Zeman by jim nenadával

Jiří Jírovec
15. 2. 2019
Požehnána budiž země, kde novinářům nečouhá aktivismus jako sláma z bot. Vybavují se mi tři kanadská jména: Joe Schlesinger (1928), Brian Stewart (1942) a Peter Mansbridge (1948). Měli svoje politické názory, ale nedávali je okatě najevo. Politici si považovali za čest mluvit s nimi. Obrazně řečeno, stáli na ně frontu.


Jan Werich kdysi prohlásil, že umělec nemá dělat to co od něj divák chce, ale dávát mu to nejlepší čeho je schopen. Zmínění novináři to dělali. Nabízeli poctivé kamínky, jimiž mohl každý doplnit svoji názorovou mozaiku. Pokrývali domácí i zahraniční události způsobem, jemuž mohl posluchač věřit. Všichni tři se stali ikonami CBC.

Nejstarší z nich, Joe Schlesinger, 11.2. 2019 zemřel. Narodil se ve Vídni, ale jeho rodina se přestěhovala do Bratislavy. Jeho rodiče zahynuli během války. Joe, jako jedno z Wintonových dětí, válku se svým bratrem přežil.

Po válce se vrátil do Československa, pracoval pro Associated Press, ale v  roce 1950 emigroval za svým bratrem do Kanady. Byl jedním z těch novinářů, kteří ještě “byli u toho”, byli tam, kde se něco dělo.

Česká media odchod toho československo-kanadského novinářského velikána nezaznamenala. Nu což, máme přece tucty vlastních novinářů. Kvantita někdy trumfne kvalitu.