USA přesunuly do Evropy jaderné bombardéry

21. 3. 2019    lenta
Letectvo USA přemístilo z Louisiany na základnu v britském Gloucestershiru eskadru šesti strategických bombardérů B-52H Stratofortress. Informuje o tom list Gloucestershire Live. Letadla, schopná nést jaderné zbraně, se stala součástí nasazení nové taktické skupiny amerických sil v Anglii. 16. března byla zjištěna na ruských hranicích v pobaltské oblasti jedna “stratosférická pevnost” . Bylo oznámeno, že letadlo provádělo manévry, simulující bombardování základny Baltské flotily.


15. března náměstek tajemníka Rady bezpečnosti Ruska Michail Popov sdělil, že NATO se vrací k systému transatlantických přesunů vojsk do Evropy, který existoval během studené války. Upřesnil, že tímto způsobem jsou posilována seskupení vojsk aliance na hranicích s Ruskem.

V letech 1952-1962 bylo vyrobeno 744 kusů Boeing B-52 Stratofortress. V prosinci 2017 americké letectvo oznámilo plány na modernizaci těchto letounů, které by měly sloužit v armádě do roku 2050. K tomu musí být stroje mimo jiné vybaveny novými motory, které zvýší palivovou účinnost o 40 procent. V roce 2018 bylo oznámeno, že letadla obdrží sedm nových typů zbraní, včetně hypersonických.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová