Rusko zaznamenalo tři miliony kybernetických útoků z USA!

-kou-
5. 3. 2019 RIAPrvníZprávy
Rusko před několika dny zaznamenalo tři miliony kybernetických útoků na své IP adresy ze Spojených států, řekl ruský velvyslanec ve Washingtonu Anatolij Antonov.


„Nikdo o tom neví, ale je to realita. Mám dnes říct, že Spojené státy zasahují do vnitřních záležitostí Ruské federace?” uvedl při svém vystoupení v Simpsonově centru.

Antonov dodal, že hodlá diskutovat o této otázce s americkými kolegy.

Minulý týden tiskový tajemník ruského prezidenta Dmitrij Peskov učinil podobné prohlášení, které popisovalo „obrovský počet počítačových útoků” ze Spojených států. Také komentoval zveřejnění amerických sdělovacích prostředků o blokování petrohradské Agentury internetového šetření k internetu.

Předtím Washington Post a NBC uvedly, že kybernetické velení amerických ozbrojených sil během střednědobých voleb v roce 2018 „odřízlo” ruskou firmu od sítě. Podle novinových zdrojů to bylo součástí první ofenzivní kybernetické kampaně proti Rusku, jehož cílem bylo zabránit údajným pokusům zasahovat do volebního procesu.

FAZ: Je nesmysl vinit Rusko ze všech kybernetických útoků světa!

Podle kanálu Donald Trump „osobně schválil” tento kybernetický útok, který se stal „nejagresivnějším ze současně známých kroků administrativy v boji proti ruskému vměšování”. Je přitom pozoruhodné, že v NATO se vyhnuli americký útok komentovat.

O jak vážnou věc se jedná si stačí představit, co by se stalo, kdyby ruský tisk zveřejnil analogickou zprávu o kybernetickém útoku na nějakou americkou instituci, kterou by „osobně schválil“ prezident Vladimir Putin. Následný řev by slyšeli i lední medvědi v Arktidě.

V USA je Rusko opakovaně obviňováno z toho, že zasahovalo do amerických prezidentských voleb v roce 2016. Vyšetřování tohoto případu je vedeno zvláštním prokurátorem Robertem Muellerem, stejně jako oběma kongresovými komorami.

Obvinění z vměšování jakož i vazby Donalda Trumpa s Moskvou popřeli jak v Bílém domě, tak i v Kremlu. Ruská strana je označuje za „neprokazatelné“ a Trump “honem načarodějnice”.