Das Erste: Sankce proti Rusku se staly divadlem s dvojím metrem!

Tim Herden, komentátor televize Das Erste
-kou-

15.6.2019 Tagesschau.de a PrvníZprávy

Spory o sankce vůči Moskvě se staly jednoduše jen divadlem s „dvojím metrem“, uvedla německá televize Das Erste. Do debaty o protiruských sankcí se přidala i německá televize.


Zatímco východoněmecké podniky jsou doslova odříznuty od svého důležitého ruského trhu, západoněmecké firmy se klidně účastní projektu „Nord Stream – 2“ tiše účastní. „Jestli máme jít, tak jděte do konce: sankce se vztahují na všechny společnosti, nebo – vůbec nikdo!“ uvedl Tim Herden, zpravodaj televizního kanálu.

Spory o sankce proti Rusku není ničím jiným než divadlem s dvojím metrem. A ne bez arogance, vzhledem k tomu, že šéf mnichovské bezpečnostní konference Wolfgang Ischinger veřejně vyzval předsedu vlády Saska Michaela Kretschmera (ten vyzval ke zrušení sankcí proti Moskvě – pozn. red.), aby si vzal pár dalších lekcí zahraniční politiky. To je jen nějaký druh pokrytectví, poznamenal zpravodaj.

Na jedné straně byly kvůli sankcím východoněmecké podniky doslova odříznuty od ruského trhu, který byl pro ně životně důležitý. Na druhé straně, právě teď ve federálních státech Meklenbursko-Přední Pomořansko a Braniborsko, se pokládá plynovod „Nord Stream-2“, přes který bude proudit ruský plyn, objednaný západoněmeckými společnostmi Winterschall a E.ON.

„Podle mého názoru, pokud opravdu jdete, tak jděte až do konce: buď sankce platí pro všechny společnosti, nebo – vůbec nikdo!“ zvolal redaktor.

Orbán: Západní pokrytci využili sankce, aby nás dostali z Ruska

Němcům by sotva dokázali sdělit, že v zájmu politické morálky a podpory Ukrajiny budou muset bojkotovat ruské dodávky plynu a vzít v potaz vyšší ceny energetických zdrojů. Stavba „Nord Stream – 2“ tedy pokračuje.

„Sankcemi se však nepodaří vyřešit ukrajinský konflikt: to je možné pouze prostřednictvím jednání. Chtěl bych proto, aby se ministr zahraničí Heiko Mass aktivně podílel nejen na záchraně jaderného obchodu s Íránem, ale také na řešení tohoto konfliktu,“ uvedl Tim Hurden.

Mimochodem, Putina sankce zjevně moc nezasahují. Ekonomicky vzal nový kurz – do Číny. Potřebuje investice a trhy Říše středu. A to může být problém: nejen pro ekonomiku východních federálních států, ale i pro ekonomiku celého Německa, dodal redaktor Das Erste.

* * *