Prezident Miloš Zeman k volbám do Evropského parlamentu

https://www.barrandov.tv/video/148696-tyden-s-prezidentem-7-3-2019

8. 3. 2019    TV Barandov video
Jaromír SOUKUP, generální ředitel TV Barrandov: Čekají nás evropské volby, už deváté evropské volby, mně na tom zaujalo několik věcí. Ty vysoké výdaje politických stran, které plánují do těch volebních kampaní, dokonce ANO chce utratit až 35 milionů korun a další strany nezůstávají příliš pozadu. To znamená podle mého názoru v tom vidí velkou důležitost, protože opravdu utratí stovky milionů korun za kampaň a také mě zaujalo to, že podle CVVM, já vím, nemáte rád ty výzkumné organizace, ale ta říká, že voleb se může účastnit skoro až 30 procent lidí, což by znamenalo, že i lidé tomu dávají velkou důležitost a váš názor?


Miloš ZEMAN, prezident České republiky: Tak za prvé bude to kolem 20 procent plus mínus, protože nezapomeňte, že v těch 30 procentech jsou lidé, kteří uvažují, že se zúčastní, nikoliv, že jsou rozhodnuti se účastnit, to za prvé. Za druhé já jsem tady kdysi označil evropské volby za volby druhého řádu. Myslím, že se také ozvala od někoho kritika, nu můj argument byl velmi prostý a to je volební účast kolem 20 procent. To znamená, že když jednom 20 procent občanů považuje evropské volby za důležité, jsou volbami druhého řádu, ale tady je zajímavé něco jiného pane Soukupe. V podstatě, když je tomu tak a je tady ta dvacetiprocentní volební účast, no tak na ní vydělají strany, které mají takzvané hardcore, to znamená kamenné tvrdé přesvědčené voliče. No, když se na ty strany podíváte, tak já vím, že Piráti prohlašují, že dostanou 20 procent, ale zase některé analýzy říkají, že Piráti mají poměrně vlažné voliče, takže možná, že je to trošku přecenění. Na druhé straně třeba komunisté mají poměrně silný hardcore, který se projevuje právě při té nízké volební účasti, no a ti zbývající ANO nebo ODS a možná i sociální demokracie jsou tak někde mezi těmito dvěma extrémy.

Jaromír SOUKUP, generální ředitel TV Barrandov: Pane prezidente, všechny strany, většina stran, které budou kandidovat těch hlavních už uveřejnily své lídry, ty které povedou kandidátky. Je mezi nimi někdo, kdo vás zaujal nebo překvapil?

Miloš ZEMAN, prezident České republiky: Já jsem kdysi říkal, že nejzajímavější lídr byl Jan Keller, který ale už nechce kandidovat za sociální demokracii a je mi to líto, protože to byl brilantní intelektuál nebo je a pevně doufám, že i nadále bude psát svoje články do deníku Právo, protože to jesnad jediný důvod, proč ten deník číst. Nu a pokud jde o ty ostatní, tak já znám v celku dobře Jana Zahradila, vážím si ho pro konzistenci jeho postojů. Co se týče hnutí ANO, tak bohužel ty dvě europoslankyně neznám. Znal jsem ke své vlastní škodě Pavla Teličku, ale ten si možná vytvoří vlastní stranu, stejně tak jak se jmenoval, už jsme ho tady.

Jaromír SOUKUP, generální ředitel TV Barrandov: Pan Štětina.

Miloš ZEMAN, prezident České republiky: Pan Štětina, už jsme ho tady jednou probírali v poněkud jiné souvislosti, tak doufám, že neprojdou, ale to se uvidí, nu takže kdo tam ještě je, komunisté měli kdysi Mílu Ransdorfa, ten už je bohužel po smrti.

Jaromír SOUKUP, generální ředitel TV Barrandov: Pavel Svoboda z KDU-ČSL poměrně výrazná tvář.

Miloš ZEMAN, prezident České republiky: Nu jak pro koho. Já upřímně ho za příliš výrazného nepokládám, ale třeba dělá takovou černou méně viditelnou práci v Evropském parlamentu, které si člověk jako já ke své vlastní škodě nevšimne.

Jaromír SOUKUP, generální ředitel TV Barrandov: SPD lídrem kandidátky SPD bude Ivan David, váš bývalý ministr zdravotnictví, jak na něj vzpomínáte?

Miloš ZEMAN, prezident České republiky: No, tak já si ho velice vážím a to ne jenom jako ministra zdravotnictví, ale protože místo četby tištěných médií už většinou přecházím na internet, tak tam má občas některé velice zajímavé a zejména argumentované vystoupení nebo články. Takže myslím si, že je to dobrá volba.

Jaromír SOUKUP, generální ředitel TV Barrandov: Já mám jenom takovou poznámku, lídryně kandidátky ANO Dita Charanzová, já jí osobně neznám, nikdy jsem jí neviděl, ale četl jsem její vyjádření, viděl jsem v televizi, jak vystupuje, jak argumentuje. Mně to přijde velmi zajímavá politička, já jsem byl překvapen, možná jedna z nejvýraznějších tedy potenciálních nejvýraznějších tváří ANO a možná je škoda, že bude ukryta vBruselu a nezúčastní se politiky v Česku.

Miloš ZEMAN, prezident České republiky: Je to možná pravda, já jsem jí viděl jenom na fotografii a musím uznat, že je to hezká žena.

Jaromír SOUKUP, generální ředitel TV Barrandov: To ano, ale i dobře mluví a dobře argumentuje, dobře formuluje, no tak uvidíme. Pane prezidente, za pár dní nebo týdnů uplyne 20 let od našeho vstupu do NATO, vy jste v té době byl premiérem České republiky. Jak na tu dobu vzpomínáte?

Miloš ZEMAN, prezident České republiky: No tak tehdy jsme vstupovali do NATO 3 země, Česká republika, Polsko, Maďarsko. Slovensko jak víte kvůli Mečiarovi vstoupilo o něco později, nu krátce po našem vstupu asi 3 neděle bylo bombardování Jugoslávie, tak na to vzpomínám velmi nerad. Tehdy jsme byli v situaci, že jsme tam byli nováček a zablokovat něco 3 neděle po našem vstupu, nebylo úplně fér, ale i takjsme byli poslední vláda, která s tím bombardováním vyslovila souhlas. Doslova poslední a ještě nám volali a říkali, všichni už souhlasí, jenom vy ještě jednáte.

Jaromír SOUKUP, generální ředitel TV Barrandov: No, to je velmi kontroverzní.