Složka Trump aneb americké volby ve spárech ruských tajných služeb (II.)

Petr Pelc

7.6.2019 SecurityMagazin
Dnes zveřejňujeme 2. část článku ,,Složka Trump aneb americké volby ve spárech ruských tajných služeb” od bezpečnostního poradce Ing. Petra Pelze.

Editováno 17/5/2019:



Červenec 2016

Steele konzultuje svou práci o Trumpovi s MI6 i britskými a kanadskými diplomaty, současně začíná pouštět informace médiím. Několikrát se setkává s Bruce Ohrem.

22.7.2016

Steeleova zpráva o ruské strategii kyber-útoků se dostává k Marcu Eliasovi. Zhruba ve stejné době zveřejňují Wikileaks první e-maily o tom, že DNC znemožňuje populárnímu Berniemu Sandersovi ve straně rovnou soutěž. Elias si obě záležitosti spojuje, přechází do útoku a začíná médiím podsouvat informace ze Složky Trump.

28.7.2016

Ředitel všech zpravodajských služeb (DNI) James Clapper v Aspen Institute na dotaz, zda Rusové byli za útokem na DNC, odpověděl, že zpravodajská komunita nemá dost informací k tomu, aby označila jakéhokoliv původce

Léto 2016

Steeleovy zprávy začínají být předávány FBI a zjevně se stávají základem pro povolení odposlechu soudem pro sledování zahraničních zpravodajských záležitostí (FISA) povolení na členy Trumpova volebního štábu a možná i na Trumpa samotného.

Počátek srpna 2016

Do Bílého domu je doručena zpravodajská zpráva pro presidenta Obamu od ředitele CIA Johna Brennana: „Máme zdroj blízko ruské vlády… a Putin stojí osobně za kyber-útoky na USA presidentské volby“ (veřejně o tom informuje Washington Post 23.6.2017 článkem Obama´s Secret Struggle to Punish Russia for Putin´s Election Assault). Tedy, týden po tom, co jeho nadřízený, James Clapper, nic neví, Brennan písemně informuje presidenta, že za vším stojí Putin osobně! Má CIA opravdu najednou tak cenný zdroj „blízko ruské vlády“, nebo je to jen nějaký kamarád kamaráda Kukuce o kterém ví od Putina, přes zpravodajské služby obou států až po Glenna Simpsona? Časový i věcný kontext napovídá spíše druhé možnosti.

Editováno 17/5/2019:

Srpen 2016

Steele v Římě a Londýně informuje o „Složkách Trump“ zástupce FBI

15.8.2016

Peter Strzok je sice náčelník protišpionáže, ale sám si opatrně nepočíná. Se svou přítelkyní Lisou Pageovou, rovněž zaměstnankyní FBI, si během 2 let vyměnili úctyhodných 50 000 SMS, mnoho z nich jsou silně zaměřeny proti Trumpovi. Koncem ledna 2018 se ukazuje, že FBI nějak „nebyla schopna uchovat“ 5 měsíců této korespondence. Strzok byl roku 2017 členem vyšetřovacího týmu Roberta Muellera, zabývajícího se Trumpovou údajnou spoluprácí s Rusy, musel ovšem skončit poté, co se jeho názory na Trumpa staly veřejně známé. Dne, který je uveden v názvu tohoto odstavce například psal: „Chtěl bych věřit tomu, co si řekla v Andyho (patrně McCabe) kanceláři, že totiž není myslitelné, aby on (Trump) byl zvolen, ale obávám se, že není možné to riskovat. Něco jako životní pojistka pro nepravděpodobný případ, že umřeš před čtyřicítkou.“ Vzpomeňme si na to, vždy, kdy se budeme divit míře absurdity ruských hackerů, tak jak jsou podávány hlavními médii a politiky, močícím prostitutkám, ochotě kremelských úředníků vůbec mluvit s kamarády kamaráda Kukuce a podobně. Vždyť jde jen o nepravděpodobnou pojistku, se kterou nikdo nepočítal!

Editováno 1/4/2019:

31/8/2016

FBI zahajuje oficiální, i když pečlivě utajované, vyšetřování Trumpovy volební kampaně pod krycím názvem Crossfire Hurricane. V čele týmu stojí Peter Strzok. Vysílá dva agenty do Londýna za australským velvyslancem Alexanderem Downerem, který tvrdí, že George Papadopoulos, juniorní člen Trumpovi volební kampaně, „mluvil s Rusy“ o e-mailech Hillary Clinton. Downer je diplomat, který roku 2006 podepisoval smlouvu mezi australskou vládou a fondem manželů Clintonových na příspěvek ve výši 25 miliónu USD (//thehill.com/376858-australian-diplomat-whose-tip-prompted-fbis-russia-probe-has-tie-to-clintons). Papadopouluse seznamuje s Downerem Erika Thomsonová, pracovnice australské ambasády v Londýně. Zná ho přes svého chlapce Christiana Cantora – politického radu izraelské ambasády tamtéž. Downer je současně blízko (2008 – 2014 člen poradního sboru) soukromé zpravodajské firmy v Londýně Hakluyt & Co. (viz. //www.lifezette.com/2018/03/meet-hillary-clintons-other-more-powerful-shadowy-oppo-research-firm/) Firma řadí mezi své blízké spolupracovníky rovněž Stefana Halpera a Sira Richarda Dearlova, bývalého ředitele MI6. Tito dva spolu vedou zpravodajský seminář na Cambridgi a jsou společníky ve společnosti jménem Cambridgeská bezpečnostní iniciativa. Dearlove, již roku 1992, kdy byl deklarovaným příslušníkem MI6 na ambasádě ve Washingtonu, zabránil v kariéře „kandidátovi na vicepresidenta“, který měl mít, podle něho, dříve kontakty s Rusy. A znovu – Trumpovi lidi aktivně ošetřováni osobami blízkými MI6.

2/9/2016

Agenti zasílají do centrály FBI záznam o rozhovoru s velvyslancem Downerem.

Editováno 23/5/2019:

13.9.2016

Nezastrašený Guccifer 2.0 zveřejňuje další informace stažené z původního zdroje 5.7.2016 (viz, např. – //turcopolier.typepad.com/sic_semper_tyrannis/2019/05/nope-guccifer-20-was-not-a-russian-creation-by-larry-c-johnson.html#more)

14.9.2016

Další zpráva buldozeru Steele svědčí o omnipresenci presidenta Putina. Tentokrát podniká opatření proti Obamovým obchodním záměrům v Tichomoří.

Editováno 17/5/2019:

Září 2016

Steele vykládá o svých kontaktech s FBI a o obsahu „Složek Trump“ Yahoo News, CNN, New Yorker, the WP, the NYT

Říjen 2016

FBI si Steeleových zpráv cení a uzavírá s ním smlouvu na pokračování šetření; Steele tvrdí FBI, že není s médii v kontaktu. FBI ovšem od dohody ustupuje po té, kdy byl Případ Trump zveřejněn. Mother Jones (31.10.2016 první zmínka o Steeleovi), Yahoo a New Yorker totiž o „Složkách“ informují, a sociální média se začínají o „Složkách“ i Steeleovi osobně vyjadřovat velmi pochvalně. Proč Steele svou spolupráci s FBI „provalil“ právě v této citlivé době existují zatím jen teorie.

Editováno 17/5/2019:

11.10.2016

(viz.//www.scribd.com/document/409446360/CU-FOIA-Document-Release-Kavalec-Memo-Related-Records#from_embed , nebo např. //www.theepochtimes.com/memo-shows-steele-revealed-bias-ahead-of-fisa-warrant_2922391.html nebo např. //apelbaum.wordpress.com/tag/nellie-ohr/)

Zástupkyně náměstkyně ministra zahraničí (Deputy Assistant Secretary of State) Kathleen Kavalec se setkává s Christopherem Steelem a jeho spolupracovnicí z Orbis Business Intelligence Tatjanou Duran. Tématem je snaha zveřejnit Steeleovy složky o Trumpovi ještě před listopadovými volbami. Steele tvrdí, že na tom má zájem „Instituce“, která se na Orbis Business Intelligence s tímto obrátila. Z kontextu plyne, že se jedná o DNC. Šéfová Kavalecové, známá Victoria Nuland, připouští, že úvodní verzi Trumpovy složky zná od července 2016. Setkání bylo pravděpodobně dohodnuto Jonathanem Winerem, bývalým náměstkem ministra zahraničí USA pro bezpečnostní oblast (přesněji international law enforcement) a bývalým speciálním velvyslancem pro Libyi (jaká asi byla jeho role při vyšetřování tragických událostí ze září 2012 v Benghází?) se kterým se Steele znal již téměř deset let. Winer, který rovněž byl jedním z architektů zákona Magnitsky, předal Steeleovi již dříve další „Složky Trump“, velice podobné dílo vytvořené spolupracovníkem Clintonových a bývalým novinářem Cody Shearerem. Winer je dostal od dalšího letitého přítele Clintonových Sidney Blumenthala. Steele předal „Shearerovu složku“ dále FBI, čímž FBI mohla tvrdit, že Steeleův „Trump Dossier“ je podepřen nezávislým zdrojem. Zdá se dokonce, že pasáže o „Zlaté sprše“ v moskevském hotelu Ritz prostě Steele převzal od Shearera. Z poznámek Kavalec/ké plyne, že Steele a „jeho zdroj“ přesně vědí, jaké uniklé informace z komputeru DNC mají Wikileaks k dispozici. Tvrdí rovněž, že „Rusům se podařilo umístit do DNC svého agenta“. Kupodivu, tato informace jinak důvěryhodného Steelea FBI zjevně nezajímá. Je vzrušující studovat celou zprávu amerického ministerstva zahraničí ve výše uvedeném odkazu.

21.10.2016

FBI získává povolení k odposlechu, sledování atd. v souvislostí s působením zahraničních zpravodajských služeb FISA (Foreign Intelligence Surveillance Act) na Cartera Page. Někdy v těchto týdnech Steele konzultuje opět se Sirem Richardem Dearlovem (viz – //nationalinterest.org/feature/justice-department-goes-all-origins-russia-probe-57942). Nad „Složkami“ je s ním ovšem ve spojení nejpozději od března 2016; ostatně znají se již dlouho.

(viz – //apelbaum.wordpress.com/tag/nellie-ohr/)

19.12.2016

Den volby v Ellectoral College. Ani rozšiřování pověsti o tom, že oficiální zpráva zpravodajských služeb reflektuje konsensus 17 služeb USA (a ne jen hrstku speciálně vybraných jedinců) nestačí na poslední pokus Trumpovi překazit zvolení. Plán na kompromisní volbu Colina Powella nevychází. Volitelé volí v souladu s jejich pověřením, to znamená Trumpa.

6.1.2017

Tehdejší ředitel FBI James Comey seznamuje Donalda Trumpa s analýzou „zpravodajské komunity“. Jestli tvrdí designovanému presidentovi, že se jedná o společnou analýzu všech služeb, či zda přiznává, že je to dílo hrstky určených osob ze 3 služeb nevím. Média stále tvrdí, že jde o oficiální konsensus.

10.1.2017

BuzzFeedNews publikovaly 35-stránkový Steeleův Spis Trump.

Únor 2017

Občan Kypru, Alexej Gubarev, CEO firmy XBT Holdings žaluje na Floridě BuzzFeedNews za zveřejnění Steeleova textu, a následně v Londýně přímo Christophera Steelea za údaje v jeho materiálu. Gubarev prohlásil, že jeho „osobní a profesionální pověst je v troskách“ po zveřejnění – dle Gubareva – nepravdivé informace o tom, že ruské služby jej pod nátlakem rekrutovaly, aby elektronickým útokem zcizil informace z computerů DNC. BuzzFeedNews otiskly následně omluvu a Steele se od té doby u soudu vytáčí, že to tak být mohlo. Tedy, ne již – jak psal v materiálu – že to tak bylo. Také již netvrdí, že Donald Trump spolupracoval s Rusy, ale že mohl spolupracovat s Rusy. Po té, co vešlo ve známost, že na vzniku Spisu Trump se taky podílel Glenn Simpson, ozval se Bill Browder a obvinil Simpsona, že je to darebák, který se na zakázku ruské vlády spojil s bývalým agentem KGB Rinatem Achmetshinem a bojují za zrušení „zákona Magnitsky“. Již v prosinci 2016 Browder podal stížnost na ministerstvu spravedlnosti, s tím, že Fusion GPS se v této věci neregistrovala, že reprezentuje cizí vládu. Fusion GPS tedy ve stejné době v jedné zakázce pracují pro ruskou vládu a v další jí obviňují z ovlivnění presidentských voleb v USA.

Editováno 17/5/2019:

7.3.2017

Wikileaks začíná zveřejňovat tajné informace CIA popisující detaily programu Vault 7. Kromě dalších věcí, tento program provádí sofistikované hacks a je schopen zanechávat usvědčující stopy v cizích jazycích, jmenovitě ruštině, farsí, korejštině, arabštině atd. Tedy, náhodou to, k čemu se hlásí tajemný Guccifer 2.0.

Březen 2017

Sporu mezi Simpsonem a Browderem si povšiml republikánský senátor Chuck Grassley, předseda právního výboru, a začíná veřejně napadat Simpsona jako „cizího agenta“, pracujícího pro Rusy. Nemůže být tedy důvěryhodný, když označuje za spolupracovníka Rusů presidenta Trumpa. Simpson se, ovšem, nedá a za podvodníka de facto označuje Browdera. V celé kauze, kromě několika dalších zprostředkujících firem vystupuje i nám již známá Natalia Veselnickaja. Případ Magnitsky – Browder je sám velmi zajímavý, ale my jej teď musíme opustit. Editováno 13/5/2019: Glenn Simpson se opakovaně schází s Veselnickajou; té je v letech 2015 a 2016 opakovaně umožňován vstup do USA na zvláštní žádost ministerstva spravedlnosti USA

(viz: //turcopolier.typepad.com/sic_semper_tyrannis/2019/05/the-mueller-report-cites-three-questionable-events-as-the-foundation-for-the-special-counsel-investigation-june-2016-the.html#more)

Editováno 17/5/2019:

13.4.2017

Nedávno jmenovaný ředitel CIA Mike Pompeo se nebývalo rozzlobil na Wikileaks a označuje je za „nestátní zpravodajskou službu“. Co asi způsobilo jeho náhlé rozčilení?

17.5.2017

Ustanoven speciální právní tým v rámci ministerstva spravedlnosti k vyšetřování „ruského ovlivňování voleb v roce 2016“. Vede jej Robert Mueller.

28.5.2017

„Zpravodajský car“, James Clapper v rozhovoru pro NBC prohlásil: „…Rusové … jsou téměř geneticky puzeni k tomu získávat spolupracovníky, pronikat (do tajemství cizích), získávat si náklonnost…“ Pěkná ukázka sebeovládání a zpravodajsky kritického myšlení!

5.7.2017

LTG James Clapper, již jednou byl přistižen, že pod přísahou v Kongresu lhal. Dnes ale přiznává, že „Posouzení ruských aktivit a záměrů při nedávných volbách v USA“ není konsensus zpravodajské komunity 17 amerických služeb, ale – přeloženo do lidské řeči – dílo hrstky osob požívajících důvěru Hillary Clintonové. Média hlavního proudu v čele s Washington Post, New York Times, CNN a podobně si však i nadále vedou svou.

Počátek srpna 2017

Peter Strzok tajuplně opouští Muellerův vyšetřovací tým; přišlo se totiž na jeho SMS s Lisou Pageovou.

Editováno 17/5/2019:

Podzim 2017

Joseph Mifsud mizí. Podle jedněch je mrtev, dle jiných byl vybaven novou identitou (kým?) a „žije si na pěkném místě“.

12.12.2017

375 SMS (z 50 000) mezi Strzokem a Pageovou si konečně nachází cestu k veřejnosti. 10 z nich je zveřejněno například v závěru článku Raye McGoverna pro Consortiumnews: „The FBI Hand Behind Russia-gate“ ze dne 11.1.2018.

Pátek 2.2.2018

Republikánský troglodyt či otec zakladatel, každému dle sympatií, Pat Buchanan, píše pro The American Conservative: „…hysterická panika …zachvátila tisk kvůli (předpokládanému) zveřejnění čtyřstránkového memoranda jednoho kongresového výboru vykreslujícího jak nenávist zplodila vyšetřování FBI republikánského kandidáta a presidenta Donalda Trumpa.“ Ve Washingtonu právě zuří divoká bitva o zveřejnění tohoto memoranda. Má být zveřejněno dnes. Ředitel FBI Chris Wray a náměstek ministra spravedlnosti Rod Rosenstein byli v týdnu přemlouvat Bílý dům, aby zveřejnění memoranda zabránil. Jak pochodili není zřejmé, ale ve středu 31.1.2018 se na Bílý dům s podobnou výzvou obrátili prostřednictvím médií. „To je vzdorovitá insubordinace,“ píše Buchanan. Co vyplyne z memoranda? Republikáni – dle mého názoru v souladu s logikou – to vidí takto. V průběhu roku 2016 se James Comey a jeho klika v FBI – zástupce ředitele Andy McCabe a vedoucí vyšetřovatel Peter Strzok – rozhodli, že Hilary Clintonová nesmí být ve skandálu s e-maily obviněna, protože Trump by se tím stal presidentem. Resignace Andyho McCabea 29.1.2018 byla náhlá nikoliv však nečekaná. Čekala se od té doby, se přišlo na „Strzokovy SMS“.

Závěrem obecná poznámka. Zpravodajské záležitosti jsou z podstaty věci tajné a problémy mezi soupeřícími individui a organizacemi se řeší tajně. Jakmile je zúčastněná strana začne zveřejňovat, přestává jít o zpravodajské záležitosti a jedná se o „aktivní opatření“. Veřejnost skepticky, a politici s rozkoší pak surfují na vlnách propagand nejrůznějších směrů a orientací. Dno zpravodajské podstaty se nalézá hluboko pod zpěněným příbojem dnešních dní.

Editováno 26/4/2019:

18.4.2019

Muellerova zpráva zveřejněna (redigovaná verze).

Editováno 18/5/2019:

Nový komentář.

Po zveřejnění Muellerovy zprávy, odtajnění některých dokumentů vlády USA, šetření profesních skupin (např. VIPS – Veteran Intelligence Professionals for Sanity například viz- //consortiumnews.com/vips-memos/) i jednotlivců je možno usuzovat:

Trump nespolupracoval při volební kampani se státem Ruské federace. Rusové – ať již chtěli nebo ne – nijak americké presidentské volby neovlivnili. Únik údajů z computerů DNC nebyl „hack“, ale „leak“. Tedy, údaje nebyly staženy na dálku, ale patrně živou osobou pomocí přenosného disku – flesh. Nebo možná pomocí místní vysokorychlostní sítě LAN. Zde se dopouštím neprofesionálního závěru, neb jsem čtenáře neseznámil s důvody, ale to bych „Reportáž“ musel rozšířit ještě o kauzu „Ruští hackeři“. Bylo to prokázáno technicky; metadata uniklého materiálu svědčí o tom, že bylo přesunuto 1 976 megabytů během 87 vteřin, s maximální rychlostí až 49,1 megabytů za vteřinu a to – zejména v létě před 3 roky – byla rychlost nedosažitelná hackem. Na to, že se jednalo o přesun pomocí vnějšího záznamového zařízení, ukazují i další technické aspekty. To, ovšem, zcela mění podstatu celého příběhu – „ruští hackeři „ neexistují. Ano, pořád teoreticky mohla únik z computeru DNC obstarat osoba s důvěrou DNC ve prospěch Rusů, ale celý příběh Trumpovy velezrady se přece točil na „ruských hackerech“!

Naopak, tým kampaně Hillary Clintonové přinejmenším již od konce léta 2015 začal působit stále intenzivněji proti Trumpovi, a spolupracoval při tom i se zahraničními subjekty – především britskými, australskými, ukrajinskými občany a naturalizovanými Rusy. „Operace Trump“ se zúčastnili soukromé společnosti různých států i FBI, NSA, CIA – tedy tehdejší americká vláda. Britská vláda byla – řečeno diplomaticky – podrobně informována přes MI6 a GCHQ, podstatná role Londýna je pozoruhodná. Nedá se vysvětlit politickým postojem – britský establishment přeci mechanicky nedává přednost americkým Demokratům před Republikány. Canberra též cosi tušila… Izraelská lobby, saudská loby, nadnárodní korporace jako např. Google, Facebook, Amazon a vůbec celý americký vojensko-průmyslový komplex, média hlavního proudu – to vše značně ovlivňuje dění na celém světě, a v USA především. Celá záležitost daleko přesáhla rozměry předvolebního boje. Co je příčinou zuřivého odporu mezinárodních elit proti Trumpovi se asi dlouho nedozvíme v plné míře. Tvrdit za těchto okolností, že „Rusové ovlivnili americké presidentské volby 2016“ je výrok do silvestrovského pořadu.

Moje osobní zkušenosti ze zpravodajské, vojenské a diplomatické praxe mne učí, že pro ruské zpravodajské služby, a šířeji zahraniční politiku, jsou charakteristické velmi uvážlivé postupy. Nemyslím si to sám. Puč v Kyjevě roku 2014 komentoval Henry Kissinger: “Rusové hrají šachy, my poker.“ Že by Kreml investoval obrovský politický kapitál do tak riskantní operace, jako ovládnout neřízenou střelu Trump je pro mne těžko představitelné. Co b z toho mněli? Ještě pár dnů před volbami všichni předpokládali, že vyhraje Clintonová. Chtěli by si Rusové lidsky znepřátelit americkou presidentku ještě před volbami?

Složky Trump samy o sobě, byly patrně kolektivním dílem, kde Christopher Steele vystupoval spíše jako „bílý kůň“, nežli autor. Zdá se, že „kauza Trump“ byla projektována štábem kolem Sidney Blumenthala a odborná činnost „politické eliminace“ Trumpa byla svěřena britské společnosti Hakluyt & Co, která nastrčila firmu Orbis Business Intelligence. Složky Trump byly konstruovány Glennem Simpsonem a jeho manželkou Mary Jacoby, námět inspiroval Cody Shearer, text vytvářeli patrně Nellie Ohrová a Edward Baumgartner (oba umí rusky), přičemž Steeleovým úkolem bylo text upravit tak, aby vypadal profesionálně zpravodajsky.

Dílo podle toho vypadá. Steele – přes to, že v Rusku působil, rusky neumí. Do Ruska telefonovali Nellie Ohrová a Baumgartner, občas nějaký poklad přinesl Sergej Millian. Představa, že by jim do telefonu z Moskvy nějaký „vysoce postavený zdroj s přímým vstupem do Kremlu“ sděloval citlivé informace, již hranice humoru překračuje.

„Složky“ nesnesou profesionální rozbor. Jsou psány chvíli americkou, chvíli britskou angličtinou, úroveň jazyka je špatná (není zřejmé proč – všichni předpokládaní autoři jsou „lidé slova“, snad to mělo vzbuzovat dojem cizího původu). Chybí stanovení úrovně zdrojů, informace jsou megalomanského charakteru a nejsou odpovědí na cílené otázky, ale „co dům dal“. Když už se autoři někde pokusí o analýzu, pohybují se v logických kruzích, nedělají si starosti s poznatkovou nezávislostí.

13. května 2019 vybral ministr spravedlnosti AD William Barr státního zástupce pro Connecticut Johna Durhama aby vedl vyšetřování původu akce proti Trumpovi. S ním paralelně bude vyšetřovat politické zneužívání moci generální inspektor MS Michael E. Horowitz a státní zástupce pro Utah John W. Huber., který již 18 měsíců – bez zjevného dopadu – vyšetřuje činnost FBI v souvislosti s Trumpem.

Pro českého čtenáře není bez zajímavosti česká stopa v celém příběhu. Nemám na mysli jen patrně smyšlenou schůzku Michaela Cohena s tajemným ruským činovníkem v Praze, ale precedens činnosti Hakluyt & Co. Roku 2002 byla najata britskou Medusa Oil and Gas ltd. aby vypracovala očerňující „Složku“ na Karla Komárka a Moravské naftové doly (ať již zde byla skutečnost jakákoliv). Složka byla předána britskému velvyslanci v Praze. Modus operandi připomíná pozdější „Složky Trump“. Směsice více či méně podložených tvrzení, přímý vstup k britské vládě a nátlak na vládu českou.

Autor: Ing. Petr Pelz, bezpečnostní poradce