Stručný komentář k aktuálním volebním preferencím

Doc. Radim Valenčík

Radim Valenčík
24.4.2019 blog autora

Nejnovější volební preference (CVVM zveřejněné 23. dubna) mohou být pro někoho překvapením. Z hlediska dobré teorie, která na základě analýzy příčin současných problémů, identifikování historického přelomu, o který jde, a realistické perspektivní vize trpělivě analyzuje současné dění, jsou nikoli překvapivé, ale logické.

“Vítězem voleb by podle dubnového modelu CVVM stalo hnutí ANO se ziskem 32 procent hlasů. ODS by měla 14 a Piráti s ČSSD shodně 12,5 procenta. Komunisté by získali 11, SPD šest procent hlasů. Další strany by neuspěly… Nejblíže ke vstupu do Sněmovny by měli lidovci se ziskem čtyř procent hlasů následovaní hnutím STAN (3,5 procenta) a TOP 09 (tři procenta). Jednoprocentní podporu mají podle modelu Zelení.”

Viz: https://www.novinky.cz/domaci/503097-volby-by-vyhralo-ano-cssd-se-dotahla-na-piraty.html

K tomu několik stručných poznámek:

1. Výsledky nutno brát vážně. Eurovolby se blíží a tak renomovaná agentura jako CVVM si nemůže udělat ostudu, pokud by se její prognóza příliš lišila od reality.

2. K eurovolbám ovšem chodí méně lidí, což může výsledky trochu posunout v neprospěch odpůrců současné moci (té reálné, vázané na jádro současné globální moci, nikoli Babišově moci, ve které část voličů naopak nachází parketu vzdoru právě vůči slouhům a poskokům současné globální moci). Na to CVVM prozíravě reaguje tímto dovětkem: “Při pohledu na stranické preference, které zahrnují i nerozhodnuté voliče a ty, kteří by k volbám nešli, by podpora ANO byla 21 procent, ODS 9,5, ČSSD a Pirátů devět a KSČM sedm procent. SPD by oslovila 3,5 procenta lidí, lidovci 2,5 a STAN i TOP 09 shodně dvě procenta.”

3. Babiš stoupá a stoupá. Po všech skandálech. Jak je to možné? – Právě v Babišovi odpůrci současné globální moci nacházejí reálnou oporu vzdoru (českého Trumpa).K tomu viz mj.:

http://radimvalencik.pise.cz/6788-teorie-dneska-jak-funguje-globalni-moc-156.html

4. Piráti začali padat. Strana spojená s největšími očekávání, ale také strana, která se nejvíce změnila v poskoka současné globální moci. Po té, co zaujala pozici mrtvého brouka ke kauze ASSANGE, vlastně přestala existovat a jen dožívá.

5. ODS a ČSSD jen paběrkují na své lepší historii (v době Klause a Zemana), teď soutěží “odklauzovaná” ODS, zpětříčkovaná ČSSD spolu s pirátskými bludnými holanďany, a zombiemi typu KDU-ČSL, TOP, STAN o tutéž parketu globálního slouhovství , která ovšem všechny uživit nemůže. – Mj. všimli jste si, že všechny výše uvedené strany jsou už jak přes kopírák ve všem, hlavně ve stanoviscích k manipulacím, provokacím a dalším lumpárnám ?

6. Preference KSČM a SPD se nesou na vlnách více či méně kvalifikovaného vzdoru vůči současné globální moci. KSČM by měla hodně navíc, pokud by nebyla srážena pokusem Filipa o její privatizaci obdobného typu, jakou prošlo ČSSD (a která pro tuto stranu znamená cestu k politickému nebytí). Rovněž tak hlavním problémem SPD je její vnitrostranické fungování.

7. Uvidíme, zda eurovolby dají vzniknout některé další straně reprezentující odpor vůči současné globální moci jako straně, která by mohla být perspektivně parlamentní. Vypadá to spíše, že ne, pokud ano, tak je zde snad jen jediná, která má šanci.