Očima “rasisty a extrémisty”

Ivan David
11. 5. 2019
Dnes jsem si na konci první třetiny zápasu ČR – Norsko na chvíli zapnul TV, a uviděl jsem záběr na fanouška v českých národních barvách nadšeného z gólu české reprezentace. Ten fanoušek byl černoch. Mám podezření, že je slovo “černoch” politicky nekorektní. Tím raději ho používám. Možná se má říkat “afroevropan” po americkém vzoru “afroameričan”, možná “afročech”, možná se to má psát s velkým písmenem na začátku. Nevím. Podstatné je, že ten fanoušek cítí sounáležitost s českým národem.

Zřejmě žije v ČR, těžko přijel fandit z Afriky. Jestliže fandí českému mužstvu, pravděpodobně je velmi adaptovaný na naši kulturu, možná aniž by přišel o původní identitu. Přesto může cítit sounáležitost s českým národem. Možná je míšenec. To je jedno…

Možná je nekorektní zmiňovat jeho barvu kůže. Ale proč ne? Je snad něco špatného být černý? Nebo žlutý? Nebo bilý? Že má někdo předsudky? No a? Máme se mu přizpůsobovat?

Na schůzi krajské organizace SPD Praha jsem viděl dva Vietnamce (jeden z nich se narodil zde), kteří prohlašovali, že se cítí být Čechy vitnamského původu. Získali velký potlesk. Tak moc je SPD rasistická.

Dnes na shromáždění u příležitosti připomínky posledních bojů druhé světové války v Milíně u Příbrami jsem viděl, že se s Tomiem Okamurou fotografují Rómové. Rasista musí být znechucen – fotografovat se s polovičním Japoncem…

Poslanec Robert Kopecký, hrdý Čech a po dědečkovi čtvrtinový Lužický Srb přivedl k tehdejšímu předsedovi sněmovny Miloši Zemanovi delegaci Lužických Srbů. V delegaci byl také dvoumetrový černoch původem z Madagaskaru, který vystudoval v Německu a oženil se s Lužickou Srbkou. Miloš Zeman se ho ptal: “Vy jste také Lužický Srb?” Rodák z Madagaskaru odpověděl: “Ano, já jsem ten největší.”

Jak se můj postoj liší od multikulturalismu, když věřím, že se příslušnící jiných národů a ras mohou adaptovat na etnicky nové prostředí, sžít se s ním a stát se v něm vlastenci? Zásadně. Multikulturalismus naopak předpokládá, že národní komunity budou žít vedle sebe, aniž by se přizpůsobily. Proč ne? Problém je, když se některá z komunit chová konfliktně, odmítá zákony země, porušuje je, pěstuje nenávist k jiným komunitám, chová se nadřazeně a klade si za cíl původní obyvatelstvo zničit. Multikulturalismus je totiž ideologie postavená na představách vzdálených realitě. Pokud je rozdíl mezi kulturami příliš velký a jedna z nich je z povahy svého náboženství nenávistná, pak nedojde k přizpůsobení, ale konfliktu, který může vyústit do občanské války.

A ještě poznámka: Na konci druhé třetiny zápasu TV zabírala Jaromíra Jágra, který se přišel podívat na zápas. Dostalo se mu ovací ze zaplněného stadiónu. Za jeho cestu do Číny ho kritizovali jen hlupáci.