Zázrak: Duch svatý zajistil růst: Iščenko o ratingu Porošenka a fejkové sociologii

18. 2. 2019     ukraina
Politolog Rostislav Iščenko vyzval k tomu, aby se nedůvěřovalo výsledkům sociologických průzkumů, které se dnes provádějí na Ukrajině v předvečer prezidentských voleb. Upozornil na to 15. února v projektu Ukrajiny.Ru “Iščenko o tom nejdůležitejším”. Podle údajů posledního průzkumu, který se uskutečnil 31. ledna – 10. února, je v čele prezidentského ratingu na Ukrajině showman Vladimír Zelenský. 26,9% Ukrajinců je pro něj připraveno hlasovat. Na druhém místě je současná hlava státu Petr Porošenko s výsledkem 17,7%. Třetí je vůdkyně strany Baťkivščina Julie Tymošenková (15,1%), následuje vůdce Opoziční platformy Jurij Bojko (9,8%) a vůdce Radikální strany Oleg Ljaško (6,6%).


Tyto údaje poskytl Kyjevský mezinárodní institut sociologie, který se jeví Iščenkovi jako velmi podezřelý. Podle jeho vyjádření se ve volebním procesu objevuje řada sociologických kanceláří tohoto druhu, kterým nemá smysl důvěřovat.

“Porošenkův rating nejen že šel nahoru – doslova vzlétl, zvedl se najednou dva a půl nebo třikrát. To se nestává, že by předtím byla prováděna měření, všechna ukazovala přibližně stejnou dynamiku, … a najednou jeho rating vyletěl na 17%, zatímco Tymošenková stejně prudce klesá na 15% … U ratingu Porošenka vůbec není jasné, odkud spadl. Pravděpodobně vyskočil z tomosu. Duch svatý ho zajistil – neexistuje žádné jiné vysvětlení. Proto bych na Ukrajině teď nevěnoval ratingům žádnou pozornost”, řekl politolog.

Dříve k tomu vyzval i vůdce strany Naši, Jevgenij Murajev. Podle něj jsou všechny nejnovější sociologické průzkumy podvržené. Poznamenal, že tímto způsobem úřady formují u Ukrajinců obraz hypotetického vůdce a připravují lidi na masivní podvrhy.

Současně je politolog Dmitrij Kornejčuk přesvědčen, že později se fejková sociologie stane jedním z klíčových hřebíků do rakve stávající vlády, protože lidé nemají rádi, když z nich dělají “trouby”.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová