NATO náhodně odhalilo umístění amerických jaderných zbraní v Evropě!

Americká jaderná bomba B61

-kou-
17.7.2019 WashingtonPost.com a PrvníZprávy

Parlamentní shromáždění NATO pro obranu a bezpečnost předložilo zprávu, která identifikuje tajné umístění amerických jaderných zbraní v Evropě, uvedl The Washington Post.


Dokument nazvaný „Nová éra jaderného odstrašování? Modernizace, kontrola zbrojení a spojenecké jaderné síly“ se datují 16. dubnem, a 1. června bylo posouzeno na plenárním zasedání Parlamentního shromáždění v Bratislavě.

„V rámci NATO mají Spojené státy asi 150 jaderných zbraní rozmístěných v Evropě, zejména bomby B61, které mohou být použity jak americkými letadly, tak letectvem NATO. Tyto bomby jsou uloženy na šesti amerických a evropských základnách: Kleine Brogel v Belgii, Büchel v Německu, Aviano a Ghedi-Torre v Itálii, Volkel v Nizozemsku a Inčirlik v Turecku,“ sdělil dokument utajnenou informaci, kterou zveřejnily 16.července belgické noviny De Morgen, upozornily americké noviny.

Zpráva se poprvé objevila na webu v dubnu, později byla odstraněna a znovu zveřejněna 11. července, ale bez uvedené pasáže.

Šéfka Zelených žádá, aby USA odvezly z Evropy jaderné zbraně!

Upozorňuje se, že dříve v Belgii jen hádali o přítomnosti amerických jaderných bomb B61 v zemi, ale tato informace nebyla nikdy potvrzena. Skutečnost skladování je v rozporu s podmínkami Smlouvy o nešíření jaderných zbraní z roku 1968, kterou Belgie podepsala.

Řada belgických politických sil kritizuje úřady za to, že odmítly přiznat umístění jaderných zbraní Spojenými státy. Popření této skutečnosti blokuje debatu o stažení zbraní ze země. Odborníci zároveň tvrdí, že informace o držení jaderných zbraní by mohly být do dokumentu zahrnuty náhodně.

K tomu je třeba dodat, že momentálně probíhá v západních médiích kampaň vyzývající NATO, aby vyvinulo tvrdou ofenzivní doktrínu, která by zastrašovala Rusko. Moskva prý připravuje na „invazi“ aliance s cílem ji rozdělit, zatímco NATO se mylně zaměřilo pouze na nasazení co nejvíce zbraní v Evropě.