Kvůli neúspěšným studentům chtějí politici zrušit maturitu z matematiky. Co dávat maturitní vysvědčení jen oproti kolku? A řidičák? Zbroják?

Tomáš Vyoral
14.7.2019      iPrima
Vláda má dostat na stůl poslanecký návrh z dílny Pirátské strany, pod který se podepsali i experti na problematiku školství z ODS, KDU-ČSL a TOP 09, jehož cílem je radikálně změnit maturitní zkoušky. Zejména z toho důvodu, že maturitu z matematiky, která má být od roku 2022 povinná, mnoho studentů nezvládlo. Logika některých je vskutku „turbulentní“. Aneb „nepovedlo se nám zvednout vzdělanost studentů na úroveň maturity, přizpůsobíme úroveň maturity studentům. A maturitní vysvědčení budou „školští experti“ posílat mailem oproti okolkované žádosti, ne?


„Politici zvažují zrušit u maturit matematiku. Kvůli neúspěšným studentům,“ hlásá titulek z minulého týdne na serveru iDnes.

„Jedná se o reakci na současný stav. Letos si matematiku vybralo v jarním termínu 14 700 maturantů, neuspělo jich 3 290. Od roku 2022 má být povinná prakticky pro všechny obory maturita z matematiky i cizího jazyka. Dá se předpokládat, že kolem 20 tisíc žáků skončí neúspěšně, a tomu bychom chtěli předejít,“ uvedl pirátský poslanec Lukáš Bartoň.

Statistiku je třeba udržovat fajnou. I realitě navzdory

Nehodlám polemizovat o úrovni oné státní maturitní zkoušky z matematiky, ani pozitivech či negativech státních maturit jako takových. Ale jde mi o princip, který pirátský poslanec nastínil a s nímž zřejmě řada lidí souzní – minimálně tedy spolustraníci a jejich „experti“. Tedy že chtějí zrušením povinné maturity z matematiky předejít výraznější neúspěšnosti absolventů. Tedy papírově a statisticky problém nevznikne. Že reálně ano? Vem to čert, data jsou data.

Přitom nás řada samotných politiků běžně svými „výkony“ bezpečně přesvědčuje o tom, že by si nějaký matematický kurz zasloužili taky. Z našich daní. Nebudou si vzdělání, které je ku prospěchu nám všem, přece platit ze svých.

Zbrojní nebo pilotní průkaz taky neudělá každý. Co s tím?

Nicméně využil bych geniality piráta Bartoně a jeho stranických soudruhů k několika analogiím, které by zcela bezpochyby pomohly k vyšší absolventské úspěšnosti studentů nejrůznějších oborů a dovedností.

Relativně vysoká neúspěšnost je u písemných testů i praktických zkoušek na zbrojní, řidičský nebo pilotní průkaz. Myslím, že by pomohlo je rovněž zrušit.

Medici, pokud vím, mají zase docela problém se zkouškami z anatomie, zrušení by jistě uvítali. Podobně to mají stavaři se statikou. My na ekonomce na fakultě financí a účetnictví odpadávali právě na účetnictví, daních nebo financích podniku. Nešlo by se taky přimluvit za příští generace studentů?