Julius Assange, Mezinárodní soud v Haagu a profesor Václav Hořejší DOPLNĚNO! A znovu doplněno!!! Potřetí doplněno!!!!!!

-vlk-
13. 4. 2019  KosaZostra čili
Pěkně se nám to včera semlelo. Udělil jsem si včera jeden den volno od klávesnice. S tím, že to zkusím, jaké to bude, když nebudu muset 24 hodin o Kosu ani zavadit. Ani psát, ani redigovat text někoho jiného. A budu místo toho natírat plot kolem Vlčtejna. Už to potřebuje. No vlastně on to potřeboval akutně už někdy předloni. Ale tím vás nebudu unavovat. To je můj problém. Jenže z toho natírání nakonec nebylo nic. Byla na větru tak hrozná zima, že mne nenutila pracovat ani moje dobrá žena.


Tudíž došlo na počítač, když na něj, tak na monitor tisku a já zjistil, že Julius Assange už není na ekvádorském velvyslanectví v Londýně, kde se ukrýval už od roku 2012, nýbrž v rukou britské policie, která ho poslala do cely, než bude vydán do Spojených států.

Britská vláda prý poděkovala policii za profesionální výkon, jak Assange zadržela… Jsem se dozvěděl na ČT od Vostala.. To tedy byl opravdu hrdinský výkon vyvléci násilím partou osmi pochopů jednoho osamoceného chlápka!

Mayová si snažila vyspravit brexitem pošramocené sebevědomí následujícím komickým výrokem:

Britská policie později sdělila, že zakladatele WikiLeaks zadržela v souvislosti s žádostí amerických úřadů o jeho vydání do Spojených států, kvůli zveřejnění dokumentů o válce v Iráku a Afghánistánu.Assangeovi hrozí, podle Američanů, až pět let vězení.

Pokud se domníváte, že za zveřejnění tajných amerických dokumentů, které získal od příslušníka US Army Bradleyho Manninga, později transformovaného na Chelsea Manningovou, tak jste na omylu. Americká prokuratura tvrdí, že v roce 2010 Manning poskytl Assangeovi část hesla pro přístup k počítačům ministerstva obrany. Assange byl tedy obviněn z toho, že Manningovi pomohl získat tajné dokumenty, a nikoli za jejich umístění na Wikileaks!!! Že si z  vás dělám legraci? Ani náznakem – jak se dozvíte v  čase 1:45 min zde. Ministerstvo spravedlnosti potvrdilo, že Assange byl zatčen na základě dohody o vydávání mezi VB a USA.

K technikáliím v  předchozích informacích jen tolik, že

– Assange uprchl, při svém pobytu v Londýně do ekvádorského azylu proto, že na něj byl vydán ve Švédsku mezinárodní zatykač kvůli znásilnění. On se bránil tvrzením, že to není pravda, ale finta švédských úřadů, aby byl zadržen a následně vydán nikoli do Skandinávie, nýbrž USA. Čas potvrdil, že měl pravdu. Švédsko po několika létech svou žádost o vydání stáhlo a  případ stoplo. Ještě mají Švédové právo kohokoli školit z  lidských práv? Hlavně, že naprosto úzkostlivě dodržují práva nelegálních migrantů….

– tvrzení americké prokuratury o tom, že Assange pomáhal Manningovi se vlomit do speciální americké vojenské sítě, je stejná bajka jako ono švédské znásilnění. Alespoň ve světle toho, co je obecně a dlouhodobě známo z  veřejných zdrojů. Viz film Wikileaks nebo dobové texty.

Například v  článku

Zapomenutý Bradley Manning: muž, který všechno vyzradil na WikiLeaks

který vyšel koncem roku 2010, kdy vše bylo živé a detailních informací byl plný mediální prostor a  jeho autoři zjevně pracovali s  tzv. neprůstřelnými americkými zdroji, které požívají největší důvěryhodnosti, se o tom jak Mannig přišel k údajům, které předal dál, toto:

Začalo to 22. května 2010 někdy o půlnoci místního času na základně východně od Bagdádu. Armádní zpravodajský analytik Bradley E. Manning sedí u počítače a právě chatuje s bývalým hackerem jménem Adrian Lamo, který žije v San Francisku. „Mám hypotetickou otázku,“ letí vzkaz z Iráku do Kalifornie. „Kdybys měl volný přístup k tajné informační síti a měl bys ho dlouho dobu… řekněme osm až devět měsíců… a kdybys tam viděl neuvěřitelné věci, hrozné věci… věci, které patří do veřejné sféry a ne na nějaký server umístěný v temné místnosti ve Washingtonu… co bys udělal?“

Manning žádá člověka, kterého v životě neviděl a vlastně ho vůbec nezná, o radu – a hlavně o souhlas.

Snaží se, aby Lamo pochopil, k čemu všemu má na tajném vládním intranetu přístup. V následujících dvou dnech píše: „Je tady třeba databáze půl milionu zpráv z irácké války od roku 2004 do roku 2009 s hlášeními, souřadnicemi a údaji o ztrátách, stejně tak jako 260 tisíc diplomatických depeší, které vysvětlují, jak první svět využívá ten třetí, to vše v detailu a z vnitřní perspektivy.“

Brzy je jasné, co s nimi asi udělal. „Poslal jsem to tomu bělovlasému Australanovi.“ A je to venku.

Později Manning bývalému hackerovi napíše, že už WikiLeaks předal tajnou depeši z americké ambasády v Reykjavíku ze 13. ledna. Lamo něco takového skutečně na WikiLeaks najde, objevilo se to tam 18. února.

Kromě toho Manning informuje Lama, že to byl on, kdo WikiLeaks předal videa ze dvou krvavých masakrů v Iráku a Afghánistánu, jichž se dopustila americká armáda…

….Manning navíc přesně popsal, jak si tolik dokumentů mohl postahovat. Vypadá to neuvěřitelně, ale udělal to stejně snadno, jako si někdo stáhne fotku z internetu.
Nosil si s sebou DVD, na nichž byla hudba Lady Gaga a taky to na nich bylo fixem napsané. Zatímco předstíral, že poslouchá při práci muziku, písně vymazal a na jejich místa nahrál dokumenty. Aby nikdo neměl podezření, pohyboval se přitom do rytmu písní, které neposlouchal, a zpíval si melodie, které dávno vymazal. Když mu padla, vzal DVD s nápisem Lady Gaga a odešel. Takhle prosté to bylo….

Ten článek stojí opravdu za přečtení celý. Lidská paměť je nespolehlivá. Nicméně je z něj zcela zřejmé, že Manning byl oprávněn přistupovat k úložišti s tajnými dokumenty nebo že si jej opatřil sám. Nic nenasvědčuje tomu,že by potřeboval Assangeovu pomoc. Dokonce jej nejspíš ani neznal. Tvrzení americké prokuratury je v rozporu se známou realitou a  má tedy krátké nohy.

Nicméně, není smyslem mého textu, abych rozporoval technikálie. Leitmotivem je jednoznačně samo zatčení, uvěznění a  následné vydání Assange Ekvádorem Britům a jeho plánované předání Američanům.

Ekvádor, aby mohl šéfa Wikileaks vydat, pozastavil jeho ekvádorské občanství, které mu udělil v  roce 2017 !!!! a pak už jen pozval bobíky. Předevčírem mu odňal azyl, protože prý opakovaně porušoval mezinárodní úmluvy a pravidla každodenního provozu ambasády, napsal ekvádorský prezident Lenín Moreno na svém Twitteru.

Naprosto dokonalá demonstrace pojmu banánová republika. Protože právě tahle země je jedním z největších producentů banánů na světě /4. v roce 2010/. Právo bylo ohnuto tak, aby vyhovělo gringům ze severu, kteří na Ekvádor řadu let neúprosně tlačili. No vlastně, když si vzpomenu na Nikulina a  českého ministra „spravedlnosti“ Pelikána tak… tak mohu jedině mlčet. Nebo konstatovat, že ten Ekvádor má alespoň ty banány… V tom ostatním jsme na tom úplně stejně. Jen u nás se nenajde žádný bývalý prezident, který by počínání současné české vrchnosti komentoval takto:

USA to mají s vydáváním osob úplně stejně jako s intervencemi. Když se jim někdo znelíbí, tak tam buď pošlou mariňáky nebo policajty, případně předsedu sněmovny reprezentantů. To podle toho jestli jde o nepohodlnou zemi nebo osobu, či osoby. A  svět panáčkuje. A nějaká svoboda slova, hlídání demokracie, právo na pravdu? Nenechte se vysmát! America first only!

V totální kontradikci je proti tomu vztah USA k Mezinárodnímu soudu v  Haagu. Tedy pokud ho náhodou napadne vyšetřovat eventuální zločiny proti lidskosti amerických vojenských a civilních osob.

“Spojené státy zruší nebo odmítnou udělit vstupní víza pracovníkům Mezinárodního trestního soudu (ICC), kteří se pokoušejí vyšetřovat nebo trestně stíhat údajné trestné činy amerických ozbrojených sil v Afghánistánu či kdekoli jinde ve světě a totéž platí pro ty, kteří se snaží jednat proti Izraeli,” vyjevil oficiálně Mike Pompeo. Pompeo, takto ministr zahraničí a dále uvedl, že USA již zahájily tato opatření proti některým zaměstnancům tohoto soudu se sídlem v Haagu.

Jsme odhodláni chránit americký a spojenecký vojenský a civilní personál před životem ve strachu z nespravedlivého stíhání za opatření přijatá k obraně našeho velkého národa,” řekl Pompeo. Vízová omezení by zahrnovala každého soudního činitele, který podnikne nebo podnikl kroky k podání trestního oznámení nebo k zahájení vyšetřování. „Toto vízové ​​omezení může být také použito k tomu, aby odradilo snahy ICC o stíhání spojeneckého personálu včetně Izraelců“, dodal.

Prokurátor ICC má již trestní oznámení na zločiny v Afghánistánu, které může zahrnovat Američany. Zástupci Palestinců požádali soud, aby zahájil trestní řízení proti Izraeli. Pompeo řekl přímo k zaměstnancům ICC: „Pokud jste zodpovědní za navrhované vyšetřování amerického personálu v souvislosti se situací v Afghánistánu, neměli byste předpokládat, že stále máte nebo budete mít vízum či budete moci někdy vstoupit do Spojených států”.

Nic jsem si nevymyslel, zdroj je opět neprůstřelný a aktuální! Takže Assange ano, Američané nikoli. Nikdy a  nikde. Bez ohledu na to, že Assange uvědomil svět o nepopiratelných praktikách v provádění reálné politiky, zatímco eventuální zločiny proti lidskosti jsou prostě jen zločiny proti podstatě lidstva jako takového.

Chápu sice proč tohle všechno Američané dělají, ale nebude to pro ně bez nákladů. A ne zrovna malých. Už dneska jsou, pro nikoli malou část světa, ztělesněním všeho zla. Assange, ani ta totální obstrukce Mezinárodního soudu se jim nemůže dlouhodobě vyplatit. Bude následovat ztráta prestiže tam, kde ji dosud ještě mají. Eroze důvěryhodnosti zase pokročila.

Co třeba, kdyby si vzpomenuli, jaké obrovské renomé měli po převratu speciálně v České republice. Přiznávám, že v  době před Listopadem jsem jen žasnul nad mírou protiamerických nálad v  západní Evropě. Pátrání proč tomu tak je,  nevedlo k žádné rozumné odpovědi. Za železnou oponou ani k nějakému poznání vést nemohlo. Dnes už není nutné nic vysvětlovat.

Nejsem žádný „antiamerikanista“. Pořád tvrdím, že nemáme jinou rozumnou alternativu. Ale všechno je vocaď pocaď. Být světovým četníkem a zároveň i šerifem a samosoudcem, tohle si svět dlouhodobě určitá nenechá líbit. Absolutně mi uniká, proč Američané stojí tolik o to, aby je nemělo rádo tolik lidí na zeměkouli, kolik jenom lze. A  jednají v  tomto duchu s „příkladnou houževnatostí a  úsilím“.

Počkám si, co o  vydání Assange a  odmítnutí vstupních víz napíší ti jedině správní, kteří vždycky neochvějně stojí za USA, ať se jedná o cokoli. I ti se ozvali včera. Ale rozhodně ne proto, aby podpořili práva provozovatele Wikileaks nebo se zastali Mezinárodního soudu pro lidská práva jeho univerzální působnosti.

Vy, kteří jste chodili nebo stále ještě chodíte číst na blogy Aktualně.cz, dobře znáte jméno – profesor Václav Hořejší. Nejen že jde o jednoho ze služebně nejstarších tamních blogerů, ale především se jedná o opravdovou personu a  to nejen v jeho vědecké profesi. Prostě je to někdo s  obrovským přesahem do veřejného prostoru. Pro ty, kterým jméno neříká nic, je zde Wikipedie. Mám to štěstí, že jsem se s ním potkal. Nesmírně si jej vážím.

Ovšem, jak jsem zjistil, tak si jej „vechtři té jediné správné víry“ tvrdě vypůjčili. Dovolil si totiž veřejně napsat úvahu o NATO, ve vztahu k dění ve světě obecně a  zájmům České republiky obecně. Dovolím si ocitovat:

NATO hrálo důležitou roli při zadržování komunismu, ale když se Sovětský svaz rozpadl, Aliance ztratila svůj základní cíl. Vyřešilo se to tím, že si Západ udělal nepřítele i z nástupnického státu Sovětského svazu, z Ruska.

Musím bohužel konstatovat, že na tomto neblahém vývoji měla zásadní podíl mírně řečeno nemoudrá politika Západu. Po rozpadu Sovětského svazu totiž začali západní politici dávat najevo, že na ruské zájmy není třeba brát ohledy. To v Rusku začalo vyvolávat dojem (podle mě oprávněný), že strategickým cílem Západu je postupně zcela eliminovat Rusko jako velmoc, podrobit si ho a pravděpodobně docílit i jeho rozpad,“ napsal imunolog.

Západ sice oponuje, že Rusko proti nám vede hybridní válku, ale ve skutečnosti jde jen o propagandu, kterou využívá nejen Rusko, ale i Západ. Od Ruska nám prý žádné nebezpečí nehrozí. „Nikdo rozumný nemůže tvrdit, že naši republiku Rusko jakkoli ohrožuje. Jsem proto přesvědčen, že bychom se měli snažit, aby se naše vztahy s Ruskem zlepšily,“ napsal doslova imunolog. Ruská federace podle imunologa jen hájí své oprávněné regionální zájmy, stejně jak to činí i další země.

Kdybychom za této situace NATO opustili, jednak bychom ušetřili a jednak bychom se ocitli v dobré společnosti zemí, jako jsou Rakousko, Švédsko či Finsko, alespoň z pohledu autora.

Nic s  čím by měl suverénně a  svéprávně uvažující člověk zásadní problém, chce se říci. O  to více jsem zíral na reakce těch věčně a  neochvějně správných. Tady je malý vzorek:

Takže Romancov to má mimo, Hřebejk vidí čertovo kopýtko v  tom, že také někdo jiný než USA by mohl mít svoje zájmy a  to dokonce OPRÁVNĚNÉ a  pro Szanta je znepokojivé, když někdo má názor na praktickou politiku a pokud ten nekoresponduje s tím, co si myslí tenhle samolibý týpek, pak jde o  naivního troubu.

To jsou opravdu ti praví!

Romancov i jeho žena si z  protiruské hysterie udělali dobře placené živnosti. On je neustále zvaným expertem, ona šéfuje ministerstvu jediné pravdy na vnitru. (jestli se nemýlím, paní Romancovovou ve vedení Centra proti terorizmu a hybridním hrozbám MV ČR nahradil nový vedoucí centra JUDR. Benedikt Vangeli -pozn. red.NR-vd)

U Hřebejka mne zaujala tentokráte jeho výjimečná zdrženlivost ve výroku na adresu profesora Hořejšího – má kliku, že nebyl nazván rudým či hnědým prasetem, jak vyjevil tenhle příkladný intelektuál ve volební kampani při prezidentských volbách v roce 2013 na adresu protistrany, od kterého se velmi ostře distancoval i Karel Schwarzenberg. No Václave, fakt jsi mohl dopadnout u  umělce daleko a daleko hůře!

A pokud jde o tu Szantoovu drzou sprosťárnu? Inu není to tak dlouho, co jsem vydal článek, který se ho týkal a velmi se mu nelíbil, když byl na něj upozorněn. Tenhle:

Proč se ČT vrátila o 5 let zpět a je Jakub Szanto totální ignorant a nedouk nebo snad rovnou lhář?

Jen doložil, že už titulek mu nijak nekřivdil. Vůči prof. Hořejšímu potvrdil své nabobství a křupanství. A  že jde nikoli o výstřelek, ale osobní nastavení.

Ale nezmiňuji se o těch třech kvůli tomu, abych je nějak rozebíral. Za to mi nestojí, jakkoli mne jejich útok na profesora Hořejšího irituje.Ve veřejném diskursu nejde o nic nového – kdo má jiný názor, než samozvaní řiditelé zeměkoule, dostane od nich, v lepším případě pořádný kartáč. V  tom horšíma budoucím – náhubek. Protože jen oni vědí, co to je ta opravdová demokracie, jen oni hájí svobodu. Vlastně – jen oni na to mají právo. A  tudíž i právo veřejně mluvit.

Když tak statečně zmastili ojedinělého odborníka na přírodní vědy, který si dovolil zabrousit do minového pole bájných společenských, neboli, jak my reálně zaměření říkáme – okecávacích věd (rád bych těmhle nafrněncům sdělit, že každý, či skoro každý je může vystudovat! Naproti tomu Maxwellovy rovnice nebo Regresní analýza už tak úplně pro každého jaksi nejsou. Nebo cokoli podobného. Pokud by Szanto měl zájem zjistit, vo co kráčí, pak to první je v základu popsáno zde a  to druhé zase tady) velmi mne zajímá jak se postaví k těm dvěma americkým excesům posledních dnů – Assangeovi a  odmítnutí víz pro pracovníky Mezinárodního soudu z Haagu a  vůbec popírat jakoukoli pravomoc tohoto orgánu pro vyšetřování válečných zločinů, ve vztahu k americkým (izraelským) občanům.

S chutí si od nich přečtu, či poslechnu cokoli na podporu Julie Assange a nezávislé investigativní žurnalistiky ve stylu padni komu padni, protože právě svoboda a nedotknutelnost médií a jejich úloha hlídacího psa je pro existenci demokracie a  svobody fatální.

Zrovna tak vřele uvítám jejich jakoukoli zmínku o tom, že lidská práva jsou univerzální, nedělitelná, nezcizitelná a  u  všech lidí rovná. Bez ohledu na jejich národnost a  státní příslušnost. A  že ten kdo je poruší se za to musí zodpovídat, lhostejno, zda jde o  občana Libérie, Srbska nebo Spojených států.

Jistě na jejich vyjádření nebudu muset čekat dlouho. A  Václav Hořejší také ne.

Určitě si pospíší už proto, že je naprosto musí rozhořčit vědomí, že něco podobného, jako se právě stalo na Ekvádorském velvyslanectví v Londýně, se v  moderní historii stalo jen mimořádně řídce. Vlastně jen dvakrát. Pokud si matně pamatuji tak oba případy se váží k roku 1956 a poraženému národnímu povstání v Maďarsku.

Tam se před vítězícími Sověty uchýlil na velvyslanectví. maďarský kardinál Jószef Mindszenty.. Strávil tam v  azylu 15 let a pak jej Kadár nechal ze země odjet.

Na rozdíl od povstaleckého premiéra Imre Nagyho. Ten se vyhnul přímému zatčení tak, že se ukryl na jugoslávské ambasádě. Po pár dnech uvěřil slibu, že když vyjde, nic se mu nestane. Skončil na popravišti.

Případ Assange je kombinací obojího – Nagyho s Mindszentym.

Nikdy v životě by mne nenapadlo, že v demokracii, konkrétně v  Británii a  s těžkou ingerencí Spojených států a  v jejich zájmu, bude překonáno i  Maďarsko roku 1956!!! Protože ani NKVD, ani maďarská komunistické policie si netroufly pro oba vzdorující představitele povstalců na některou z ambasád dojít. Američané tehdy s Mindszentym bránili svobodu a  právo na svobodu a demokracii. Dnes jsou v  pozici tehdejšího Sovětského svazu a  Británie supluje Kadára!

Romancov, Hřebejk a  Szantó se proti vydání Assange a odmítnutí víz pro pracovníky haagského soudu jistě co nevidět ohradí. Druhou možností ovšem je, že napíší články v  duchu jiných dobových hesel – které také pamatuji – Psovi psí smrt! Mohou si svobodně vybrat. Historie se opakuje. Bohužel. Právo volby pro každého z nás zůstává. Bohudík.

Dodatek z pátečního rána:

Právě jsem otevřel poštu a  tam na razil na upozornění nicku Delkim, že je jistě jen souhrou náhod, že Ekvádoru před měsícem byl přiklepnut IMF tříletý úvěr 4.2 miliardy USD na podporu vládních reforem!!!!!

IMF approves $4.2bn loan for Ecuador

Taková jednoduchá náhoda! V každém případě platí, že Ekvádorci zobchodovali Assange daleko lépe než my Nikulina. Když to vezmeme z finanční stránky. No oni holt jsou zvyklí handlovat třeba s  těmi banány… Nám už tady nepatří vůbec nic.

Dodatek z pátečního odpoledne:

Odborná skupina při Úřadu vysokého komisaře pro lidská práva OSN už v roce 2015 dospěla k názoru, že Assange je zbaven svobody a že je potřeba ho propustit.

V prosinci minulého roku své stanovisko zopakovala a vydala písemné prohlášení oficiálně zaštítěné Vysokým komisariátem OSN, aby byl Julian Assange propuštěn z ekvádorské ambasády.

V něm se požaduje, aby Velká Británie dodržela své mezinárodní závazky a nechala volně Assange odejít z ekvádorské ambasády v Londýně, kde se skrýval v tu dobu šest let. Obával se zatčení britským úřady a vydání do USA.

Další komentář si ušetřím.

Dodatek ze sobotního rána

S odstupem 24 hodin lezou na povrch další a další detaily, jak to bylo s Assangeovým vydáním britské policii. Respektive – jak a na základě čeho bylo realizováno. Prostě jde o komplot velmocenské zvůle a  státní zrady. Britský The Telegraph uvádí, že:

Past na Juliana Assange se připravovala přes půl roku. Důvěrné vyjednávání o zatčení zakladatele serveru WikiLeaks mezi britskými, ekvádorskými a americkými diplomaty začalo dokonce už loni v červnu, průlom však nastal až poté, co se Američané zaručili, že Assange v případě vydání nedostane trest smrti.

No řekněte, není to přímo vzorový přístup k lidským právům a jejich resektování? Takhle si jejich dodržování všichni představujeme! Ale ten Navalnyj, ten nám opravdu ale opravdu dělá starost!

– – –