Pentagon plánuje prozkoumání arktické oblasti Ruska pro potřeby armády


Inna Vasejkinová
1. 8. 2019 mk
Ruské orgány již uvedly, že Státy se přikrývají termínem “výzkum”, ale ve skutečnosti se zabývají rozvědkou. Řada arktických regionů Ruska a také severní území Evropy a Ameriky se dostala do zorného pole Pentagonu. Americký armádní rezort hledá dodavatele, schopného prozkoumat tyto oblasti pro potřeby USA. Teoreticky budou tyto informace shromážděny s cílem “zlepšení mobilizace Pentagonu”, ale ruské orgány již prohlásily, že nevěří, že se jedná o “mírové motivy” Washingtonu.


Jak uvádí RT, vedení Obranné logistické agentury Ministerstva obrany USA plánuje prozkoumání trhů v oblasti Severního polárního kruhu. Pro tyto účely Pentagon již hledá vhodné společnosti, které by výzkum provedly.

Mezi ruskými regiony, které se Pentagon chystá prostudovat pro potřeby armády, jsou ostrov Kolgujev, Murmanská oblast, Novosibiřské ostrovy, souostroví Severní Země, Republika Sacha (Jakutsko) a JaNAO (Jamalo-Něnecký autonomní okruh, pozn. překl.).

Je upřesněno, že kromě arktických oblastí Ruska zahrnuje seznam také Grónsko, Aljašku, Kanadu, Norsko, Švédsko, Island a Finsko.

Ministerstvo obrany USA má v úmyslu zjistit logistiku dodávek vody, léků, ropných produktů a spotřebního zboží do severních oblastí.

“S pomocí těchto studií bude posouzena schopnost podniků reagovat na mobilizační potřeby americké vlády v mimořádné situaci”, uvedl Pentagon.

Ruské orgány však mají podezření, že tímto způsobem Státy hodlají získat další zpravodajské informace.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová