Jsme vždycky o krok vpředu, bratři Slováci

Jiří Vyvadil

24.3. 2019   Rukojmí
Každý národ je jiný a každý národ v určité situaci reaguje odlišně. Novozélanďané nyní uspořádali jakousi tryznu za oběti teroristického útoku v Churchchrist a nemuslimské ženy si oblékly muslimské šátky… Něco u nás nemyslitelné a v mnohém smyslu. Především, kromě části Moravy jsme ateistickou zemí a nepropadáme antikatolicismu, který přece jenom jakous takous souvztažnost k Česku měl, ale už vůbec ne k islámu, který je nám absolutně cizí.

V praxi se to ovšem projevuje i pozitivně. Na rozdíl od Německa kde jsou stovky mešit, u nás jsou tuším jen tři, a i to je hodně.

Slovensko sleduje Česko, ale ve fázovém odstupu cca 10 let.

Když oni měli Mečiara, tady vládla pravda a láska, až fanatické objímání Západu, EU a auroatlantických vazeb.

Když my jsme vystřízlivěli a volíme Zemana za prezidenta a Babiše za premiéra, na Slovensku přijali euro, volili Kisku a nyní Čaputovou, odhodlanou pravdoláskařskou občanskou aktivistku.

Je dobře, že jsme se rozešli.

Malá ukřičená a fanatická liberální část našeho politického spektra Slovensku závidí. No v budoucí Sněmovně už tito pohrobci Václava Havla nebudou. U nás je nikdo neposlouchá a Halík, který povzbuzoval onu kandidátku na prezidenta je po Kalouskovi a Němcové nejvíce nenáviděným Čechem.

Jsme o krok vepředu, bratři Slováci.

Když současný slovenský premiér Pellegrini poníženě proslovuje v Evropském parlamentu, že Slovensko chce být součástí toho nejpevnějšího jádra EU, ta větší část Čechů, Moravanů a Slezanů pomyslně zvrací.

Jsme o krok vepředu.

Na Slovensku zvítězí hyperliberálka. A zřejmě odstartuje i následnou vlnu směřující k prohře Smeru v příštích parlamentních volbách. Má to jednu logiku: Po určité době přichází touha po změně. U nás dlouho vládla a navíc tupě, pravice, tj. ODS,TOP 09 a KDU-ČSL, a proto se věci posunuly do leva, a dnes vlastně snad nejvíce v historii je vláda ANO, ČSSD, KSČM levicová. A je to dobře, protože mnohé nahromaděné problémy se řeší.

Zároveň ale Česko se řadí ke kritičtější části EU, Babiš ví, že plácat jako Pellegrini o jádru EU nesmí a navíc ani nechce

Neslyšel jediný projev paní Čaputové, byť naše ČT ji masivně pouští do éteru. Nevydržel bych to.

Jsem rád, že je mezi námi hranice.