Iščenko: Rusko a Kazachstán mohou zasáhnout v případě zhoršení situace v Kirgizii. Bývalý prezident Kirgizie Atambajev se vzdal úřadům


10. 8. 2019 ukraina russian
V Kirgizii nebude žádná nová revoluce, protože Biškek je příliš závislý na Moskvě a Nur-Sultanu, jež nemají zájem na zostření situace. Domnívá se politolog Rostislav Iščenko, který se 8. srpna podělil o svůj názor s listem Ukraina.ru. V předvečer specnaz zaútočil na dům bývalého prezidenta Kirgizie Almazbeka Atambajeva ve vesnici Koj-Taš. Útok byl odražen, zadržení bývalé hlavy státu se nepodařilo. Podle posledních údajů bylo zraněno 52 osob, včetně novináře a pracovníků zvláštních služeb.


Iščenko si však nemyslí, že se tyto události mohou vyvinout v další revoluci.

“Se všemi vnitropolitickými rozpory je Kirgizie příliš závislá na svých vztazích s Kazachstánem a Ruskem”. A ani Kazachstán ani Rusko nemají zájem na destabilizaci situace v Kirgizii. Domnívám se tedy, že zde bude uplatněn vnější vliv, aby se tam konflikt nerozhořel”, vysvětlil.

Kromě toho se politolog domnívá, že vnitřní síly nedopustí nežádoucí vývoj událostí.

Pokud se krize dostane do ostřejší fáze, nebude to už první revoluce v Kirgizii. Dříve, podobně jako Atambajev, byli imunity zbaveni předchozí prezidenti republiky, kteří byli sesazeni v důsledku “tulipánové revoluce” v roce 2005 Askar Akajev a Kurmanbek Bakij.

Bývalý prezident Kirgizie Atambajev se vzdal úřadům

V Kirgizii pracovníci silových struktur zadrželi bývalého prezidenta země Almazbeka Atambajeva, byl odvezen z území rezidence. Uvedla to agentura TASS s odkazem na štáb bývalé hlavy státu.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová