57 varieties senátora Václava Lásky a spol.

Senátor Láska (telefonující) na Prague Pride 2016

Vladimír Pelc
7.5.2019  VašeVěc

Čísla hrají obrovskou roli. V marketingu. I v politickém marketingu. Senátor V. Láska a spol. plagiovali historický reklamní slogan „57 odrůd okurek“ od firmy H. J. Heinz se sídlem v Pittsburghu, Pennsylvania, Spojené státy. Aktuálně jako Heinz 57. Třeba na Heinz tomato ketchup.

V. Láska a spol. tvrdí, že prezident Miloš Zeman se dopustil 57 skutků, jimiž porušil Ústavu, a bude se s ostatními snažit, aby Ústavní soud rozhodl o tom, že prezident republiky svůj úřad ztratí.

Podle Čl. 65 odst. 2 Ústavy platí, že „Senát může se souhlasem Poslanecké sněmovny podat ústavní žalobu proti prezidentu republiky k Ústavnímu soudu, a to pro velezradu nebo pro hrubé porušení Ústavy nebo jiné součásti ústavního pořádku; velezradou se rozumí jednání prezidenta republiky směřující proti svrchovanosti a celistvosti republiky, jakož i proti jejímu demokratickému řádu. Ústavní soud může na základě ústavní žaloby Senátu rozhodnout o tom, že prezident republiky ztrácí prezidentský úřad a způsobilost jej znovu nabýt.“

Podle V. Lásky a spol. se 27 skutků týká záležitostí personálních, kdy Miloš Zeman odmítal jmenovat ministry, blokoval přijímání demisí, navrhoval vlastní kandidáty, nebo odmítal povyšovat některé osoby ve státních službách nebo jmenovat profesory. Průtahů a podmínek kolem jmenování profesorů a rektorů bylo šest.

Ale na to všechno má prezident právo. Ústava prezidentovi neukládá povinnost jmenovat konkrétní osoby jako ministry, nezakazuje mu navrhovat vlastní kandidáty, pokud se domnívá, že jeho nominanti jsou kvalitnější, Ústava mu nezakazuje odmítat jmenovat profesory či rektory, pokud ví, že navrhovaní nesplnili podmínky pro takové jmenování požadované vysokoškolskými a univerzitními pravidly či mají výrazný morální škraloup. O tom, že by blokoval přijímání demisí nic nevím, signatáři mají asi pokřivené informace.

Ještě se dovídáme, že 9 z celkem 57 velezrádných skutků prezidenta nahrávaly Rusku nebo Číně. Byly to třeba výroky o stabilizaci společnosti nebo o novičoku, či účast na vojenské přehlídce v Číně.

Názor na to, co je stabilizovaná společnost, je názorem politickým; každý občan, i prezident republiky, má na svůj politický názor právo a má právo ho publikovat; o novičoku, zpackané akci britské tajné služby snad nemusíme říkat už nic; nechuť signatářů k účasti prezidenta na vojenské přehlídce v Číně je dána jejich politickou orientací, přitom by měli demokraticky přiznat i prezidentovi republiky právo na jeho vlastní politické názory a jejich vyjadřování (a proč nežalují účast jiných politiků na jiných vojenských přehlídkách).

Ostatní prohřešky prezidenta Miloše Zemana, jež jsou alespoň dle Václava Lásky a spol., hrubým porušením Ústavy, nám signatáři sdělí příště.

57 varieties senátora Václava Lásky a spol. není protlak rajčatový, nýbrž protlak politický – je součástí snahy pražské kavárny změnit výsledky demokratických voleb, nabourat politické uspořádání, které z nich vzešlo.

Foto: Senáro Láska (telefonující) na Prague Pride 2016