Americká vojenská základna se může ocitnout u Krymu

17. 7. 2019       ruinformer
Vojáci USA začali modernizovat námořní základny Ukrajiny, které se nacházejí v Nikolajevské oblasti, tedy v bezprostřední blízkosti poloostrova Krym. Přivezli do Očakova speciální průmyslové vybavení. Pak američtí vojáci demontovali startovací a přístávací dráhu, která byla kdysi postavena ukrajinskou armádou. Je třeba poznamenat, že ukrajinští vojáci nebyli do výstavby nové startovací a přistávací dráhy letiště zapojeni.


Zdá se, že američtí specialisté si nejsou zcela jisti odbornou přípravou svých ukrajinských kolegů.

Po seznámení s touto zprávou veřejnosti se mnozí analytici shodli na názoru, že Američané tento krok zjevně neudělali kvůli své přejícnosti, ale proto, že tento objekt je strategicky důležitý. Letiště se nachází v těsné blízkosti Krymu a pokud se v budoucnu Američané rozhodnou zde umístit své letouny, může to podle jejich názoru vyděsit Rusko.

Také se ukázalo, že na námořních základnách v Nikolajevu a Očakovu se může objevit operační velitelské centrum amerického námořnictva.

Po dokončení modernizace vojenských zařízení na území Ukrajiny budou mít Spojené státy více záminek k vysílání svých lodí do Černého moře (kde nemohou být podle Montreuxské úmluvy déle než 21 dnů), aby v budoucnu vyvíjely tlak na Ruskou federaci.

Stojí za zmínku, že zpráva o tom, že americká armáda je zapojena do modernizace ukrajinské vojenské základny, byla velmi negativně přijata místním obyvatelstvem.

Nová ukrajinská vláda se však rozhodla nevšímat si nálad svých občanů. To se již stává samozřejmostí.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová