Když ne Babiš, tak kdo?

Stanislav A. Hošek
15. 6. 2019
Veřejnost je celkem obsáhle informována o tom, co demonstrující pod taktovkou „Milionu chvilek pro demokracii“ odmítají, koho a kde nechtějí, nebo co se jim nelíbí. Občané, kteří už prožili nejednu turbulenci v naší politice, by už konečně ale od nich rádi slyšeli, co vlastně jmenované hnutí, nadtož jím vzedmuté vášně davů, vlastně chtějí.


U nás na Slezsku je jedno krásné lidové rčení, cituji: Něpřejmuj še svojum zolum, bo i tak tě opěrdolum“, u něhož jsem si již dávno slovo „zolum“, čili osudem, zaměnil na slovo „rolum“, čili životním postavením a přesvědčením, takže celé to úsloví se dá přeložit jako: „Nevzrušuj se svým přesvědčením, protože tě stejně podvedou“. Doporučuji všem angažujícím se demonstrantům, aby si tuto lidovou moudrost připustili. Možná by to naprosto stačilo zchladit jejich emoce.

Vláda ANO bez Babiše

Když ne Babiš, tak kdo? ptal jsem se nejednoho sympatizanta demonstrantů. Odpověď, pokud vůbec byla upřímná, mne přesvědčila, že dotyční vůbec nesledují politické dění v zemi a v žádném případě nedisponují kritickým, nadtož analytickým myšlením. Naprostá většina odpovědí totiž zněla, cituji. „Jelikož respektuji výsledky voleb, tak někdo jiný z ANO, ale ne Babiš“, konec citace. V mých očích jsou taková tvrzení jednoznačně důkazem toho, že dotyční političtí aktivisté vůbec nesledují politický vývoj v zemi. Pak by totiž věděli, že tato alternativa byla ve hře hned po volbách, ovšem byla jednoznačně odmítnuta hnutím ANO, a i další politické strany, vyjma ODS, ji neaceptovaly.

Vláda ANO 2011 bez premiéra Babiše by totiž byla přechodem naší demokracie v jakousi ájatolláhizaci, která nyní panuje v sousedním Polsku. Osobně jsem přesvědčen, že by se mezi profesními politiky nenašel jediný, který by vykonával funkci premiéra pod ideologickým dozorem, ba dokonce technickým vedením pana Babiše.

Uvedený názor rovněž dokazuje, že demonstrující a jejich sympatizanti s tímto názorem neznají naši Ústavu. Odvolání Babiše, a samozřejmě i jeho eventuální rezignace, automaticky znamená pád celé vlády.

Takže potom…všechny karty do rukou dostane prezident. A Zeman není Kiska, jak zapomínají emocemi se zalykající nehloupí, neustrašení, nestaří a neslabí „mádlopolívkovci“, kteří ve svých fantaziích se už vidí v čele půlmilionového davu, hrnoucího se na Hrad zapsat se do dějin další „pražskou“ defenestrací.

„Blázni byli, kordy měli a proto už nemysleli“, jak říká klasik.

Jen na okraj předpokládám, že v oné vládě by už nebyl nikdo z podrazácké ČSSD, takže Zeman by kupříkladu udělal vše, aby jeho zahraniční aktivity neshazoval nějaký ještě nedospělý „Petr“.

Sestavování nové vlády

Pokusme se proto myslet my hloupí!

Jak znám Zemanovy zásady tvorby demokratické vlády, tak nepochybuji, že by sestavením vlády v prvním kole opět pověřil Babiše, protože pokud není odsouzen, tak je nutné ho považovat za nevinného. Oba by při jejím sestavování nikterak nepospíchali, i kdyby se kupříkladu pan Rychetský stavěl na uši. Takže Babiš by vládl dál. Zeman již jasně proklamoval, že mu nevadí soudně stíhaný premiér. Přece mimo jiné osobně doslova protěžuje Izrael, v němž je premiér celá léta obviňován z korupce a také asi bude soudně stíhán. Za druhé velice dobře ví, že většina soudních procesů s politiky skončila u nás jejich osvobozením a za třetí ví ještě líp, že při tempu našeho soudnictví se jakákoliv kauza „Babiš“ bude soudit ne několik let, ale celé desítky let. Na čemž budou mít možná ten největší zájem advokáti obou stran. Ti čeští mají totiž palmáre pět až deset tisíc korun za hodinu, včetně cestování mezi Bruselem a Prahou a o těch bruselských ani nemluvím. Z osobní zkušenosti i já vím, že advokáti takové složité případy proto doslova milují, jak mi řekl nejeden z nich. Dovede si někdo z demonstrantů, nadtož temné pudy v davu budících umělců vůbec představit, jakou šanci dávají oněm lidem, když jen první textový nástin problému má přes stovku stran a ještě k tomu v angličtině. Ví takoví lidé alespoň, kolik vůbec stojí jenom autorizovaný překlad jedné strany textu?!

Opozice vládu není nikdy schopná vytvořit, protože zásadně odmítá koalici s KSČM i SPD. A to nemluvím o tom, že by pro „Demokratický blok“ bylo rovněž těžko představitelné spojit své úsilí s ČSSD.

Vládu bez Babiše lze sestavit tehdy a jenom tehdy, pokud by se podařilo rozbít jednotu ANO. To za prvé a za druhé tehdy, kdyby „někdo“ donesl prezidentovi seznam alespoň 101 poslanců sněmovny, kteří by podpořili jeho vládu. A to je v mých očích utopie.

Odvolání prezidenta

Pokud by Zeman skutečně projevil tak silnou zásadovost, jakou jsem uvedl, má Parlament České republiky prakticky jen dvě možnosti. Odvolat Zemana z funkce a nebo se sněmovna sama může rozpustit.

Odvolat Zemana je cesta velice klopotná, příliš zdlouhavá a podle mé úvahy naprosto vyloučená, protože se ve sněmovně k tomu nenajde nutná dvoutřetinová vůle.

Rozpuštění sněmovny

Na první pohled se zdá, že je to cesta nejrychlejší a nejúčinnější. Jenže…volby do EP ukázaly, že ANO má pořád vysoké volební preference. Za druhé všichni politicky věci znalí ví, že volby do sněmovny jsou úplně něco jiného než volby do EP. Minimálně lze předpokládat, že čím víc občanů půjde volit, tím víc bude hlasů pro ANO, SPD a možná i KSČM. Předpokládaný zvětšený zisk Pirátů by stav nevyrovnal.

Za třetí je jisté, že roli budou hrát i poněkud temnější důvody. Nejen jednotliví poslanci v poměrně dosti vysokém počtu nemají „své jisté“, ale dokonce i celé strany si nemohou být příliš jisté, že se v nových volbách do sněmovny dostanou. Za čtvrté i těm dneska poměrně sebevědomým stranám roste obrovská konkurence. Pokud by spolek Milion chvilek…zmoudřel a zúčastní se voleb a Klausovi ml. se podařilo Trikolóru pořádně rozvinout, nikdo kromě snad Pirátů si nemůže moc vyskakovat.

Takže?!!

Odstavec závěrem

Je od voleb všem, kromě demonstrantů samozřejmě, jasné, že pokud Babiš nebude odsouzen, bude premiérem, protože Zeman ho podrží. Stejně tak dobře ví, že odsouzen v našem justičním systému nebude ani v příštím volebním období. Bláhová víra, že by byl odsouzen z vůle institucí EU je ještě iluzornější a navíc nás bude stát nepředstavitelné náklady. Proto jsem byl a dosud pořád trvám na tom, aby Babiš byl premiérem i nadále. Je to totiž pro něj obrovská nevýhoda, zvláště v současné globální době a navíc v zemi, která díky svému členství v EU a ještě k tomu v NATO, není doslova svéprávná. Bude totiž před veřejností vždycky právě on „odpovědný“ i za to, co vůbec nebude moci ovlivnit, tedy i za dopady eventuální světové krize na naše obyvatele. A je známo, že popularita, zvláště ta založená na rozdávání a jiných sociálních slibech, je velice vrtkavá. A hlavně. Dokud se neobjeví osobnost, která bude reálně schopná Babiše porazit ve volbách, tak je třeba mocichtivost jiných držet na uzdě.

PS. Nějak mi to nedá, abych nezmínilo ještě dvě poznámky.

Kdyby ODS po volbách byla opravdu politicky odpovědně vedená, tak by s hnutím ANO šla do vládní koalice a já vůbec nepochybuji o tom, že by dneska proti ní bouřila nejen náměstí, ale mnohé ulice možná dokonce tak silně, jako žluté vesty ve Francii. Nebo si snad někdo myslí, že Babiš by byl tak „sociální“, kdyby vládl s ODS?!

V celém textu vycházím z předpokladu, že když ne Babiš, tak doufám, že ani ti demonstrující nehodlají oživit pohrobky popřevratových „lapků“, kteří bohatství tohoto státu doslova rozdali do ciziny, z naprosté většiny skutečně pracujících lidí udělali nádeníky otročící pro zahraniční vlastníky za uboze nízkou mzdu a všechny obyvatele našeho státu proměnili na příslušníky všestranně vytěžované kolonie.