Výběr z článků o Ukrajině se Zelenským

22. 5. 2019
Osobní advokát Kolomojského se stal hlavou administrativy Zelenského lenta
Prvním asistentem Zelenského se stal jeho obchodní partner lenta
Na Ukrajině bylo zahájeno další řízení proti Porošenkovi russian
Zelenský uspořádá referendum o jednáních s Ruskem lenta
Ukrajina se lekla referenda o jednáních s Ruskou federací, protože všichni budou hlasovat “pro mír” alternatio
Hlava administrativy prezidenta: Volby mnohé změnily, oligarchové už chtějí stejná pravidla hry s ostatními občany alternatio
Zelenský jmenoval Vadima Pristajka zástupcem hlavy své administrativy russian
Poslanci si vybírají: Rada odmítla posoudit první iniciativy Zelenského russian
První poslanci oficiálně utekli z Bloku Petra Porošenka alternatio


Osobní advokát Kolomojského se stal hlavou administrativy Zelenského

Prezident Ukrajiny Vladimír Zelenský jmenoval právníka Andreje Bogdana hlavou své administrativy, informovala tisková služba hlavy státu.

Podnikatel Igor Kolomojský, který je spojován se Zelenským, novinářům řekl, že Bogdan je jeho osobním právníkem, informovala agentura Ukrinform.

Novináři také zjistili, že během tohoto roku a v roce 2018 právník často létal do měst, kde podnikatel žil, Ženevy a Tel Avivu. Kromě toho je známo, že Bogdan byl poradcem Kolomojského v době, kdy ten byl v čele Dnněpropetrovské oblastní státní administrativy, a byl obhájcem Genadije Korbana, který byl vicegubernátorem Dněpropetrovské oblasti za Kolomojského.
Bogdan podle informací novinářů Schem je pod omezením ukrajinského lustračního zákona a teoreticky nemůže zastávat veřejnou funkci.

Prvním asistentem Zelenského se stal jeho obchodní partner
Prezident Ukrajiny Vladimír Zelenský jmenoval prvním asistentem Sergeje Šefira, svého obchodního partnera. Vyhláška o této skutečnosti je zveřejněna na internetových stránkách hlavy státu.

Na Ukrajině bylo zahájeno další řízení proti Porošenkovi

Na Ukrajině bylo zahájeno vyšetřování proti exprezidentovi Petru Porošenkovi a řadě vyšších úředníků ve věci rozkrádání v energetickém průmyslu. Informovala o tom Specializovaná antikorupční prokuratura (SAP).

Na svém Facebooku organizace poznamenává, že vedoucí SAP Nazar Cholodnický nařídil zahájit trestní řízení po přijetí bývalého předsedy představenstva společnosti Energoseti Dmitrije Krjučkova.

Navrhovatel zároveň tvrdí, že činnost skupiny osob v této záležitosti “byla koordinována lidovým poslancem Ukrajiny Kononěnkem I.V. a bývalým prezidentem Ukrajiny”.

Výsledkem trestné činnosti, zdůraznila SAP, je získání majetku Centrenergo schválením výsledků výběrového řízení na privatizaci balíku akcií společnosti, který je ve vlastnictví státu.

Dne 21. května bylo oznámeno, že Státní úřad pro vyšetřování Ukrajiny zahájil trestní řízení podle článku “o zradě” proti Porošenkovi. Šetření bylo zahájeno na základě prohlášení Andreje Portnova, bývalého zástupce vedoucího administrativy Viktora Janukoviče.

Generální prokuratura také zahájila předsoudní řízení o možném tlaku Petra Porošenka na soudce v případu PrivatBanku poté, co Kyjevský soud prohlásil, že znárodnění instituce je nezákonné .

Zelenský uspořádá referendum o jednáních s Ruskem

Prezident Ukrajiny Vladimír Zelenský uspořádá referendum o vyjednávacím procesu s Ruskem. Oznámil to šéf administrativy prezidenta Andrej Bogdan na televizním kanálu 112 Ukrajina.

Bogdan poznamenal, že občané země by se měli zúčastnit diskuse o procesu vyřešení vztahů s Moskvou. “Uvažujeme v otázce, týkající se dosažení mírových dohod s Ruskem, o všelidovém referendu, aby nehlasovali jen poslanci a aby nerozhodoval jen prezident, ale aby toto rozhodnutí učinili občané Ukrajiny”, řekl politik.

Podle vedoucího prezidentské administrativy to umožní vyhnout se přijetí nejednoznačného rozhodnutí, které by mohlo způsobit rozkol ve společnosti. Bogdan také zdůraznil, že při jednáních o Donbasu je nutné hledat kompromisy, ale že Ukrajina “nebude obchodovat územím a lidmi”.

Ukrajina se lekla referenda o jednáních s Ruskou federací, protože všichni budou hlasovat “pro mír”

Místopředseda vlády Ukrajiny Vjačeslav Kirilenko řekl, že pro Rusko je výhodné provedení referenda na Ukrajině ohledně dosažení mírových dohod s Ruskem o Donbasu, protože všichni budou hlasovat “pro mír”.

“…Je jasné, že všichni budou hlasovat “pro mír”, aniž by se zabývali jednotlivými detaily. Což je charakteristický cíl Kremlu …”, napsal Kirilenko na Twittru.

Hlava administrativy prezidenta: Volby mnohé změnily, oligarchové už chtějí stejná pravidla hry s ostatními občany

Vedoucí prezidentské administrativy Vladimíra Zelenského Andrej Bogdan uvedl, že ukrajinští oligarchové již neovlivňují zemi, oznámila agentura Interfax-Ukrajina.

Domnívá se, že prezidentské volby, ve kterých zvítězil Vladimír Zelenský, v zemi hodně změnily a miliardáři po nich nemají podstatný vliv na politiku země.

Rovněž ujistil, že prezidentská administrativa pod jeho vedením se nikdy nezaplete do tajného paktování s oligarchy.

“Budou ovlivňovat život společnosti? Rozhodně ne prostřednictvím prezidentské administrativy”, ujistil Bogdan.

“A já, jako nikdo jiný v této zemi, vám mohu říci: zdá se mi, že oligarchové už chtějí stejná pravidla hry, jako mají ostatní občané…”

Bogdan tvrdí, že “ten, kdo bude jednat na úkor společnosti a ukrajinského lidu, bude mít problémy”.

Zelenský jmenoval Vadima Pristajka zástupcem hlavy své administrativy

Vadim Pristajko, který dříve zastával funkci velvyslance Ukrajiny v NATO, byl jmenován zástupcem hlavy administrativy ukrajinského vůdce Vladimíra Zelenského.

Poslanci si vybírají: Rada odmítla posoudit první iniciativy Zelenského

Nejvyšší rada Ukrajiny odmítla posoudit dva návrhy zákonů, které předložil prezident Vladimír Zelenský. Obě iniciativy se týkaly voleb.

První poslanci oficiálně utekli z Bloku Petra Porošenka
Několik poslanců se rozhodlo vystoupit z parlamentní frakce Blok Petra Porošenka.

Uvedla to první místopředsedkyně Nejvyšší rady Irina Geraščenková na mimořádném zasedání Nejvyšší rady ve středu 22. května, informuje agentura NEWSONE. 
Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová