Vyzobáno z webů za duben 2019

Jan Kadubec 

1. 5. 2019  Outsidermedia
*Demokratický šéf sněmovního justičního výboru Jerrold Nadler už prohlásil, že i když zpráva Trumpa ze spojení s Ruskem neusvědčuje, „my víme“, že s Rusy spolupracoval… Představa, že takto uvažující lidé spolurozhodují o chodu „světa“, je vcelku děsivá.


*Bublina Russiagate splaskla, ale jede se dál, jakoby nic… Velmoci vždy ovlivňovaly vývoj ve světě, tak jak je možné, že právě na takové „banalitě“ nyní kdosi už tři roky „objevuje Ameriku“? Je ale přece jasné, že Rusko (nebo dříve Sovětský svaz) se vždy snažily „ovlivňovat“ americké volby, a světe, div se, Spojené státy se vždy snažily a snaží ovlivňovat volby v Rusku (nebo dříve v Sovětském svazu). A vůbec, obecně přece platí, že (nejen) velmoci vždy ovlivňovaly vývoj ve světě. Tak jak je možné, že právě na takové „banalitě“ nyní kdosi už tři roky „objevuje Ameriku“, svrhává Trumpa, rozhazuje sankce po tunách, posouvá NATO k Rusku a snaží se (možná) vyprovokovat válku?

*Trumpa to úplně uvedlo do rozpaků, a to bez ohledu na to, že patří ke globální elitě, zazmatkoval a řekl: „…WikiLeaks? …Nevím. …Co to je?“ Přestože se tím sám kolikrát oháněl: „WikiLeaks, WikiLeaks, WikiLeaks stále ji podporuji. …Já jsem pro WikiLeaks.“ A najednou neví, oč jde? …Proč? Protože musel okolo té věci manévrovat.

*Jste hlavní zločinecká rodina v USA, zavolejte si právníky, vyřídil si to s klanem Clintonů Trumpův právník Giuliani…

*Americký velvyslanec v Rusku John Huntsman má za to, že americké letadlové lodě, které aktuálně vpluly do Středozemního moře, Rusku „říkají“, aby „přestalo se svou destabilizační činností po celém světě“… „Když máte 200 tisíc tun diplomacie, které pluje po Středozemním moři – to je, čemu říkám diplomacie – nic dalšího už netřeba dodávat,“ konstatuje… fascinující…. diplomacie…

*USA dál „jedou“ po mnoha kolejích a není jasné, kam až se s takto zvolenou „dopravou“ chtějí dostat.

*Trumpova administrativa prohlásila, že USA již nedovolí Číně, Japonsku, Jižní Koreji a pěti dalším zemím, aby si z Íránu koupily jakoukoli ropu.

*Ivan Danilov: Administrativa Donalda Trumpa se rozhodla přivést světový trh ropy k bodu varu a prokázat tím Rusku velkou finanční službu. Ještě nikdo neudělal tolik pro zvýšení cen ropy jako americký předák. Nebýt jeho pokusů za každou cenu srazit na kolena Venezuelu a Írán, zvyšování cen ropy by bylo mnohem těžší.

*William Brownfield, hlava psychologických operací proti Venezuele, který před časem prohlásil, že svrhnutí vlády ve Venezuele je nutné dosáhnout zbídačením obyvatelstva bez ohledu na to, jak dlouho to bude trvat.

*Paradox: Být nepřítelem USA je všeobecně nebezpečné, být přítelem USA, je, s pravděpodobností hraničící s jistotou, životu nebezpečné.

*Lavrov: Nechcem teraz hodnotiť činnosť USA, ktoré sa skutočne akosi domnievajú, že iba ony môžu objednávať hudbu a vytvárať svoje vlastné pravidlá.

*Sankce USA, které byly zavedeny nebo připraveny od dubna 2018, už nemají přesný politický cíl. Není jasné, co musí Rusko udělat, aby přestalo být trestáno. Evropa je bezmocná vůči této politice Spojených států, protože americký trh je velmi důležitý pro velké evropské společnosti, které se v případě jakýchkoliv problémů zřeknou ruského trhu kvůli USA. Důvod podle Harmse kotví v globální dominanci dolaru a amerického trhu.

*Václav Ziegler: A každý stát by se měl začít starat především sám o sebe, tedy aby byl „first“, jako to dělají USA. Třeba Čína či Rusko už to pochopily, jen mi nejde do hlavy, že se to USA nelíbí. Vždyť chtějí být taky „first“. A co, až to pochopí i ostatní, to bude teprve legrace!

*Severokorejci chtějí, aby s nimi za USA jednal někdo „zralejší“, zaznělo z Pchjongjangu. Severní Korea nechce v otázce jaderného odzbrojení jednat s americkým ministrem zahraničí Mikem Pompeem a požaduje jeho stažení. Prý je překážkou v jednání. Chtějí někoho „zralejšího“ ke komunikaci.

*Poté, co USA na Netanjahuovu žádost zařadily íránské Revoluční gardy na svůj seznam teroristických skupin, zjevili se íránští poslanci v parlamentu v uniformách gard, načež íránský prezident Rúhání prohlásil, že to USA jsou „lídrem světového terorismu“, a vrchní velitel gard vyzval Trumpa, aby jeho válečné námořnictvo nepřiplouvalo příliš blízko k íránským dělovým člunům… fascinující…

*Trump vypověděl íránskou jadernou dohodu. A také se postaral o uznání izraelské suverenity nad Golanskými výšinami, čemuž nemohl uvěřit ani Netanjahu.

*Kurt Volker: Pred nedeľňajšími voľbami chcem zopakovať, že USA sú tu na dlhú dobu. Sme tu, aby sme podporili mierovú, silnú, demokratickú, prosperujúcu a bezpečnú Ukrajinu, ktorej hranice a územia vrátane Krymu budú plne obnovené, napísal Volker na Twitteri.

*Francie disponuje 300 jadernými náložemi a Velká Británie jich má 215. Spojené státy mají na území pěti členských států NATO přibližně 180 jaderných náloží. Jedná se o Německo, Belgii, Nizozemsko, Itálii – tam jsou dvě základny s nukleárními náložemi USA – a Turecko.

*Ačkoli někteří hovořili o tom, že nyní není důvod, proč by mělo NATO existovat, Spojené státy si ponechaly alianci pro kontrolu Evropy. Akce aliance překročily hranice Evropy, o čemž svědčí příklad Afghánistánu. NATO je kontrolováno Spojenými státy a nikdo neočekává, že tato síla zajistí světový mír; vytváří problémy a vytváří všude zmatek, poznamenal novinář.

*Americký časopis The National Interest porovnal NATO se zombie, která „zemřela“ po pádu SSSR, ale stále funguje.

*Generál De Gaulle měl pravdu: Anglie je ostrov a Spojené státy nejsou v Evropě.

*Svět si už dnes zkrátka nemyslí, že Západ je cosi, k čemu by měl s úctou vzhlížet. Vidí jej spíš jako velkého ďábla, či podle slov Matta Taibiho „jako velkou upíří chobotnici, člověka připomínající jen obrysem hlavy, do jejíhož tělního oběhu proudí peníze smísené s krví“.

*Luiz Inácio Lula da Silva: V Brazílii nyní vládnou šílenci a lokajové USA, kteří zničili její mezinárodní pověst. Není možné, aby této zemi vládla skupina šílenců. Země si to nezaslouží a především si to nezaslouží lidé. Brazílie je bez strategie – Bolsonaro neví, co dělat. V životě jsem neviděl, že by brazilský prezident salutoval americké vlajce. Nikdy jsem neviděl prezidenta, který by říkal: Miluju Spojené státy, miluju je. Měli byste milovat svou matku, měli byste milovat svou zemi. Co to má znamenat, všechna tahle láska k USA? On si opravdu někdo myslí, že Spojené státy budou dávat přednost Brazílii? Američané myslí na sebe v první řadě, v druhé, třetí, čtvrté, páté řadě – a pokud jim ještě zbývá nějaký čas, myslí na Američany. A tihle brazilští lokajové si myslí, že Američané pro nás něco udělají.

*Estonská prezidentka Kersti Kaljulaidová se doma dál musí obhajovat kvůli své cestě do Moskvy a rozhovorům s Putinem… přičemž konstatuje, že o všem předem jednala s USA i EU a cesta jí byla schválena… jak se na správný svrchovaný a nezávislý stát sluší a patří… Loni řekl Trump svým baltským přátelům přímo, že ti, kteří se nechtějí dohodnout s Ruskem, jsou „velmi tupí lidé“. Estonsko narážku pochopilo.

*Íránský ministr zahraničí Mohammad Javad Zarif řekl, že chování USA je ještě horší než chování gangsterů. Zarif to prohlásil při příjezdu do New Yorku, kde se zúčastní zasedání Valného shromáždění OSN.

*Mezinárodní trestní soud v Haagu se podvolil americkým pohrůžkám a zřekl se nápadu, že by prošetřoval americké válečné zločiny v Afghánistánu… Trump to považuje za „významné mezinárodní vítězství nejen pro (americké) vlastence, ale i pro vládu zákona“… fascinující…

*Vietnamské sdružení obětí amerického Agent Orange vyzvalo americký soud, aby znovu projednal žalobu proti výrobci jedu, koncernu Monsanto, kterou v roce 2004 zamítl… ve Vietnamu si všimli, že dokud bylo Monsanto americké, bylo vůči soudům imunní, jakmile jej ale nedávno koupil německý Bayer, kouzlo mizí, začíná prohrávat žaloby a platit obří kompenzace.

*V ropných píscích Libye zanechal ‚demokratizační proces‘ ozbrojených misionářů…

*Fašismus, který voní jako demokracie.

*Ubohé staré Německo – příliš velké pro Evropu, příliš malé pro svět! (Henry Kissinger)

*Tato válka ukončí všechny války. A ta další také. (David Lloyd George, předseda vlády Velké Británie)

*Ilona Švihlíková: Daně přeci v žádném případě neplatíme proto, abychom měli sociálně soudržnou společnost. Daně platíme zásadně jen proto, aby se za ně nakupovaly americké zbraně.

*Podle těch nejoptimističtějších prognóz MMF to způsobí zpomalení tempa růstu ekonomiky EU v letošním roce na 1,3 procenta. Morning Post, se domnívá, že ve skutečnosti bude růst činit kolem jednoho procenta a bude se rychle snižovat dále pod tuto psychologickou hranici. Tempo růstu 1 procento se dá porovnat s minimální rychlostí letadla, jejíž další snížení hrozí pádem. V takových podmínkách se může růst každou chvíli změnit v pád, soudí odborník.

*Jiří Jírovec: Kdo ví, že za necelé čtyři dny bitvy u Lipska a půlden u Slavkova zahynulo 100 000 vojáků? To byly jiné války, kde se loupilo a drancovalo. Teď se vylupují státní pokladny. Náklady na zbrojení jsou enormní a nedávají žádný smysl. Profesor Oskar Krejčí nedávno napsal, že kdyby Německo opravdu dávalo 2 % HDP na zbrojení, rozvrátí to mocenskou rovnováhu v Evropě.

*Václav Hořejší: K té neustálé ruské rozpínavosti: Srovnejme si prosím rozlohu ruského impéria (resp. jeho sovětského ekvivalentu) v roce 1914, 1936 a 2018 (ano, po roce 1945 se to zvětšilo oproti roku 1936, ale nikoli oproti roku 1914). Pokud jde o tu skutečnou expanzi v 17. – 19. století, velmi mi připomíná např. expanzi USA ve stejné době. Rusko před 30 lety ztratilo (bez jakéhokoli odporu) kompletně ty své bývalé komunistické satelity a posléze i skoro 25 % sovětského území. Nezapomeňme také, že Rusko bylo v minulých dvou stoletích třikrát drtivě napadeno ze západu, nikoli naopak.

*Spisovatel Jan Žáček: Opravdové nebezpečí pro naši židovsko-křesťanskou kulturu vždy přicházelo s loupeživými kmeny nájezdníků z východu. Bylo by fajn, kdyby si Evropané konečně uvědomili, že EU je pro ně požehnáním, stejně jako NATO. Jenom s nimi se ubráníme Rusku a Číně. Záleží jenom na tom, zda u nás budou nadále vítězit primitivové, nebo lidé inteligentní.

*V Moskvě budeme určitě. Spolu se spojenci! Na tancích s nápisem Na Moskvu! napsal ukrajinský ministr infrastruktury Vladimir Omeljan.

*Hranice mezi Východem a Západem je tam, kde se píše latinkou a kde se píše azbukou, nechal se slyšet lidovecký politik Daniel Herman. Souhlasíte s ním? Ale klidně ano. Dělení může být tolik, co je myslitelů. A že Daniel Herman je nějaký myslitel.

*Někteří privilegovaní disidenti, zvlášť v Praze, přijímali značné finanční prostředky ze zahraničí pod dohledem Státní bezpečnosti. A pak v tom pokračovali. Tehdy se samozřejmě nedaly jen tak konspirativně zavážet peníze bez této kontroly. To je velmi naivní a hloupá představa. Pokud někdo udržuje veřejnost v takovéto naivitě, tak má k tomu důvod. Pan George Soros se dnes rád hlásí k tomu, jak podporoval Chartu 77 nebo v Polsku Solidaritu.

*Fakta neexistují – jsou pouze výklady. (F. W. Nietzsche)

*Mnozí historikové říkají: Budoucnost je jistá, zato historie se stále proměňuje.

*Kurt Vonnegut zcela přesně pojmenoval a předznamenal „uvízlost“ debaty, v níž je absolutně jakákoliv alternativa k volnému trhu a růstu kapitálu onálepkována „komunismem“ a tím diskuze končí.

*Soudružky a soudruzi, proč vám vadí, aby se v Praze vytvořilo ghetto bohatých? Proč by bohatí nemohli bydlet pospolu, tak jak např. jinde pospolu bydlí chudí? Nemají snad bohatí také svá lidská a politická práva – např., právo shromažďovací či právo usilovat o pospolitost? Soudružky a soudruzi, važme si našich soudružek a soudruhů bohatých. Oni jsou solí země, oni platí na daních nejvíce, oni čerpají nejv… eh, to tady nebudeme řešit… no prostě kdo je bohatý, je jim zaslouženě. Takže opatrně, soudružky a soudruzi! Nevyplašit si naše bohaté! Oni by se taky mohli naštvat a odstěhovat se jinam, za lepším. My už nestojíme o to, abychom zase někdy v budoucnu museli si vytvářet u nás naše nové bohaté, už tak to stálo dost zdrojů i životů. Nechme to radši tak, jak to je, a podporujme a hýčkejme si naše dnešní bohaté. Však oni nám občas něco ukápnou (viz Rawls a jeho představa o Spravedlnosti). Jednou ukápnou na Javornicko, jindy na Chmutovsko, pak zase na Osoblahu…. Z kapek pak vzniknou potůčky, z potůčku řeky a nakonec budou všude u nás jen samí bohatí. Nebude to hned, soudružky a soudruzi, chce to svůj čas. Ale metoda je to správná a spolehlivá – z toho vycházejme, tomu věřme, toho se držme!!! Komunismus bohatých – toť náš cíl, čistá Praha v každém špinavém zákoutí naší republiky, spojení města s venkovem. Volnost, rovnost, bratrství. Bohatí celé naší země – spojme se! Vidím to pozitivně, celé to nastoupené má dobrý směr.

*V demokratických volbách jsou voleny nastrčené figurky, které pak tlachají a konají, co je jim ze zahraničí nařízeno. Stát je řízen zvenčí bez jakékoliv suverenity. Brežněvova doktrína v demokratické praxi.

*Karel Havlíček Borovský: Za pravdu je různá sazba, jednou pomník, jindy vazba. Kdo jí řekne dřív než včas, tomu pravda zláme vaz.

*Sociolog Michal Vašečka pro Respekt uvedl, že pro Slováky je důležité, aby byl prezident reprezentativní, což Čaputová coby krásná žena splňuje. Jan Keller: Pokud by reprezentativnost byla totéž co krása, pak by nebyl žádný důvod pořádat odděleně volby prezidentské od voleb královen krásy. Kandidáti na prezidenta by prostě napochodovali v plavkách na molo a o hlavě státu by bylo rozhodnuto. Takový Winston Churchill by podle kolegy Vašečky nemohl kandidovat ani do obecního zastupitelstva. Mám to ještě dále komentovat?

*Někteří skeptici tvrdí, že demokracie je snaha ovlivňovat politiku tak, aby se to ani v nejmenším nedotklo mocenských poměrů. Role jistých médií v tomto procesu je prostě nezastupitelná. Dělají všechno pro to, aby si diváci, čtenáři a posluchači tohoto rysu dnešní demokracie nepovšimli. Ale to bychom se znovu mohli vrátit k tomu, co všechno zaujalo česká média na Zuzaně Čaputové.

*Už za Václava Havla přece nešlo o to, aby vládla demokraticky zvolená většina, ale aby vládla elita, která nepotřebuje být nikým volena, připomíná Petr Žantovský.

*Schwarzenberg, ač od narození stižen lehkou idiocií, přispěchali lékaři a podali mu pomocnou ruku. Stačilo, přejmenovat tuto diagnózu na noblesu (někdy se v odborné literatuře diagnostikuje jako knížecí noblesa) a dotáhl to až na ministra.

*Na oficiálním facebookovém účtu ČT se objevila reportáž o Rusku a pomnících a sochách V. I. Lenina, které se v zemi stále nachází. „Zbourat. Hnus – spojení se zločiny proti lidskosti,“ píší někteří. Jiný uživatel ale zašel ještě o něco dál: „Přesně, zbořit a postavit sochy nejslavnějších homosexuálů!“Našli se ale i lidé, kteří celou věc vzali s jakýmsi nadhledem: „V Rusku staré sochy Lenina, v EU nové sochy Marxe. Je na čase překalibrovat kompasy.“Jiní věc pojali s humorem a dokonce vtipkovali. „Tyjo, kdyby je navezli na jedno místo, tak by měli svou vlastní ruskou verzi terakotové armády.“

*Marcus Ulpius Traianus přímo zakázal úředníkům reagovat na anonymní udání, neb by to podle něj „bylo nedůstojné našeho století“.

*Slova Václava Havla, která k argumentaci plozením dětí pronesl pro Mladou frontu v roce 2006: „Co mě na celé debatě kolem toho tématu nejvíc zaujalo, byla naprosto absurdní ideologie páně Kalouskovy strany a prezidenta republiky, že rodina má mít výhody, protože plodí děti, na rozdíl od homosexuálních párů. To je pojetí rodiny jako teletníku, jako místa, kde se připouštějí býci ke kravám, aby byla telata.“ Pan Šorma: „Překládám si to tak, že jsem jako otec dětí býk a moje manželka je kráva, se kterou mám telata, a ne děti. Ty děti, které mají vytvářet další hodnoty, eventuálně i finanční zázemí pro celou společnost, včetně doživotních důchodů třeba i pro exprezidenty.“

*Jaroslav Foldyna: Ti, kteří své meče překovali na pluhy, vždy skončili zapřažení v pluzích těch, kteří si své meče ponechali. Pokud trochu rozvineme logiku pana Ferjenčíka, tak dojdeme k tomu, že armádu můžeme zrušit úplně a spolehnout se na milosrdenství světa. To je sice hezké, ale dějiny ukázaly, že to nefunguje. Nesmíme se rozhodovat podle světa, jaký bychom chtěli mít, ale podle světa, jaký skutečně je. Nejprve si musíme uvědomit, že dvě procenta HDP jsou zhruba osm až deset procent státního rozpočtu.

*Pak je tu za socdem také pan Petříček, který se pohybuje v intervalu mezi Pochem a banderovci a tetelí se nad představou americké základny na našem území.

*Tereza Spencerová: Budu se opakovat, když řeknu, že Evropský parlament je parlamentem jen jako; oproti skutečným parlamentům nemá skoro žádné pravomoci, a tak mi pořád uniká, proč se toho pořád tolik naspekuluje o tom, kolik euroskeptiků v něm usedne. I kdyby třebas volby drtivě vyhráli, tak na chodu samotných vrcholných orgánů EU, které rozhodují o všem, nic moc nezmění. Pokud by změnili, tak je nikdo volit nenechá, smím-li parafrázovat slavný postřeh americké anarchistky Emmy Goldmanové.

*PhDr. Josef Skála, CSc.: Vedení strany a státu u nás čelilo v listopadu 89 velice brutálním výhružkám – včetně těch ze strany tehdejší východní supervelmoci. I to byl jeden z důvodů, proč odevzdalo moc tak rychle a bez odporu, který by stál za řeč. Tak civilizovaně to v našich dějinách neudělal ještě nikdo – zvlášť vezme-li se v úvahu i další vývoj. Síly poražené v únoru 1948 se mstily ještě řadu let i prostřednictvím všelijakých Mašínů a jejich hrdelních zločinů proti civilistům. Ti se pak netajili ani nad hrobem, že jimi chtěli vyprovokovat konflikt, vedoucí až ke třetí světové válce. Na konto dočasně poraženého socialismu nevytekla jediná kapka krve.

*Tiskový mluvčí Erdoganovy Strany spravedlnosti a rozvoje sdělil, že protiraketový systém S-400, který Turecko od Ruska nakupuje, bude chránit nejen Evropskou unii, ale i NATO.

*Mimochodem, do Libye Rusové vstoupili až po změně režimu, do Sýrie vstoupili během změny režimy a do Venezuely vstoupili ještě před změnou režimu…

*Tomáš Czernin (prý celým jménem Tomáš Zachariáš Josef Maria Děpolt Rudolf Kazimír Hostislav hrabě Czernin – a to i přesto, že u nás byla tzv. šlechtická označení na počátku 20. let minulého století zrušena), tedy senátor Tomáš Czernin prohlásil, že Hitlera Němci zvolili ve svobodných volbách jako Češi Babiše. Sdělil to národu v rozhovoru, který uštědřil webu „čti doma“. On sám není demokrat, protože neuznává výsledek svobodných a demokratických voleb, neboť byl zvolen někdo, koho on, hrabě, nevolil, a kdo mu tedy nevoní. To kdyby byl zvolen někdo, kdo mu nezapáchá nebo ještě lépe je správně politicky naparfémovaný, pak by výsledek voleb uznával.

*Je známo, že Sternberg, muž mimořádně vzdělaný a vtipný, dával po válce své opovržení demokracií a republikou způsobem, jehož humor degradovala hysterie a šaškovství. Zhrzený hrabě si dal vytisknout vizitku s nápisem: Adalbert Sternberg, povýšen do šlechtictví Karlem Velikým 798, zbaven šlechtictví Karlem Rennerem 1918. Kdyby se Dr. Karel Kramář býval mohl chlubit aspoň třista- nebo čtyřistaletým šlechtickým titulem, sotva by se za války našel v Rakousku soudce, který by ho bez váhání odsoudil k trestu smrti. Byl to přece jen obyčejný „böhmischer Bürger“ (český měšťan), syn venkovského zedníka a cihláře.

*Summit G20 se příští rok bude konat v Saúdské Arábii… to bude fascinující podívaná… na ohňostroj demokracie a pokroku…

*Mešita ze 13. století byla v izraelském Safedu proměněna v noční klub…

*Ray Dalio vyvolal pozdvižení, když řekl, že kapitalismus se musí reformovat, nebo bude revoluce. S hongkongským miliardářem Li Kcha-š to moc nepohnulo, protože on o nebezpečí nerovnosti hovoří nejméně pět let, uvádí svůj text pro Asia Times William Pesek. Dalio k tomu říká, že vše dobré, co se dožene do extrému, je sebedestruktivní, vše se musí vyvíjet, či zemřít. A nyní to platí o kapitalismu.

*Vladimír Renčín: Rodiče říkají chlapci: „Synu, zbohatli jsme. Budeš si moci leccos dovolit, i levicové názory.“

*V politice se ovšem dá pokazit cokoliv, zfalšovat pak téměř vše.

*Teror přichází ve jménu pravdy, lásky a slušnosti za mohutného aplausu většiny médií.

*Martin Koller: Opět se potvrzuje, že euromarxisté z Bruselu a z Berlína ohrožují evropskou civilizaci víc, než kdysi nacisti a fašisti. U nás samozřejmě s podporou pražské havlérky, která je sdružuje pod jednu organizaci slouhů cizích zájmů.

*Poté, co USA označily íránské Revoluční gardy za teroristy (a Teherán recipročně označil za teroristy americké vojáky na Blízkém východě), kyjevský Turčynov navrhuje, aby se teroristy stali také ruská armáda a tajná služba FSB… nakonec to skončí tak, že všichni budou teroristi, jen já budu letadlo… fascinující…

*A ve Španělsku mají jednu kouzelnou nadávku, která v překladu znamená: Nejsi hoden špičky stínu trusu koně sluhy mého. To už je vyšší dívčí.

*Zbyněk Fiala: Čínská strategie postupně zvládla propojení socialismu s tržní ekonomkou, otvírání světu a přijetí globalizace. Teď potřebuje stabilitu, aby zvládla přesun do světa rovných. První stovky kilometrů do Fu-čou vedly rychlostní železniční tratí v hornatém terénu, samé tunely a mosty, po kterých se jede třístovkou. Číňané si zjednodušují práci tím, že trať nemá náspy, všude jede po pylonech, které se sází v terénu jako tyčky k fazolím. Bude toho víc, co mají promyšleno lépe než my, když za dobu, kdy o rychlostní železnici jen mluvíme, postavili desetitisíce kilometrů rychlých kolejí.

*V našem domě bydlí velmi slušný a usměvavý pár Číňanů s malinkým chlapečkem. Jejich orientální zdvořilost je opravdu mimořádně příjemná. Zdravíme se česky a usmíváme se na sebe čínsky. Nedávno jsme na chlapečka promluvili, ale maminka nám docela dobrou češtinou vysvětlila, že se zatím česky mluvit neučí. Trochu mě zamrazilo. Znamená to, že už to možná ani nebude potřebovat?

*První stálý předseda Evropské rady Herman Von Rompuy proslul výrokem: „V EU již nesmí být místo pro slova jako národ a vlast ve smyslu národním. Nová Evropa musí vymazat tyto pojmy ze slovníku. V EU není pro tyto pojmy místo. Čím dříve si to všichni uvědomíte, tím lépe“. Tedy faktický první šéf Evropské unie oficiálně projevil nenávist ke všem národům.

*Evropský parlament bez zákonodárné iniciativy odpovídá Nejvyššímu sovětu SSSR, protože jeho úkolem je jen schvalování. Název komisaři evokuje vzpomínky na Lenina a jeho vládu lidových komisařů. Jen ta Mimořádná komise (Čeka, pak NKVD, posléze KGB) zatím chybí.

*Ašmanov: Ten, komu patří platforma, ať už je to iPhone, nebo přístroj na Androidu, vidí vše, co se děje. Vidí SMSky, může poslouchat řeč, pokud bude chtít. V tomto smyslu čínský chytrý telefon může vidět vše, co se v Česku děje. Nechápu ale, k čemu potřebují Číňané poslouchat to, co se děje v Česku. Jde o to, že do té doby tyto lidi, kteří nyní používají čínská zařízení, samozřejmě odposlouchával iPhone a všechno zaznamenával. Američané to dělají již od konce 80. let pomocí systému Echelon a všechny evropské činitele mají dávno „zmáknuté“. Všechny. Jen se na ně podívejte, jak jsou všichni servilní. Oni jen plní příkazy. Číňané skutečně kradou data velmi mnoho, ale nejsou zatím tak nebezpeční. Kromě toho je dobré, když si můžete vybrat, kdo vás odposlouchává… Existuje mnoho čínských hackerů, kteří pomocí aplikací na telefonu kradou hodně dat. Je ale třeba říci, že prakticky všechny aplikace na telefonech někam posílají data. Takže se jedná o jistou formu veřejného tajemství, vedle které běží politický cirkus pro hlupáky, aby uvěřili, že jedni jsou lepší než druzí? Je potřeba rozdělovat to, že někdo to dělá kvůli komerci, pak ale existují organizace, které to dělají kvůli získání politického vlivu. Američané to jednoznačně dělají pro získání politického vlivu.

*Při rozhovoru mezi ruským prezidentem a Angelou Merkelovou hlava Ruska zdůraznila, že by bylo pro Evropu nejlepší, kdyby se vrátila do doby, kdy Německo a Rusko měly společnou hranici.

*Vo vláde prezidenta Porošenka zastávali Dzurinda a Mikloš funkciu poradcov. Mikuláš Dzurinda a Ivan Mikloš sú známi zástancovia tézy „Štát je zlý vlastník” a experti na tému ako rozpredať štátne a hlavne strategické podniky do rúk zahraničných vlastníkov a to čo najlacnejšie.

*Janek Ledecký: Církve považuji za politické partaje, které jsou jen obohacené iracionálním prvkem. Majetek speciálně katolické církve vnímám historicky tak, že před bitvou na Bílé hoře byli z osmdesáti procent v české populaci protestanti a v roce 1625 byli z osmdesáti procent v české populaci katolíci, takhle to jako je. My tu s tím evidentně nemáme problém. Ano, církev je jak politická strana. Starověku. A přežila dodnes. Církev je jediná totalita, která nebyla za 2000 let svržena!

*Jacísi kněží či mniši kdysi dávno na počátku středověku věděli, abychom to řekli s Thomasem Hobbsem, že lidský život je „nasty, brutish and short“(odporný, zvířecký a krátký). Ze zoufalství nad lidskou smrtelností zkonstruovali a vytvořili celou složitou filosoficko-teologickou nadstavbu, jíž věřícím slibují, že smrt neznamená konec. Všechno, co katolická církev učí, je motivováno strachem ze smrti.

*Velcí francouzští revolucionáři chtěli Notre-Dame zbourat už v roce 1793. Nakonec ho jen vykradli a trochu poničili. Vybombardovaný dóm v Kolíně nad Rýnem spojeneckým letectvem za 2. světové války je snad jen jednou z výjimek.

*Menšiny je třeba chránit především. Kdyby totiž v nějakém demokratickém státě zavládla většina, tak to už by byla totalita a tu přece většina z žádných menšin vůbec nechce.

*Alexej Navalnyj, nejoblíbenější ruský opozičník na Západě, svolal koordinační schůzku, jak v září porazit putinovce ve volbách, ale přišlo na ni málo lidí… prý ani policie…

*23 procent Američanů neušetří z výplaty ani dolar měsíčně…

*V období mezi dvěma světovými válkami byl Lvov třetím největším městem Polské republiky.

*Jižní Korea je vlastně jediný případ, kdy se země během pouhých dvou generací posunula z nízko příjmové země do vysoko příjmové.

*Uvnitř Evropy je takový vzteklý červený kousek, to je země, která je proti Huawei, řekl Zeman.

*Marie Benešová sama kdysi sociální demokraty odvrhla slovy, že chce pracovat jen se slušnými lidmi.

*Rusko na Krymu a v Černém moři „záměrně dezorientuje“ systémy GPS, tvrdí USA… od února 2016 to udělali prý už víc než desettisíckrát…

*Netanjahu mezitím oznámil, že pojmenuje novou židovskou kolonii na anektovaných syrských Golanech „Trump“, z vděčnosti za to, že americký prezident toto území „přiklepl“ Izraeli…

*Lídr libanonského Hizballáhu popřel spekulace médií a tvrdí, že válka s Izraelem v létě nebude, protože Izrael na ni není připraven…

*V Boršicích zjevně vůbec netuší, že poslanci lze dát přes držku jedině prostřednictvím pana předsedajícího,“ poukázal Macek na aktuální případ Dominika Feriho.

*Havel zabíjení lidí v Jugoslávii bombami NATO označil za humanitární bombardování a tím nastavil měřítko, že ten, kdo je bombardován NATO, dostává humanitární pomoc.

*Vo vede sa človek snaží ľuďom povedať niečo, čo predtým nik nevedel spôsobom, aby to každý rozumel. V poézii je to práve naopak. Paul Dirac (1902 – 1984)

*Problém není s nedostatkem hodnot. Problém je, že se hodnotou, kalkulem, stalo úplně vše.

*Vladimír Zelenský konstatoval: Občanství Ukrajiny je svoboda, důstojnost a čest. Ukrajina se nikdy nevzdá svého úkolu být příkladem demokracie pro všechny postsovětské státy. My Ukrajinci máme v naší zemi svobodu projevu, svobodu tisku a internet. Poskytneme ukrajinské občanství zástupcům všech národů, které trpí autoritářskými a korupčními režimy. V první řadě pak Rusům, kteří dnes trpí asi nejvíce, dodal.

– – –