American Conservative: je třeba se zbavit Boltona, než bude pozdě

Maxim Isajev
10. 5. 2019   regnum
Není pochyb o tom, že současný poradce pro národní bezpečnost USA by měl svou pozici opustit. Někteří mají zcela pochopitelné přání, aby v zahraniční politice americký prezident Donald Trump a poradce pro národní bezpečnost USA John Bolton zaujali ostře protikladné pozice, ale nechápu, proč si myslí, že tomu bude právě tak? Bývalý americký velvyslanec v Iráku Christopher Hill například tvrdí něco takového: “Prezident je zásadně proti vojenským akcím, ať je to kdekoli, ale Bolton je, naopak, ostře naladěn ve prospěch vojenských akcí, proto administrativa nemůže vypracovat jednotný postoj”.


Pokud se pozice Trumpa a Boltona opravdu tak výrazně rozcházejí, není jasné, proč je Boltonovi ještě dovoleno svobodně kontrolovat zahraniční politiku USA, píše Daniel Larison v článku pro The American Conservative.

Nebo se můžeme setkat i s jiným úhlem pohledu. “John Bolton plánuje zahájení války s Íránem, o které vždycky snil, nebo se ocitl na pokraji propuštění?” Během posledních několika dnů poradce Trumpa pro národní bezpečnost učinil řadu prohlášení, týkajících se Íránu a Venezuely, která jsou obvykle vyřčena v rámci přípravy na vojenskou kampaň. Ale přece jen se zdá, že Boltonův šéf se ho nechystá podporovat, napsal Jason Rezaian ve svém článku ve Washington Post.

“Nepodporující” Trump však poslušně dal Boltonovi a dalším příznivcům tvrdé linie vůči Íránu prakticky všechno, oč žádali. Trump šel mnohem dál než kterýkoli z jeho předchůdců, když položil základy pro vojenský konflikt s Íránem. Zároveň jsou mnozí přesvědčeni, že Trump nedá pokyn k úderu, protože není takový, jako byli předchozí prezidenti, a protože je proti intervenci. Ale všechny důkazy svědčí o opaku.

Počítá se s tím, že Trump nebude rozpoutávat dlouhodobou, mimořádně nákladnou válku, která by mohla popohnat ekonomiku do recese. Ale každý americký prezident, který rozpoutal nezákonnou válku, věřil, že vojenský konflikt nebude trvat dlouho a nezpůsobí vážné potíže. Samozřejmě, nikdo se nebude rozhodovat ve prospěch dlouhodobé krvavé války. Totéž se však děje pokaždé: absurdně optimistická očekávání příznivců tvrdé linie se rozbíjejí o žulu reality. Ale političtí vůdci i nadále věří, že tentokrát však už všechno půjde zcela jinak. Ve chvíli, kdy Bolton řekne Trumpovi, že útok na Írán (nebo Venezuelu) je jediný způsob, jak je možné “vyhrát”, Trump, pravděpodobně, vezme v úvahu Boltonovu radu stejně jako dříve.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová