Šojgu odpoví na kybernetické útoky USA vojenskými antihackery

11. 8. 2019 zelv.ru
Ministerstvo obrany Ruské federace, vedené Sergejem Šojgu, vytváří speciální jednotky antihackerů, kteří budou střežit ruský vojenský internet. Úkoly těchto speciálních jednotek budou zahrnovat vyhledávání a neutralizaci virtuálních hrozeb, pocházejících ze zahraničí. Do těchto jednotek nebudou posíláni branci: kybernetická vojska budou tvořit pouze důstojníci se zvláštním vysokoškolským technickým vzděláním.


Jak oznámil zdroj na Ministerstvu obrany Ruské federace, byl již vyvinut software pro práci vojenských antihackerů, který umožňuje vytvořit víceúrovňový systém pro ochranu místních sítí, které spojují polní body řízení. Již nyní existují roty pro lokalizaci síťových hrozeb, které zajišťují bezpečné nepřetržité spojení v brigádách spojů, které jsou podřízeny okruhu. Antihackerové jednotky se brzy objeví nejen v vojskách spojů, ale také v dalších jednotkách.

Činnost ochrany proti hackerům v ruských ozbrojených silách znemožní kybernetické útoky na ruský vojenský internet, říkají experti. Spisovatel a veřejný činitel Nikolaj Starikov je přesvědčen, že adekvátní reakce Ministerstva obrany RF na kybernetické hrozby, vycházející zejména ze Spojených států, je nezbytná a aktuální záležitost.

Realitu těchto hrozeb dokládají nedávné informace o tom, že zvláštní služby USA se s alarmující pravidelností, i když bezvýsledně, pokoušejí provádět kybernetické útoky na systémy správy infrastruktury Ruské federace, připomíná diskutující z agenturou FAN. Informace o odvrácení kybernetických útoků na systémy sociálního zabezpečení RF potvrdil zdroj ve vedení jednoho z ruských silových rezortů.

Dříve americké noviny The New York Times uváděly, že zpravodajské služby USA aktivizovaly pokusy o zavedení škodlivého softwaru do systému správy energetických sítí Ruské federace. Podle údajů listu byly takové kroky podnikány od roku 2012, ale v poslední době USA výrazně aktivizovaly kybernetické útoky a používají je jako mechanismus “zadržování Ruska”.

A přestože Bílý dům popřel informace novin, souvisí to spíše s vnitropolitickým bojem v USA než se skutečnou absencí takových útoků, říkají odborníci.

“Tyto pokusy (kybernetických útoků ze strany USA) vidíme a zaznamenáváme, uvedl zdroj v silovém rezortu RF. Všechny takové akce se nám však daří neutralizovat”.

Zdroj označil takové útoky za prvek kybernetické války, kterou USA rozpoutaly. Podle Nikolaje Starikova Rusko naléhavě potřebuje vlastní kybernetická vojska, a to i jako součást ministerstva obrany, aby naše země byla připravena na hybridní války, které již na planetě probíhají, především z podnětu USA.

“Potřebujeme plnohodnotné vojenské formace, abychom mohli provádět činnost na internetu v zájmu Ruska, říká expert. Musíme pochopit, že když například Washington obviňuje naši zemi z kybernetických útoků, znamená to, že samotné Spojené státy v tomto okamžiku takové útoky provádějí a že nemají v úmyslu tyto praktiky opustit”.

Je to jako obviňovat Rusko z údajného “zasahování” do amerických voleb. Taková obvinění jsou známkou toho, že USA nejenže nejednou zasahovaly do cizích voleb, ale dělají to právě teď a nechystají se toho v budoucnu zřeknout”.

Starikov připomněl, že USA mají vlastní kybernetická vojska, která jsou speciálně vytvářena pro útoky na Rusko. Jedna z těchto amerických jednotek například existuje v České republice v rámci Rádia Svoboda, ve struktuře, která je financovaná Kongresem USA a uznaná v Ruské federaci za zahraničního agenta.

“Tak proto potřebujeme jednotky, které budou sledovat aktivitu ve virtuálním prostoru, která je nepřátelská vůči Rusku”, shrnuje expert.

Jak poznamenává list Izvestija ve velkém článku o antihackerových jednotkách Ministerstva obrany RF, úřad Sergeje Šojgu již začal vytvářet suverénní vojenský internet, který se nazývá Multiservisní transportní síť spojení (MTSS). První fáze vytvoření MTSS by měla být dokončena do konce příštího roku.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová