Příprava na etnické čistky. Politolog objasnil zabíjení civilistů ukrajinskou armádou

20. 8. 2019    360tv
Ne obránci, ale zločinci – tak nazval ukrajinské vojáky exposlanec Rady Alexej Žuravko. Vystavil na internetu zprávu o masových zločinech OSU. Zabíjeli a unášeli civilisty, zabavovali majetek a dopravní prostředky. Kdo se bude zodpovídat za válečné zločiny? Francouzský politolog Xavier Moreau sdělil, zda má smysl očekávat objektivní vyšetřování.


V letech 2014 a 2015 spáchali ukrajinští vojáci 147 zločinů proti civilistům, včetně 20 vražd. Tyto údaje zveřejnil bývalý poslanec Alexej Žuravko. Opublikoval skeny tajných dokumentů o nárůstu počtu zločinů vojáků Ozbrojených sil Ukrajiny (OSU) na Donbasu.

Podle těchto údajů bylo v oblasti ATO (antiteroristické operace) zaznamenáno 20 případů úmyslného zabití civilistů, 19 případů únosu a stejný počet případů nezákonného zabavení vozidla. Byly také zaznamenány krádeže, loupeže, výtržnictví, znásilnění. Existuje také samostatná statistika o zločinech mimo zónu ATO.

Zpráva připojená k publikaci, adresovaná ministrovi obrany Ukrajiny Stěpanu Poltorakovi, obsahuje příklady nejzávažnějších zločinů.

“Jsou to skuteční marodéři, zabijáci, lupiči, násilníci, …” Tato fakta se i dnes skrývají před občany Ukrajiny. Média si jich “nevšímají”. Ale pravdu skrýt nemůžete“, uzavřel Žuravko.

Jaký je důvod tak vysoké úrovně násilí, které uspořádaly OSU na svém vlastním ukrajinském území? Podle názoru francouzského politologa Xaviera Moreaua je to celé o postoji. Ukrajinští vojáci nepovažovali území Donbasu za své vlastní.

“Vojáci ukrajinské rmády, a zejména dobrovolnické prapory, považovaly území jihovýchodu za okupované. Nechovali se k místnímu obyvatelstvu jako k Ukrajincům”, říká Moreau.

Diskutující s agenturou 360 se domnívá, že tento postoj určilo předchozí politické vedení Ukrajiny, ale především Petr Porošenko. To, co říkal o obyvatelích Donbasu, se podobá přípravě na etnické čistky, je přesvědčen Moreau.

“Pokud si vybavíme vojenský zákon, tak, co se týká zločinů proti lidskosti, i úmysl provádět etnické čistky je již zločinem”, připomněl politolog.

Všechno směřuje k tomu, aby byl Porošenko pohnán k odpovědnosti za korupci. To však není jeho hlavní zločin. Jeho hlavním zločinem jsou hromadné vraždy , konstatoval Xavier Moreau.

Máme očekávat reformu Ozbrojených sil Ukrajiny? Mnoho obyvatel této země o tom uvažuje, ale současné vedení se o to nezajímá, domnívá se Moreau. Prezident se může pokusit zahájit vyšetřování ohledně velitelů praporů a jednotlivých vojáků. Ale dokud je na Ukrajině tak silná lobby “strany války”, nemá smysl radikální změny očekávat.

Jednotlivé procesy proti bojovníkům praporů již začaly. Připomněl, že vojenský prokurátor Anatolij Matios se pokusil pohnat k odpovědnosti smutně známý prapor Tornádo, z něhož zažili obyvatelé Lugansku mnoho strachu.

“Pokud to všechno není kvůli zdání, měl by Matios postavit před soud i další prapory, zapojené do zločinů, vysvětlil Moreau, a také Porošenka”.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová