Telekomunikační průmysl neprováděl žádný výzkum o zdravotním dopadu 5G

Prof. Paul Heroux, Akshit Sangomla
13.4.2019 GlobalResearch,  překlad Zvědavec
Indie plánuje zahájit testování sítě 5G do roku 2020, ale odborníci a průmysl se staví proti tomu kvůli dopadu na lidské zdraví a životní prostředí. Pátá generace bezdrátové sítě slibuje, že bude 50krát rychlejší než její předchůdce – 4G. Webová stránka Down To Earth provedla rozhovory s celou řadou odborníků na toto téma.


Paul Heroux, profesor toxikologie a zdravotních účinků elektromagnetismu na katedře chirurgie na McGillově lékařské univerzitě v Kanadě, poskytl rozhovor pro web Down To Earth o tom, že přijetí 5G bude škodlivé pro zdraví lidí.

Akshit Sangomla: Jaký je hlavní zdravotní dopad používání mobilní sítě 5G a existuje dostatek vědeckých důkazů, které by prokázaly, že k těmto dopadům dojde?

Paul Heroux: Veškeré umělé elektromagnetické záření je problém, protože biologické systémy na to nejsou přizpůsobeny. Vzhledem k tomu, že se expozice postupně zvyšovala a začala v době, kdy bylo odhalení nemocí nerozvinuté, tyto dopady nebyly z velké části pozorovány. Zdravotní důkazy zde byly, ale po několik desetiletí byly ignorovány. 5G bude podporovat používání mobilních telefonů, takže lidé budou vystaveni telefonům a základním stanicím. Vyšší frekvence budou koncentrovat záření v menší části lidského těla kvůli menší hloubce průniku. Tyto frekvence také vyžadují větší intenzitu, aby umožnily proniknutí přes překážky. Expozice budou časem koncentrovanější, a to kvůli tvarování paprsku (5-10°), který je specifický pro 5G. Pokud jde o konkrétní otázku rakoviny, všechny hlavní studie na zvířatech, včetně Chou (1992), Repacholi (1997) a NTP-Ramzzini (2019) potvrzují karcinogenní působení elektromagnetického záření (EMR).

AS: Země jako Velká Británie, USA a dokonce Indie usilují o rychlejší přijetí 5G? Byly vyřešeny obavy, týkající se dopadů na zdraví?

PH: Průmysl neprovedl žádné zdravotní studie o 5G. Nemusí je dělat, protože mají úplnou kontrolu nad právními předpisy, které jim umožňují svévolně umísťovat základní stanice na ulice v blízkosti domů, a lidé nemají žádné východisko. Dominique Bellepomme, onkolog působící v Paříži, to nazývá „zločinem proti lidskosti“. Jako obvykle, aby průmysl prosadil přijetí další aktualizace, představuje 5G jako revoluci, zatímco ve skutečnosti je to jen rozšíření bezdrátové sítě. Většina aplikací, sloužících k propagaci, je „nehotový inzerovaný software“, tzn. věci, které již buď existují, nebo se nikdy nedočkají realizace. Samořídící auta mohou být navržena bez 5G. Internet věcí je invazí do soukromí, je optimalizován především pro špionáž a měl by být orámován omezeními, která by chránila soukromé informace a právo nebýt ozářen EMR.

AS: Jak vážné by mohly být tyto dopady ve světě, který bude zcela propojen sítí 5G?

PH: Mělo by to vliv na výskyt rakoviny, neurologická onemocnění, včetně elektrické hypersenzitivity (EHS), plodnost a cukrovku. Děti jsou obzvláště zranitelné.

AS: Jaký je současný postoj Evropské unie a dalších globálních orgánů k zdravotním důsledkům 5G?

PH: Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny v Lyonu ve Francii varovala v letech 2002 a 2011 před spojitostí mezi EMR a rakovinou. Mnoho dalších mezinárodních a veřejných orgánů je pod přímým vlivem průmyslových odvětví. Vzhledem k tomu, že tato otázka zahrnuje mezioborovou vědu, specialistům z tohoto průmyslu bylo umožněno infiltrovat do mnoha organizací, které také dostávají štědré dary od velkých technologických společností. Pohodlí a výhodnost bezdrátové sítě vytvořily obrovskou finanční základnu a ohlas široké veřejnosti, která byla vedena k tomu, aby na základě propagačních kampaní a příliš zjednodušené vědy věřila, že EMR nepředstavuje žádné zdravotní důsledky.

AS: Mohou být zdravotní dopady sníženy, aniž by to ovlivnilo zavedení 5G?

PH: Je naprosto možné navrhnout nejrychlejší telekomunikační systémy, a zároveň minimalizovat dopady na zdraví. Za prvé, dejte nejvyšší prioritu rozmístění sítí optických vláken v domácnostech a ve firmách, což může být v konečném důsledku mnohonásobně rychlejší, než 5G. Za druhé, využijte kabelové připojení, které, podobně jako kabel, přivede do vašich domovů rychlost 10 gb/s. Za třetí, přiznejte si, čím mobilní telefony jsou: je to zařízení, vydávající záření. Přepracujte je tak, aby se minimalizovala expozice uživatelů, což může mít za následek snížení o faktor 100. A používejte je střídmě, nedopusťte, aby se staly náhražkou za pracoviště a pastvou pro oči.

Telecom Industry Did No Research on Health Impacts of 5G vyšel 27. března 2019 na Global Research. Překlad v ceně 273 Kč Zvědavec.