Dokument od Frontexu: Gang pašeráků lidí přistižen při činu

30. 7. 2019 Frontex a  iReportér
FRONTEX, konec června 2019 // Minulý týden letadla Frontex detekovala podezřelé rybářské trawlery tažné menší lodí. Loď byla prázdná, ale něco upoutalo pozornost odborníků agentury. Agentura Frontex několik hodin pozorovala loď a najednou se z podpalubí vynořili lidé. 

Jeden z pašeráků lidí skočil na menší loď a povzbudil skupinu migrantů, aby ho následovali. Když se na menší loď nalodilo všech 81 migrantů, mateřská loď se odpoutala a začala směřovat na jih, zatímco malá loď s migranty začala plout k italskému ostrovu Lampedusa. To je jasný a zadokumentovaný případ „mateřské lodi“, kterou zločinci používali k přepravě velké skupiny migrantů přes moře k cíli, než je přeložili na menší loď. 
Letadlo Frontexu a dron sledovaly rybářský trawler a loď s migranty několik hodin a varovaly italské a maltské orgány i EUNAVFOR Med. 
Italské národní koordinační centrum zahájilo složitou operaci, do níž byly zapojeny italské Guardia di Finanza a Guardia Costiera. Zajistily větší loď a příslušníci pobřežní stráže zatkli podezřelé z pašování lidí. Italské úřady následně zatkly sedm podezřelých pašeráků a zabavily rybářský trawler. 
Migranti pocházeli z Bangladéše, Maroka a Libye. Většina z nich neměla, když je pašeráci zanechali uprostřed moře, na sobě vesty. Italské orgány případ vyšetřují.

Na snímku v záhlaví je patrné jak rybářský trawler vleče na laně prázdný člun. Na snímku vloženém do textu je zřetelně vidět jak migranti přestupují z rybářské lodi na člun. Foto Frontex.