Bloomberg: USA to přehnaly s přeháněním „ruské hrozby”!

-kou-

6. 4. 2019  Bloomberg a PrvníZprávy
Spojené státy by měly přehodnotit své posouzení takové věci, jakou je ruská „hybridní válka“, napsal komentátor Bloombergu Leonid Bershidsky.


Mnohé z údajných aspektů této strategie jsou podle autora považovány za součást mazaného plánu Moskvy. Tento plán však s největší pravděpodobností neexistuje, protože mezi Donaldem Trumpem a Vladimírem Putinem nikdy neexistovala dohoda.

V knize Julie Donaldsonové „Gruffalo” vynalézavá malá myška s pomocí svého přemrštěně velkého stínu dokázala vyděsit mocné, ale naivní monstrum, napsal komentátor Bloombergu Leonid Bershidsky.

Nyní je jasné, že mýtus o tajné dohodě mezi Donaldem Trumpem a Vladimirem Putinem prezentoval ruského prezidenta jako přehnanou hrozbu, i když ve skutečnosti je spíše jako myš. A podle autora by Američané, sledující Rusko, měli hledat další chyby podobné povahy.

Jak Bershidsky věří, je dobrý nápad začít s přehodnocením takové věci, jakou je ruská „hybridní válka“, která probíhá současně s použitím konvenčních zbraní, kybernetických útoků a propagandy.

Konspirační teorie, že Trump je ruský agent, byla groteskní a nepravděpodobná a podobala se scénáři levného špionážního thrilleru během studené války.

Celý příběh byl postaven na nesmírně nejistých základech: na fantazii britského špiona, který si vzal informace z nesrozumitelného zdroje, na obskurní snaze ruského právníka, který ve Spojených státech podnikl jménem určitého klienta, na realitním projektu, který nikdy nedosáhl vážné diskuse, a dalších takových záležitostech.

Seriózní lidé se však rozhodli tomu všemu věřit, protože kdysi věřili v sílu „sovětského impéria“. Když se SSSR zhroutil, mnoho Američanů bylo ohromeno, když si uvědomili, jak se velice mýlili.

„Viděli, že v mnoha ohledech se údajná moc obra ukázala být Potěmkinovou vesnicí,” napsal Bershidsky.

Global Times: USA potřebují „ruskou hrozbu“, aby rozšířily svůj vliv

Podle autora by bylo užitečné zvážit jednání Ruska ve vztahu ke Spojeným státům a Západu, obecně, jako multi-vektorové, chaotické a oportunistické.

Některá ruská jednání nemusí být ani nepřátelská, ale jsou zaměřena na budování mostů a dosažení velmi potřebného řešení konfliktních situací. Jiná jednání Moskvy, jako je hrubý trolling a nemotorná státní propaganda, si nezaslouží vážnost, s jakou se s nimi zachází. Proti útokům hackerů lze bojovat prostřednictvím opatření v oblasti kybernetické bezpečnosti.

Autor si je jistý, že k řešení různých výzev nemůže existovat komplexní přístup. A nebude možné bez potenciálně užitečných pokusů navázat normální komunikaci s Moskvou. Sjednocená fronta je podle autora nezbytná pouze v případě skutečných válek, ve kterých jsou lidé zabiti. Ukrajina například potřebuje neustálou podporu ze Západu, aby mohla zůstat na evropské cestě. Pozornost si zaslouží i Putinovo chrastění jadernými zbraněmi.

„Nicméně v USA byly další aspekty předpokládané hybridní strategie Ruska příliš nafouknuté. Navíc byly považovány za součást mazaného plánu, který sotva existuje, protože mezi Trumpem a Putinem nikdy neexistovalo zločinné spiknutí. V éře po „russiagatu“ je třeba tuto situaci napravit a pozornost by měla být přesměrována na jiné věci. To by mohlo přispět k tomu, že vztahy mezi USA a Ruskem budou méně hysterické a možná i přátelštější,“ uzavřel komentátor programu Bloomberg Leonid Bershidsky.