Tři přednosti systému Poseidon, na který USA nemají odpověď

30. 4. 2019     military
Vojenský expert Michail Něnašev uvedl tři přednosti Poseidonu, podvodního dronu, na který USA nemají odpověď. 23. dubna byl Vladimír Putin přítomen spuštění jaderné ponorky Bělgorod, která bude prvním nosičem bezpilotního systému Poseidon s jadernými hlavicemi.


Loď byla postavena podle přepracovaného projektu víceúčelové jaderné ponorky Antej 949A (obdoba jaderné ponorky Kursk) s kódem 09852. Podrobnosti o nové ruské zbrani komentuje pro Pravda.Ru předseda Všeruského hnutí pro podporu loďstva, kapitán prvního stupně v záloze Michail Něnašev.

Řekněte nám, co je známo o Poseidonu?

Jedná se o nová bezpilotní torpéda, minilodě. To znamená, že v lodi (hypoteticky Bělgorod) je další loď. Jedná se o velké torpédo, vyzbrojené 100 megatunovou jadernou hlavicí, která v případě potřeby rozbije půl státu na padrť. Tento aspekt je třeba zdůraznit. Za druhé, Poseidony jsou pokračováním našich národních projektů. V 70. letech jsme již měli taková torpéda, která vyvíjela rychlost pod 400 km za hodinu. Poseidon je pro nás tedy výrazem úspěšné práce vědeckých center naší země a celkově vojensko-průmyslového komplexu. Proto se nejedná pouze o soutěž podle principu, kdo koho rychleji zničí, ale je to také vyjádření vedoucího postavení našeho vojensko-průmyslového komplexu. Není to plýtvání peněz za nějaké neznámé projekty, ale je to forma ochrany 150-ti miliónové země.

Proč je k této zbrani upoutána pozornost “partnerů”? Někteří hledají nedostatky, jiní říkají, že jsou to vůbec výmysly.

Protože, na rozdíl od mezikontinentálních balistických raket, tato torpéda nemusí překonávat protiraketovou obranu, proti nim je možné použít pouze protiponorkovou a protitorpédovou obranu. Protože Poseidony mohou působit v hloubce 1000 metrů, tak, když se budou přibližovat k pobřeží USA v takové hloubce, je nebude možné objevit. To zaprvé.

Zadruhé, Poseidon je navržen tak, aby mohl být dopraven do dané oblasti dlouho před zasazením úderu a aby ho mohl zasadit na povel prostřednictvím systému komunikace. To znamená, že nelétají jako rakety, jsou již v oblasti, ze které mohou útočit na povel vedení země, když se budeme bránit před útokem. Nedej bože, samozřejmě.

Zatřetí, vzhledem k tomu, že v Poseidonu je atomový reaktor (nikdo nemá takové zbraně), znamená to, že je nemožné ho nejen detekovat, ale také dohnat a zničit, pokud se ho přece jen podaří odhalit. Ani Američané, ani Evropané nemají taková torpéda, která by mohla Poseidon zničit. Jejich rychlost je mnohem menší. Proto je v západních médiích tolik povyku, protože to je naše jasná výhoda, je to naše jasná odpověď. Takový jekot, taková hysterie je z bezmocnosti. Když Rusku hrozí, vědí, že tímto způsobem odpovíme, že se nebudou moci před naší odplatou skrýt.

Prezident, který se zúčastnil spuštění ponorky Bělgorod, poznamenal, že modernizace loďstva bude pokračovat, a “společným úsilím zaručeně zvýšíme status Ruska jako velké námořní mocnosti”. A na jaké úrovni je nyní status Ruska jako mořské mocnosti?

Rusko je posledních 300 let od doby Petra Velikého, nehledě na období propadů, velkou světovou námořní mocností. Během té doby jsme nikdy neopustili desítku předních flotil světa a naše přítomnost na moři znamená, že jsme měli a máme klíčový význam ve světové politice. Armáda, letectví jsou důležité, jsou strategicky cenné. Ale pouze flotila umožňuje hrát světovou úlohu. Chrání lodní dopravu na světových komunikacích a samotné komunikace, které jsou položeny pod vodou.

V sovětských dobách jsme Američanům nedovolili rozpoutat proti nám likvidační válku i díky existenci významných námořních sil, námořního strategického letectví. A v Sýrii ničíme světovou teroristickou internacionálu také díky flotile, protože kdyby neexistovala flotila, ani letectvo ani armáda by tam nic nezvládly. Kdybychom teroristům nezasazovali Kalibry a jinými druhy zbraní údery, kdyby loďstvo nezajišťovalo přísun nábojů, jiných prostředků a zbraní, nezbytných pro vedení války proti teroristům světového rozsahu, pak by úspěch našich sil v Sýrii nebyl možný.

Námořní mocnost je široký pojem, je to i rybářské loďstvo, i příprava šelfu. Máme 200 mil ekonomické zóny od Baltu po Tichý oceán, naše hlavní zdroje jsou v Severním ledovém oceánu. Vrtné plošiny, které pracují na šelfu, jsou také systémy, které také patří do pojmu “loďstvo”. A všude si udržujeme přední světové pozice.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová