Petr Sak k zákazu kladení věnců v Lidicích

Petr Sak
16. 6. 2019
Pane Petličko,
s údivem jsem si přečetl na několika médiích o incidentu, který jste vyvolal při kladení věnců v Lidicích zákazem Nočním vlkům položit věnce, protože mají ruské symboly.
Stalo se mi v krátké době po druhé, že nechápu chování druhého člověka. Nedavno psal zastupitel Jesenic, že je třeba presidenta Miloše Zemana podříznout jako svini a vykrvit. I když se to možná nezdá, Vaše chování je pro mne srovnatelně nehorázné a nepochopitelné.


K lidické tragédii mám nadstandardní vztah, v šedesátých letech jsem chodil do kladenského gymnásia. V aule se konala pietní vzpomínka s lidickými ženami a po skončení programu se tyto ženy rozešly po aule a kladly kytičky na zem. Když jsem ptal proč, dozvěděl jsem se, že kytičku kladou na místo, kde jim vyrvaly z náručí děti. Byl to pro mne otřesný zážitek, který je stále ve mne.
Má rodina bydlela naproti gymnásia a maminka chodila s lidickými ženami do školy a měla mezi nimi kamarádky.

Pod ruskými (sovětskými) symboly bylo osvobozeno Československo a nebýt armády s těmito symboly, tak nejenže byste se neživil kádrováním, kdo smí klást věnce, ale ani byste nejspíše neexistoval.

Mladá a v současnosti již i střední generace žije v historickém bezvědomí. Nejenže z historie nic neznají, ale ani je nezajímá. Kromě toho ztrací schopnost myslet, vyhledávat informace a analyzovat je a nahrazuje slogany ze sociálních sítí a propagandistickými hesly.

Překvapivým produktem společnosti za posledních třicet let jsou potom takové zrůdy jako je Lang z Jesenice a Petlička z Lidic.

I když předpokládám, že mi neodpovíte, uvítal bych vysvětlení Vašeho absurdního chování.

S pozdravem
Petr Sak