Egyptské letectvo obdrželo dodávku ruských vrtulníků Ka-52. Arménie koupí modernizované stíhací letouny z Ruska na úvěr. Indie se bude bránit před Pákistánem stovkami ruských tanků

10. 5. 2019 mk.ru lenta lentanew_tanks
Aligátoři budou zapojeni do bojů s teroristy.
Egyptské ozbrojené síly obdržely dodávku ruských útočných vrtulníků Ka-52 Aligator. Fotografie techniky byly opublikovány online. Podle předběžných údajů, založených na satelitních snímcích, byla do Egypta dodána dávka 10-15 strojů, které byly nasazeny na letecké základně egyptských vzdušných sil Wadi al Jandali západně od Káhiry.


… vrtulníky Ka-52 doprovázejí armádní konvoje a kryjí je ze vzduchu. Jak poznamenávají experti, nová technika může být brzy použita ozbrojenými silami Egypta v boji proti teroristům, zejména na Sinajském poloostrově, kde působí oddíly v Rusku zakázané skupiny DAEŠ.

Média dříve oznámila, že v roce 2015 Egypt objednal 46 vrtulníků Ka-52, jejichž dodávky byly naplánovány na roky 2017-2019. První tři stroje byly zákazníkovi předány v polovině roku 2017. V srpnu 2018 přijalo egyptské letectvo druhou dávku 12 vrtulníků Ka-52. V Rusku probíhá příprava egyptských pilotů a servisního personálu.

Ka-52 Aligator začaly v roce 2011 přicházet do ruských VKS. Vrtulník je schopen přepravit od 2 000 do 2 800 kg bojového nákladu, včetně protitankových raket, leteckých bomb a neřízených střel. Od roku 2015 se Ka-52 podílejí na plnění bojových úkolů v Sýrii.

Rusko také vyvinulo lodní verzi Ka-52K Katran, která měla být použita na vrtulníkové lodi Mistral francouzské výroby. Poté, co Francie zrušila smlouvu a prodala Mistraly Egyptu, byly plánovány dodávky Ka-52K pro egyptského námořní letectvo.

Arménie koupí modernizované stíhací letouny z Ruska na úvěr

Arménie zahájila proces nákupu modernizované stíhačky Su-30SM od Ruska. Oznámil to na tiskové konferenci premiér Nikola Pašiňan, uvádí agentura RIA Novosti .

“Oznamuji to, protože to je známá skutečnost. Další údaje o pořizování jiných zbraní a vojenského vybavení zveřejnit nemohu”, řekl.

Jak již dříve oznámil ministr obrany David Tonojan, Arménie plánuje, že obdrží první čtyři SU-30SM již na konci roku 2019 nebo na začátku roku 2020. Smlouva o dodávce je částečně uhrazena. Jerevan doufá, že nakoupí celkem 12 strojů, upřesnil úředník.

V únoru Tonojan také uvedl, že Arménie by mohla získat novou půjčku od Ruska na nákup zbraní poté, co bude realizována současná smlouva ve výši 100 milionů dolarů. Ta byla poskytnuta v roce 2017 na tři procenta ročně, Arménie má použít prostředky do roku 2022.

V dubnu 2018 bylo oznámeno, že Moskva plánuje, že poskytne další úvěr Jerevanu bez úroků. Mohlo by to být odpovědí Ázerbájdžánu, který se zříká ruských zbraní ve prospěch tureckých, pákistánských, izraelských a běloruských.

Indie se bude bránit před Pákistánem stovkami ruských tanků

Indická armáda přijme do výzbroje asi 464 tanků T-90S Bhišma, aby posílila své vojenské jednotky na hranicích s Pákistánem. Informoval o tom list Economic Times s odkazem na zdroj ve vojenském komplexu Indie

Tanky, jejichž smlouva o dodávce se odhaduje na 134,5 miliardy rupií (asi 2 miliardy dolarů), budou uvedeny do provozu v období od roku 2022 do roku 2026. První dávka 64 strojů se podle zdroje očekává během 30-41 měsíců. V současné době má indická armáda ve své výzbroji asi 1070 takových tanků.

Uvádí se, že Indie posiluje své ozbrojené síly na pozadí modernizace zbraní nepřátelského souseda. Pákistán také jedná s Ruskem o dodávce asi 360 tanků.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová