Bloomberg: východní Evropa byla ponechána bez klíčových postů v EU – pro pobuřující chování


7. 7. 2019 russian
Mezi odsouhlasenými kandidaturami pro klíčové pozice na nedávném summitu EU není ve vedení bloku ani jeden zástupce východní Evropy, poznamenává Bloomberg. Profesor politologie Žarko Puhovski se domnívá, že tímto způsobem Brusel trestá bývalé komunistické země za pobuřující chování. Vedoucí představitelé Evropské unie by se mohli pokusit vyvážit politické, národní a geografické zájmy členských států EU při výběru jejího nového vedení, ale ukázalo se, že bývalé komunistické země, včetně těch, které nejsou součástí bloku, jsou v nevýhodě, píše Bloomberg.


I když největší východní členové Evropské unie pomohli udělat škrt přes plány německé kancléřky Angely Merkelové a prosadit návrh francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, kandidatury, dohodnuté na tři klíčová místa v EU, “jsou rizikem pro vznik konfliktů a zklamání vlád od Polska po Kosovo”, uvádí článek.

V důsledku koordinace kandidatur se ukázalo, že celý tento region byl ponechán bez zástupce na nejvyšších pozicích bloku.

Navíc jmenování ministryně obrany Německa Ursuly von der Leyenové na post předsedkyně Evropské komise a belgického premiéra Charlese Michela na post předsedy Evropské rady, v podstatě, předává moc do rukou dvěma zuřivým kritikům eroze demokratických hodnot. A to se děje právě v době, kdy se Polsko, Maďarsko a Česká republika tvrdě hádají s Bruselem o to, zda je v těchto zemích dodržována svrchovanost zákona.

“Východní Evropa, která neobdržela ani jeden klíčový post, je trestána za své pobuřující chování”, komentuje situaci Žarko Puhovski, profesor politologie na Záhřebské univerzitě. Během příštího období bude východní Evropa ve druhé lize bloku, včetně i těch východních zemí, které se chovaly dobře”.

Kromě toho v Polsku na summitu států západního Balkánu již zazněly špatné zprávy pro země jihovýchodní Evropy – Albánii, Srbsko, Severní Makedonii, Černou Horu, Bosnu a Hercegovinu a také, jak píše Bloomberg, pro Kosovo.

Všechny se snaží stát součástí Evropské unie. Emmanuel Macron však rozbil jejich sny o tom, že se brzy k bloku připojí, když prohlásil, že dokud v EU neproběhnou “hluboké reformy”, nebude unie dále rozšiřována.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová