Ministerstvo obrany Ruské federace vážně začalo posilovat obranu Kuril

Anatolij Koškin
5. 5. 2019 https://regnum.ru/news/polit/2622717.html
Moskva a místní velení se postarají o pohodlný pobyt svých vojáků.
Nehledě na “zákazy” ruským vůdcům a politikům od japonské vlády navštěvovat Kurilské ostrovy, které jsou nesmyslné a porušují princip nezasahování do vnitřních záležitostí suverénního státu, a doprovázející “pobouření” Tokia a jeho hloupé “diplomatické protesty”, život na těchto “vzdálených, ale našich” zemích běží normálně. 


A co víc, na rozdíl od minulých let, kdy Kurily byly doslova opuštěny ústřední vládou a jejich obyvatelé byli nuceni pokorně přijímat zahraniční “humanitární pomoc” ze sousední země, nyní, konečně, jak se zdá, se dostávají ostrovy, které mají velký ekonomický a vojensko-strategický význam, do prioritní sféry, takže vybavení a zlepšení života místního obyvatelstva vážně znepokojuje moskevské vysoce postavené úředníky.

Na Kurilách je vytvářen spolehlivý štít, který dokáže odrazit útok nepřítele, ať už přichází odkudkoli.

Jak se říká, “nebylo štěstí, ale neštěstí pomohlo”. V mnoha ohledech právě dotěrné v podstatě revanšistické požadavky japonské vlády, podporované pravicovými nacionalistickými silami Země vycházejícího slunce, “vrátit” Japonsku území, zákonně patřící našemu státu, povzbuzují ruské ústřední orgány, aby posílily rétoriku o ochraně svrchovanosti a územní celistvosti naší země konkrétními programy sociálního a ekonomického rozvoje. Ze zkušenosti s komunikací s Japonci vím, že právě realizace těchto programů v mnoha směrech rozčarovává a přesvědčuje naše sousedy o marnosti předpokladů, že dostanou ostrovy, když využijí jejich “zpustnutí a svízelné situace místního obyvatelstva”.

Tokio vůbec nenadchly ani výsledky průzkumu veřejného mínění na jižních Kurilách, kdy obyvatelé Kuril, nehledě na existující každodenní potíže, projevili svou věrnost své malé Vlasti a kategorickou neochotu jít pod japonskou správu, o které premiér Japonska Shinzo Abe bezohledně a arogantně hovořil na začátku letošního roku.

Příkladem toho, že život na Kurilách se zlepší pro všechny kategorie místního obyvatelstva, včetně vojáků, kteří chrání ruskou zemi na vzdálených hranicích, byla cesta skupiny vysoce postavených úředníků Ministerstva obrany Ruska v čele s prvním náměstkem ministra obrany Ruské federace Ruslanem Calikovem v předvečer svátků na Kurily. Skupina měla provést inspekci výstavby vojenské a sociální infrastruktury na ostrovech Iturup a Kunašir. “První náměstek ministra obrany pověřil velitele vojsk Východního vojenského okruhu, aby předložil návrhy ohledně výstavby štábu pluku na Iturupu a vytvoření kulturních a volnočasových center a sportovních komplexů na ostrovech Kurilského řetězce”, uvedlo Ministerstvo obrany RF.

Na pokyn Ministerstva obrany Ruské federace Calikov zkontroloval zónu bojové služby PVO na Kunaširu, sociální infrastrukturu, vyslechl zprávu generál poručíka Genadije Židko o budovaných objektech. “Proces dokončení výstavby služebního bydlení pro vojáky a jejich rodiny na ostrovech musí být dynamický. Je nezbytné vytvořit komfortní podmínky pro každého vojáka, který přijíždí do služby ve vojenských jednotkách na Iturupu a Kunaširu”, cituje ministerstvo slova prvního náměstka ministra.

Jak již bylo oznámeno dříve, 18. kulometná a dělostřelecká divize, jediná v ozbrojených silách Ruska, která je umístěna na jižních Kurilských ostrovech, je vybavována novými moderními zbraněmi. Jsou zde umístěny protilodní raketové systémy Bal a Bastion, propracovává se umístění na ostrovech stíhacích letounů SU-35 VKS. Na Kurilách je vytvářen spolehlivý štít, který dokáže odrazit útok nepřítele, ať už přichází odkudkoli.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová