Volker prohlásil, že Rusko používá televizní kanál RT k ovlivňování situace na Ukrajině

6. 4. 2019 russian
Zvláštní zástupce USA pro Ukrajinu Kurt Volker řekl, že Rusko používá RT a Sputnik k ovlivňování situace na Ukrajině. Řekl to v rozhovoru se zvláštním dopisovatelem PBSNews Nickem Shifrinem. “Zelenský nemá vůbec žádné zkušenosti. Co zabrání Vladimíru Putinovi, aby ho vyzkoušel (na odolnost, pozn. RT) nebo využil současné situace a změnil status quo?”, zeptal se Volkera novinář.


V reakci na to americký zvláštní zástupce pro Ukrajinu řekl, že Rusko bude i nadále zkoušet ukrajinského prezidenta bez ohledu na to, kdo obsadí tuto funkci.

“Všechno, co Rusko zatím udělalo, ukazuje, že Rusové budou i nadále zkoušet prezidenta Ukrajiny bez ohledu na to, kdo zastává funkci. Byli to oni, kdo napadli. Oni uchvátili území. To oni pokračují v konfliktu. Je používána nejrozmanitější propaganda – RT, Sputnik, kybernetické útoky. Na Ukrajině byl uveden v chod veškerý arzenál”, řekl Volker.

Dříve bývalý americký velvyslanec v Rusku Michael McFaul obvinil RT a Sputnik z “rozsáhlé činnosti” v americkém prostoru sociálních médií během voleb prezidenta v roce 2016. Podle něj to byla právě tato média, která ovlivnila preference voličů. Hlavní redaktorka RT Margarita Simoňjan komentovala prohlášení McFaul a konstatovala, že bývalý velvyslanec “se nevzdává”.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová