Šuchevič sní: USA změní Ukrajinu na štít proti Rusku a meč nad Evropou

Vladimír Gladkov
14. 4. 2019  politnavigator
Ukrajina by se mohla stát milovaným vazalem USA – Washington může investovat do Kyjeva a nadále jej používat i proti Rusku i proti Evropě. Ve vysílání televizního kanálu ZIK to prohlásil syn velitele UPA, která spolupracovala s hitlerovci, Romana Šucheviče ZDE, poslanec Nejvyšší rady Jurij Šuchevič, informoval korespondent Politnavigatora.


“Jsem pro evropské hodnoty, ale klasické, a ne pro to, co se nyní děje. A proto bychom mohli do Evropy přinést také určité duchovní hodnoty, které jsme zachránili. Oni myslí jen na materiální, aby to pro ně bylo výhodné, aby jim bylo dobře, aby mohli vydělávat peníze, a nic, ani příspěvky do NATO neplatí. Přijali závazky, ale neplatí”, řekl Šuchevič.

“Proto mám jiný koncept, už v roce 2002 jsem napsal článek “Tři cesty” o tom, jaká by měla být naše zahraniční politika, a jedna z těch cest je, že bychom měli těsněji spolupracovat se Spojenými státy, protože jsem už v roce 2002 řekl, že konflikt mezi EU a USA je nevyhnutelný.

A tak by Amerika měla stejně, jako po válce obnovovala zničené a poražené Německo, aby z něj udělala štít proti Východu, vsadit na Ukrajinu a učinit ji zároveň štítem proti Rusku, protože ruská hrozba, jak vidíte, sílí, a na druhé straně takovým Damoklovým mečem nad Evropou”, řekl Šuchevič.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová