Rusko odmítlo možnost přesunu amerických jaderných zbraní na Slovensko

26. 4. 2019    lenta
Rusko považuje za provokativní informace o pravděpodobném rozmístění amerických jaderných zbraní na základnách na Slovensku. Jak informuje agentura RIA Novosti, oznámil to náměstek ministra zahraničí RF Alexandr Gruško.


Podle jeho vyjádření je tento postoj odůvodněn ustanovením mezi Ruskem a NATO, podle něhož se aliance zavázala, že nebude rozmísťovat jaderné zbraně za hranicemi zemí, kde nebyly rozmístěny, a nebude tam pro to vytvářet infrastrukturu”, vysvětlil náměstek ministra.

Jak agentura poznamenává, o jaderných zbraních dříve hovořil slovenský poslanec Peter Marček. Podle něj se v zemi mohou objevit americké letecké základny, na kterých budou umístěny tyto zbraně.

V dubnu bylo oznámeno, že Rusko nabízelo Spojeným státům, aby byla uzavřena dohoda o nepřipuštění jaderné války, ale nedostalo na svou iniciativu odpověď.

Předtím Gruško sdělil, že Moskva v současné době s NATO v žádné oblasti nespolupracuje. Poznamenal, že iniciátorem pozastavení kontaktů se stala Severoatlantická aliance.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová