Kritizoval výstavbu „Nord Stream – 2“, požadoval zvýšení výdajů na NATO a ukončení jaderné dohody s Íránem. Nicméně jeho slova byla vnímána bez nadšení, poznamenal časopis: Spojené státy vůbec nevedou „svobodný svět” a krize v transatlantických vztazích nikdy nebyla tak hluboká.

Možná, že diváci mohli trochu zatleskat Miku Pencovi během jeho vystoupení na Mnichovské bezpečnostní konferenci, ale rukama neplácali, protože americký viceprezident chválil Donalda Trumpa téměř v každé větě, napsal Der Spiegel.

Podle Pence, se USA pod Trumpem staly „silnější než kdykoli předtím”: ekonomika země prosperuje, nezaměstnanost klesla, ceny akcií se prolomily strop. „Amerika se opět stala vůdcem svobodného světa,” uzavřel Pence.

Viceprezident také zaznamenal prudké zvýšení výdajů na NATO. Jak časopis poznamenal, v daném okamžiku bylo v hale nejméně dvacet lidí, kteří nedávno naslouchali projev slavného amerického diplomata, který si stěžoval, že po dlouhou dobu v americkém hlavním městě neslyšel slovo „spojenci”.

Přičemž, jak Der Spiegel uvedl, transatlantické partnerství zažívá nejhorší krizi v celé své historii: Jeden den na konferenci se prominentní politici dohadovali, zda by NATO mohlo přežít dva další roky Trumpovy vlády. Kromě toho neměli pochybnosti o tom, že by se aliance definitivně skončila, kdyby se Trump zvolil na druhé funkční období.

Rakouský prezident: USA jednají s EU jako s kolonií!

Publikace poznamenala, že Penceův projev tak prakticky neměl nic společného s realitou. Spojené státy již nejsou lídrem, naopak se vzdávají svých pozic, což využívají Čína, Rusko a Írán.

Přičemž Washington, který není vůdcem, rozdává instrukce a Mike Pence k tomu také využil svůj projevu v Mnichově. Nejprve vyzval evropské země, aby své příspěvky do NATO dotáhly na požadované 2% HDP. Americký viceprezident se rovněž dotkl tématu „Nord Stream 2“. „Spojené státy nebudou moci zaručit ochranu Západu, pokud se naši spojenci stanou závislí na Východě,” řekl Pence.

Nejostřejší kritika Pence byla však adresována Íránu, v publikaci se uvádí: politik nazval Islamskou republiku „největším sponzorem mezinárodního terorismu” a rovněž obvinil Teherán z antisemitismu. Pence naléhal na Evropany, aby odešli u iránské jaderné dohody a přestali podkopávat americké protiíránské sankce.

Podle Der Spiegelu Evropané v sále poslouchali projev Pence s kamennými tvářemi: bylo jim jasné, co v chápání amerického politika znamená „vedení USA rozděluje rozkazy a zbytek je provádí”. Takové chápání se neshoduje se jejich vlastními představami partnerství.