Volkerova slova o dialogu mezi Putinem a Zelenským jsou považována za lest

Michail Blinov
24. 4. 2019 riafan
Kurt Volker, zvláštní zástupce amerického ministerstva zahraničí pro Ukrajinu, podpořil iniciativu Vladimíra Zelenského, který se vyjádřil pro dialog s ruským vůdcem Vladimírem Putinem. “Chce vrátit země. Nechystá se od toho ustupovat. … Myslím, že jeho přání jednat přímo s Putinem je správná věc”, řekl Volker.


Prezident Centra pro systémovou analýzu a prognózu Rostislav Iščenko poznamenal v komentáři korespondentovi Federální zpravodajské agentury, že Volkerova rétorika je tradiční pro americké politiky. Je to “svého druhu lest”, řekl expert.

“Spojené státy byly vždy pro “přímý dialog” mezi Ukrajinou a Ruskem z jednoho jednoduchého důvodu: protože z hlediska Washingtonu a současné moci v Kyjevě nezáleží na tom, jaké je její jméno, Zelenský nebo Porošenko, Ukrajina “bojuje” s Ruskem. Proto USA říkají: pojďme navázat dialog mezi “bojujícími” stranami”, uvažuje analytik.

Rostislav Iščenko připomněl, že Moskva opakovaně zdůrazňovala, že není účastníkem bojových akcí na Donbasu. Světové společenství zastává také obdobný názor.

“Pozice Ruska spočívá v tom, že na Ukrajině je občanská válka. A není to jen pozice Ruska, je to pozice OSN, pozice OBSE. Stručně řečeno, všech kromě USA a Ukrajiny. Proto Rusko říká: domluvte se s tím, s kým bojujete, domluvte se s Donbasem. A my vám můžeme pomoci”, pokračuje politolog.

Domnívá se, že USA se snaží dále prohloubit politické rozdíly mezi Ruskem a Ukrajinou.

“Je to další pokus oddělit lidi, navázat přímý kontakt a pak konstatovat: vidíte, nakonec přiznali: je to “agrese” Ruska, proto se nyní Moskva musí na něčem dohodnout. Nikdo nepovede se Zelenským přímá jednání ohledně Donbasu, Krymu a všeho ostatního”, dodává hlava Centra pro systémovou analýzu a prognózování.

Řečník zdůraznil, že první krok k normalizaci vztahů mezi Ruskou federací a Ukrajinou musí udělat Kyjev.

“Ten, kdo je přerušil, ten je musí napravovat. Zrušilo Rusko letecké spojení s Ukrajinou? Zavedlo Rusko přechod přes hranice pouze na základě biometrických pasů? Ne. Rusko nedělalo nic, ani nereagovalo na provokace Ukrajiny. Ta ať zruší svá dřívější rozhodnutí, poté bude možné o něčem mluvit”, shrnul Rostislav Iščenko.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová