“Tanky dorazí brzy”. Putin a Vučič prorážejí blokádu NATO


Xenie Golub-Sekulovičová
1. 8. 2019 politnavigator
Přestože Rumunsko a Bulharsko na žádost NATO vydaly zákaz na přepravu ruských tanků a obrněných vozidel do Srbska po Dunaji, Bělehrad a Moskva přesto našly způsob, jak obrněnou techniku do země dopravit. Prvních 10 BRDM-2 tak bylo úspěšně do Srbska dodáno. Zdroj Informera v odpovědi na otázku, jak obrněná vozidla dorazila do Srbska, uvedl: “Napište, že spadla z nebe! Pamatujete, že stejným způsobem se v roce 2017 pokusili zabránit, abychom v Srbsku obdrželi MIG-29. Oni se stále ještě snaží blokovat naši spolupráci s Moskvou, ale jak vidíte, tak se jim to nedaří. Nejprve přišly letouny MIG a nyní obrněná vozy pěchoty. Tanky dorazí brzy”.


Nový ruský obrněný transportér byl dnes oficiálně představen veřejnosti v kasárnách Michaila Stanimiroviče v Niš za přítomnosti vedení státu a srbského prezidenta Vučiče, a také nového ruského velvyslance Alexandra Bocana-Charčenka.

Ministerstvo obrany Srbska oficiálně oznámilo, že BRDM-2 jsou Srbsku dodány zdarma, což svědčí o tom, že vojensko-technická dohoda mezi Moskvou a Bělehradem je plněna přesně a v souladu s dohodnutým časovým rámcem.

“Při přepravě nebyly žádné překážky a veškerá technika byla dodána bezpečně a spolehlivě v souladu s mezinárodními předpisy. Děkujeme Ministerstvu obrany Ruské federace za úspěšnou spolupráci a důsledné plnění Vojenské technické dohody a využíváme této příležitosti, abychom poděkovali nejvyššímu veliteli srbských ozbrojených sil Alexandru Vučičovi za péči a za jeho jednání o takovém druhu daru, díky němuž se upevňuje výzbroj srbské armády”, bylo řečeno na ministerstvu.

Během obhlídky 41. pěšího praporu 4. brigády pozemní armády na základně poblíž Bujanovace srbský ministr obrany Alexandr Vulin uvedl, že nyní bude srbská pěchota spolehlivě chráněna.

“Po deseti letech získala srbská armáda nová bojová vozidla pěchoty a naše dlouhodobá orientace spočívá v zajištění co nejlepší ochrany celé pěchoty. Stejně jako všechny ostatní důstojné současné armády se musíme postarat o to, abychom ochránili každého z našich pěšáků”, řekl Vulin.

Prezident Alexandr Vučič poděkoval za pomoc svému ruskému protějšku Vladimíru Putinovi.

“Je to obrovská podpora a významné posílení bojových sil, a také možností a bojeschopnosti srbských ozbrojených sil”, zdůraznil Vučič.

Zpráva o předání vojenské techniky neunikla pozornosti kosovských médií. Prištinské noviny Koha Ditore uvádějí, že Rusko ozbrojuje Srbsko a že “Vučič je hrdý na to, že to dělá, nehledě na odpor NATO”.

Koha také cituje srbského prezidenta, který říká, že země nemá žádné plány na dobývání, chce se pouze chránit, v Prištině se však denně připomíná prohlášení velvyslance Bocana-Charčenka, že Rusko je připraveno v budoucnosti pokračovat v rozvíjení vojenské technické spolupráce se Srbskem.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová