USA používají DAEŠ k nové rozsáhlé invazi do Libye …

Ludmila Zajcevová
15. 4. 2019   politexpert
Upozornění amerických “expertů” na hrozbu obrození DAEŠ v Libyi by mělo být chápáno jako příprava USA na vojenský zásah, říkají experti. Na pozadí zostřeného vojenského konfliktu mezi armádou maršála Chalífy Haftara a vládou v Tripolisu vyjadřují američtí experti znepokojení nad možnou aktivizací teroristů v Libyi. Podle jejich názoru mohou teroristé v Rusku zakázané skupiny DAEŠ využít občanské války k obnovení svého dřívějšího vlivu.


Střety v Libyi vypukly minulý týden, když Chalífa Haftar nařídil národní armádě, aby se přesunula do Tripolisu “vítězným pochodem” z východu – proti vládě národní dohody schválené OSN. Haftarovy síly uskutečnily asi 10 leteckých útoků na libyjské hlavní město, včetně zasažení vojenské základny u letiště Mitiga.

“Restart” DAEŠ

Američtí experti, kteří sledují pohyby džihádistů, říkají, že země se může dostat do rozsáhlejší války. Například zakladatel Libya Analysis Jason Pak řekl, že DAEŠ se v Libyi restartovala: skupina byla obnovena a reorganizována a teroristé jsou připraveni vrátit se na bojiště. Tím spíš že na pozadí střetů mezi armádou Haftara a vládou Tripolisu není žádná ze stran schopná kontrolovat celé území země.

Situace v Libyi připomněla Jasonovi Pakovi události z roku 2012, kdy se po atentátu na amerického velvyslance Johna Stevensa džihádisté aktivizovali v několika oblastech Libye. Tehdy byla americká mise v Benghází napadena libyjskou teroristickou skupinou Ansar al-Šaria. V roce 2015 tito teroristé přísahali věrnost DAEŠ. V roce 2016 se vládním silám s podporou USA podařilo začistit obsazené město Syrta a okolní oblasti. Teroristé byli nuceni ustoupit do pouštních oblastí. Nyní podle vyjádření Paka DAEŠ doufá, že vyčerpá libyjské síly partyzánskými útoky, aby se zabránilo jakémukoli pokroku v řešení konfliktu.

Experti říkají, že nejzranitelnější jsou jižní pouštní oblasti Libye, jejichž rozsáhlé území může podle jejich názoru sloužit jako útočiště nejen pro DAEŠ, ale také pro skupiny Al-Káida a Boko Haram, které jsou v Rusku zakázané.

Příprava na invazi

Alexej Albu, vedoucí Centra pro studium politických transformací se domnívá, že za výroky amerických expertů se skrývá přání USA připravit “záložní letiště” pro islámské fundamentalisty.

Podobnou informační kampaní byly doprovázeny téměř všechny významné americké operace:

“Například za fejkovými články o “použití” chemických zbraní příznivci [syrského prezidenta] Bašára Asada bylo přání rozbombardovat “tomahawky” strategická vojenská zařízení SAR. A vojenské operaci s kódovým označením Irácká svoboda předcházela prohlášení o nákupu nigerijského uranu vládou Iráku”…

Podle vyjádření Albu praxe ukazuje, že islámský terorismus nevzniká kvůli komplikované vnitropolitické situaci, ale pouze tehdy, když na tom mají zájem vnější síly, zajišťující teroristům zbraně a koordinující jejich činnost.

V tomto smyslu je možno “analytiku” amerických expertů chápat jako “nebezpečný signál”, varuje politolog.

“Chtěl bych se mýlit, ale, jak ukazuje historie, za takovou “protiteroristickou” propagandou se skrývá vojenská agrese USA”, poznamenal v rozhovoru pro Federální zpravodajskou agenturu.

Politický analytik Vladimír Solovějčik se také domnívá, že USA se snaží předložit vojenskou intervenci jako “nevyhnutelnou” a “záchrannou”. DAEŠ se stává prostředkem pro zasazení úderu na armádu Haftara.

Libye dříve zaručila Radě bezpečnosti OSN, že armáda Chalífa Haftara nebude ohrožovat civilisty při útoku na Tripolis…

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová