A kdo nám to zakáže? – Na Ukrajině navrhli „jadernou“ provokaci na hranici s Ruskem…

Tv Cargrad
19.5.2019 
Ukrajinský expert Igor Kozij navrhl položení jaderných min na hranici s Ruskem a dodal, že Kyjev údajně klidně může vyvíjet vlastní taktické jaderné zbraně. “A kdo nám to zakáže?“ – odpověděl vojenský expert na dotaz novináře na „jadernou“ provokaci na rusko-ukrajinské hranici.


O jaderné zbrani Ukrajiny začali intenzivně v Kyjevě mluvit poté, co prezident USA Donald Trump loni na podzim oznámil jednostranný odchod Ameriky ze Smlouvy o likvidaci raket středního a krátkého doletu. Nicméně, zatím to bylo jen na úrovni halasných výroků ukrajinských politiků a vojáků.

Ukrajinský vojenský expert Kozij prohlásil, že: „Nikdo nebrání, abychom připravili místa pro založení jaderných min podél hranice s Ruskem, jako to dělala SRN podél hranice s NDR,“ a dodává, že v takovém případě nutno zachovat zápletku: „Jak se tam ty miny dostanou, dostanou-li se, je-li to pravda nebo ne – to držet v tajnosti“

Na novinářovu otázku, zda světové společenství Kyjevu jaderné zbraně povolí, Kozij nezapochyboval. „A kdo nám to zakáže?“ odpověděl otázkou a ujistil, že „nikdo nebrání vývoji taktických jaderných zbraní, ani jejich nosičů“.


Klíčová otázka

Ovšem že se jedná o taktické jaderné zbraně. Na strategické, podle slov experta soudě, nemá Kyjev ani příslušné peníze, ani místo pro zkušební střelnici.

„Jde o obrovské peníze, a kde to budeme testovat?“, položil si expert řečnickou otázku. „Jmenujte mi aspoň jednu oblast, která by souhlasila s tím, že se stane oblastí zkoušek. Nemáme zaoceánská teritoria.“

Tlačit na Rusko…

Když uzavíral svoji myšlenku o taktické jaderné zbrani, připomněl Kozij politický nátlak na Rusko a nevyloučil, že něco podobného může hrozit i Ukrajině, pokud překročí povolený rámec.

„Zkušenost z války ukázala, že politický nátlak, týkající se Ruska, jednotlivé země, společnosti a politici vést mohou, ale také nemusí“,vysvětluje expert, který považuje za možné využít zkušeností Izraele.

„Pokud jde o jadernou zbraň na Ukrajině, mám za to, že zajímavé věci v tomto směru dělá Izrael. O tomto tématu se v zemi vůbec nehovoří, ale současně jsou prohlášení expertů o 80 hlavicích, o vojenských jednotkách,“poznamenal Kozij.

Historická chyba?

Připomínáme, že už dříve tajemník Bezpečnostní rady Ukrajiny Alexandr Turčinov (zvaný též „krvavý pastor“) prohlásil v rozhovoru pro ukrajinský portál „Gordon“, že jaderné odzbrojení Ukrajiny po rozpadu SSSR bylo „historickou chybou“.

„Přitom Rusko, kterému jsme jaderné zbraně odevzdali, okupuje část našeho území a začíná proti nám válku na východě, a další garanti jen vyslovují svoje znepokojení… Byl jsem přesvědčen, že garantující země a jejich spojenci v NATO vydají prohlášení, že pokud agrese nepřestane, postaví se na stranu Ukrajiny. Takový jsem byl idealista… – ale oni mi poklepali na rameno a řekli, že je dané memorandum k ničemu nezavazuje, že odsuzují agresi a budou pomáhat jen na politické a diplomatické úrovni. A že o žádné vojenské pomoci nejsou ochotni mluvit. Upřímně řečeno, byla to pro mě otřes a tragedie. Prý, že na politické a diplomatické úrovni nám pomohou vést jednání, ale my nemáme zmatkovat a hrotit situaci a neprovokovat Rusko k rozsáhlému vojenskému vpádu…“ řekl dále Turčinov.

Turčinovovi sekunduje i poslanec Nejvyšší rady Ukrajiny a vůdce Radikální strany Oleg Ljaško, když vyzývá k „nápravě chyby“ z roku 1994, podle které byl na Ukrajině zlikvidován jaderný arsenál. Napsal o tom na své stránce na Facebooku a dokonce pochválil Turčinova za to, že uznal jaderné odzbrojení Ukrajiny za chybu.

Kyjev má přitom podle Ljaška všechny předpoklady, aby si jaderné zbraně znovu pořídil. Chybí prý jen politická vůle.


Zelenského parta je proti

Poradce budoucího prezidenta pro otázky bezpečnosti a obrany Ivan Aparšin je však přesvědčen, že Ukrajina taktické jaderné zbraně nepotřebuje, a v rozhovoru pro ukrajinský „Apostrof“ prohlásil, že „Dnes bych to už nedělal. No, měli bychom jaderné zbraně… copak v roce 2014 bychom je na Krymu použili? A pokračoval: My můžeme obnovit jaderné zbraně, věřím, že na to máme potenciál. Ale sotva se tím začneme zabývat, dostane se nám takových sankcí, že nám už vůbec nic nezbyde

Zdroj: TV Cargrad
Překlad: st.hroch 190516