Vyprázdněná informace o Číně

Jiří Jírovec
19. 2. 2019
Horizont ČT24 (17.2. 2019) informoval o potížích, které mají čínští dělníci, když se chtějí odborově organizovat. Byla to ukázka současné omezenosti české publicistiky. Prostřednictvím nic neříkajících záběrů na skupiny studentů a vyjádření několika osob z “bezpečnějšího” Honkongu dostal divák do mozku implantát o zlé komunistické moci.


Starost o právo odborově se organizovat možná někoho donutila k slzám. Ty by rychle oschly, kdyby divák věděl, že odbory jsou třeba v USA nebo v Kanadě považovány za překážku podnikání a dělá se tam všechno, aby nevznikaly. Obrovské společnosti jako Fedex nebo Walmart se vzniku odborových organizací všemi prostředky brání.

Jenže nejsou odbory jako odbory, evropské jsou jiné než severoamerické a čínské. O tom se ale nemluví.

Podle tohoto zdroje (https://echo24.cz/a/wBvUC/prijel-jsem-se-od-vas-ucit-rekl-zeman-v-cine-doslovny-prepis-rozhovoru) řekl president Zeman v roce 2014 při návštěvě Číny

“(že) jel do Číny nikoli, aby poučoval o lidských právech, ale aby se naopak naučil, jak stabilizovat společnost.”

Tak zněl úvod článku, jenže o několik odstavců dál byla jiná formulace. Prý se jel učit jak “stabilizovati společenský řád”.

To je sakra velký významový posun. Udržet pohromadě společnost, která má 1.4 miliardy obyvatel je obrovský problém. Znepřátelit lidi je daleko snazší než je pak dát dohromady. Víme to i zdaleko menších společností. Víme, jak si dávají do držky protestanti a katolíci v Irsku a to mají stejného boha.

Stabilizace společenského řádu má konotaci setrvání u kormidla. Tento proces byl dokonale zvládnut v USA, takže ani zákeřní Putinovi mužíci u sčotů nic nesvedli. Tak proč se vláčet do daleké Číny?

Reportérka ČT Barbora Šámalová je zjevně placena za vyprodukování potřebného propagandistického hesla. Analýza nebo hlubší pohled na zem, která prošla obrovským vývojem je nežádoucí.

Zmíněná reportáž je nepřímým důkazem, že o Číně vlastně nic nevíme. Naši politici usilovně přehlížejí neuvěřitelný vzestup Číny z chaosu Maovy Kulturní revoluce a začerňují informace varovným slovem komunismus.