Moskva se pustila do šéfa NATO: Stoltenberg lže a ani se nezačervená!

Jens Stoltenberg – generální tajemník NATO
– kou –

24. 3. 2019 facebook.com
Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharová uvedla, že generální tajemník NATO Jens Stoltenberg nepředkládá žádný důkaz, že by Rusko údajně porušilo Smlouvu o likvidaci raket středního a krátkého doletu (INF).

„Lže a ani se nezačervená. Na nedávném setkání v Mnichově s Lavrovem nemohl Stoltenberg předložit jediný důkaz o údajném porušení INF ze strany Ruska. Argumenty členů NATO, jako vždy, jsou na úrovni „vše je na sociálních sítích“ a „nikdo kromě vás toho není schopen“ , NATO je NATO,“ napsala rozčíleně Zacharová na své Facebookové stránce.

Vyjádřila se tak ke slovům Stoltenberga, že „všech 29 členských zemí NATO souhlasí s tím, že Rusko porušuje smlouvu o INF“. Podle něj „je tento společný postoj založen na zpravodajských údajích spojenců, včetně Spojených států”.

Německá poslankyně: Kde jsou důkazy, že Rusko porušilo INF?

Stoltenberg také během projevu ve Varšavě řekl, že rozšiřování aliance není vůči nikomu provokací, ačkoliv si nikdo nedělá iluze, proti komu je to zaměřeno.

Spojené státy se rozhodly odstoupit od Smlouvy o likvidaci raket středního a kratkého doletu (INF) pod záminkou jejího porušení ze strany Ruska vyvinutou raketou 9M729, která měla překračovat stanovené limity doletu stanovené smlouvou. Moskva to popřela a naopak upozornila, že Washington porušuje smluvu instalací raketových zaří zení v Rumunsku. Rovněž poukázala, že USA nepředložily pro svá tvrzení důkazy. Nicméně NATO si pospíšilo loajálně se připojit k americké pozici.