Národní obrození Le Penové poráží v průzkumech do eurovoleb Macrona

Mariane Le Penová
Victoria Friedman
28.4.2019  Breitbar,  překlad ReformyCz
Strana Národní obrození Le Penové je teď měsíc před volbami do Evropského parlamentu v průzkumech na prvním místě před stranou prezidenta Emmanuela Macrona.

Průzkumové agentury OpinionWay a EuroTrack pověřené francouzskými novinami Les Echos vydaly ve čtvrtek výsledky ukazující, že “pravicově populistická” Národní obroda, dříve Národní fronta, je ve vedení s 24 procenty zamýšlených voličů, což je o více než jedno procento nárůst oproti minulému měsíci.

Na druhém místě se zařadila “levicově progresivní” strana francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, Republika na pochodu, s 21 procenty, což je oproti minulému měsíci pokles o 2 procenta.

S velkým odstupem třetí se umístila pravice establishmentu – Republikáni se 14 procenty, kdy krajně levicová Nepoddajná Francie má devět procent.

Vůdčím kandidátem Národní obrody je 23letý Jordan Bardella, přezdívaný „korunní princ“ strany, který nedávno řekl, že na kampaň do květnových voleb do Evropského parlamentu ve Francii se bude nahlížet jako na „referendum o Macronově politice“.

Když naposledy mluvil v úterý k příznivcům v Nice, tak tento kandidát varoval: „Jestli se Macron ve volbách 26. května dostane do vedení, tak zavede politiku fiskální nespravedlnosti, sociální nespravedlnosti a laxního přístupu k bezpečnosti a imigraci.“

Bardella rovněž vyslovil speciální kritiku Macrona kvůli jeho zacházení s protesty Žlutých vest, které začaly v listopadu jako protesty proti vzestupu cen paliv, přičemž po pět měsíců rostly, aby se staly hnutím proti levicově neoliberální agendě pana Macrona, když říkají, že: „Macron odmítá lidem naslouchat a uráží je, kde jen může.“

Ač prezidentova strana v průzkumech utrpěla a stejně tak i pan Macron osobně, poslední průzkum Odoxa zjišťuje, že francouzský premiér má ještě 32 procentní míru schvalování, kdy 67 procent ho neschvaluje.

Průzkumy předpovídají, že Národní obroda se v Bruselu přidá k ostatním konzervativním “pravicově populistickým” a proti establishmentu zaměřeným stranám, kdy podle vlastních oficiálních předpovědí Evropského parlamentu dojde k nárůstu počtu křesel, která zaujmou Evropští populisté. Liga Mattea Salviniho v Itálii je nachystaná z Itálie vyslat největší počet poslanců, kdy dosahuje podle nových průzkumů Ipsos do Evropského parlamentu rekordně vysokých 36,9 procenta.

Bardella pana Salviniho vyzdvihoval jako stanovitele standardu pro to, jak si vzít zpátky suverenitu nad hranicemi, kdy o tomto vůdci Ligy říká: „Dokázal, že zastavit imigraci je možné včetně systematického sledování člunů nebo krácení sociálních dávek, které se rozdávaly nalevo napravo.“

Tento mladý populista sám sebe líčí jako někoho na způsob Salviniho, což by nemělo překvapovat, jelikož italská strana Liga nedávno zformovala pro Evropský parlament populistickou „superskupinu“, do které patří bývalá Národní obroda a spousta dalších pravicově populistických stran včetně Alternativy pro Německo (AfD), rakouské Strany svobody, Pravých Finů a dánské Lidové strany.