V čím zájmu?

-vlkp-
7. 8. 2019 KosaZostra čili 
vlkovobloguje.wordpress.com
Český i slovenský čtenář/divák/posluchač je neustále přesvědčován/vychováván/nálepkován ve směru, jak by měl věřit jen a pouze tzv. seriozním mediím. Jak alternativa mu mate hlavu, protože v lepším případě je neinformovaná a hloupá, v tom horším slouží cizím zájmům a podvrací naši demokracii a řád. Málo kdy má ovšem tak unikátní příležitost si předvést tzv. seriozní media a jejich praxi v pravém světle tak, jako se tomu stalo minulý týden například na Seznamu. cz!


Nevím jak vy, ale pro mne byly naprosto dominantními zahraničně politickými zprávami minulého týdne tyto dvě:

1- definitivní ukončení platnosti smlouvy INF mezi USA a Ruskem o vyřazení raket krátkého a středního doletu v pozemní verzi z arsenálu obou velmocí

2-evidentní snaha Kongresu USA o vyhlášení sankcí proti všem,kteří se nějak podílejí na stavbě plynovodu Nordstream II, s cílem zastavení jeho výstavby nebo alespoň neuvedení do provozu.

O obou tématech už Kosa vydala celou řadu článků, které šly až do hlubokého technického detailu. Předpokládám, že základní materii tedy čtenář zná a nebudu ji nijak hlouběji znovu popisovat. Dnes mi o technikálie, z nich následně lze cosi zásadního vyvodit, nejde. Jediným cílem je předvést, jak o nich referuje jedno z tzv. seriozních medií a reprezentant té pravé a jedině správné žurnalistiky – Seznam.cz. Který si neobyčejně rád a často bere do klávesnic alternativu. Jak to například provedl v neděli v článku

Hoaxy, fake news a řetězové maily. Projděte si lživé zprávy posledních týdnů

Budu, jako vždycky konkrétní a plně zdrojovaný. Aby bylo jasné, že Seznam.cz by se měl ze všeho nejvíc starat o vlastní serioznost a reputaci. A až pak mistrovat jiné.

Vezmeme to bod po bodu.

Smlouva INF

Dne 2.2.2019, tedy v den, kdy Spojené státy ústy ministra zahraničí Pompeia (ano toho Pompeia, o kterém Donald Trump prohlásil nedávno, že by spolu s Johnem Boltonem vybombardovali nejradši celý svět), ohlásil začátek šestiměsíčního procesu vystoupení ze smlouvy INF, přinesl Seznam.c z mimo jiné k věci tento materiál:

Petříček: Smlouva INF je v agonii

Kde si člověk může přečíst následující myšlenkové perly:

…..Doposud nejsilnější společné prohlášení jsme přijali na prosincové schůzce ministrů zahraničí NATO.

Na ní jsme konstatovali, že dochází k „závažnému porušování smlouvy“ ze strany Ruska, a proto jsme Moskvu vyzvali, aby přehodnotila svou politiku a vrátila se k dodržování svých mezinárodních závazků. Současně jsme však potvrdili, že dlouhodobě máme zájem o konstruktivní vztahy s Ruskem a že jsme otevřeni politickému dialogu.

Shrnuto a podtrženo: Na pozadí mnohaletého porušování smlouvy INF Ruskem vyčerpaly USA téměř všechny možnosti, jak přesvědčit Moskvu, aby se vrátila k jejímu dodržování. V tom se tento případ liší od ostatních multilaterálních formátů, jež Washington v nedávné době opustil či v současnosti opouští.

Rusko má stále ještě šanci zastavit demontáž INF. V opačném případě přestane jednostranné lpění na smlouvě, kterou druhá strana fakticky pohřbívá, dávat smysl. Washington pak učiní to, co radí dávná moudrost indiánského kmene Dakotů: Když zjistíš, že jedeš na mrtvém koni, sestup z něj…..


Z
krátka zlí a zákeřní Rusové porušují dlouhodobě dohodu INF a ohrožují Evropu a celý svět a proto USA musejí, řečeno Petříčkovými slovy – seskočit z mrtvého koně! Samozřejmě za doprovodného nadšeného potlesku Petříčka, Stoltenberga a podobných….

Takže o 6 měsíců později jsme se „konečně dočkali“ a těm zatraceným Rusákům jsme konečně ohledně raket krátkého a středního doletu ukázali prostředníček. A ukážeme jim i jinak! Tak lze totiž zkondenzovat následné vystoupení Stoltenberga, kdy nepokrytě Rusku hrozil zatím nespecifikovanými opatřeními.

A Seznam.cz? Ten k tomu definitivnímu konci přinesl nemastný neslaný článeček

Smlouva USA a Ruska o likvidaci raket je mrtvá. Začne další kolo ve zbrojních závodech?

Kde se konstatuje, že tedy 2.8.2019 zazvonil zvonec a INF byl konec.

A jen jakýsi Michal Smetana z Fakulty sociálních věd UK nesměle připomíná, že by nějakou roli v konci smlouvy mohla hrát i Čína:

„Z velké části rozmisťuje základny, které nejsou vázané žádnou smlouvou, a tak je vůči USA v obrovské výhodě. Vypovědět smlouvu je podle Spojených států cesta, která povede k nějaké dohodě, která by v budoucnu všechny tři státy zavazovala,”

Nebyl by nyní žádný problém citovat ze západních zdrojů, které situaci viděly zcela jinak než Petříček nebo elita české žurnalistiky v Seznamu.cz. Abych uvedl alespoň jeden z mnoha a mnoha možných případů – poukáži třeba na web německé veřejnoprávní zpravodajské stanice n-tv, kde šlo narazit na text

Ende des INF-Vertrags Keine Atomraketen in Europa

kde si jeho britská autorka stěžuje například na to, že USA a zejména Evropa se ani stínem nepokusily o záchranu téhle, především pro náš kontinent fatálně důležitou smlouvu! Jen jalově vyzvaly k čemusi nespecifikovanému Rusko nebo zarytě mlčely.

A že Evropa za to těžce zaplatí, protože dřív nebo později Američané v Evropě rozmístí rakety středního doletu, na což Rusko nutně bude reagovat a vezme evropský kontinent jako prioritní sestavu cílů svých jaderných raket.

Tohle všechno, jsem více méně popsal i v předchozích článcích o smlouvě INF. Jenže dnes píši o ukázce té pravé žurnalistiky na Seznamu.cz.

A bohužel jsem tam nedohledal článek na téma INF, který se objevil v tisících různých variací po celé zeměkouli- cituji /ČTK/

Americký ministr obrany Mark Esper dnes /3.8.2019/ uvedl, že by podpořil brzké rozmístění raket středního doletu v Asii. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

A dodal:

„Ano, chtěl bych to udělat,“ odpověděl Esper na dotaz novináře, zda by Pentagon podpořil rozmístění raket v Asii. “Byl bych raději, kdyby to bylo v řádu měsíců… tyto věci ale mohou trvat déle, než čekáte,“

Zvláštní, že? Co bránilo Seznamu.cz tuto agenturní informaci, kterou měl jistě k dispozici, také zveřejnit?

Už proto, že seriozní zahraniční zdroje jdou opět mnohem dále než ty tuzemské! Dovolím si opět vyzdrojovat z jiného textu webu n-tv na téma ukončení INF, kde je citován Esperův dodatek, kterého nás i ČTK ušetřila:

Allerdings fügte er hinzu, dass China von dem Vorhaben nicht überrascht sein dürfte. „Das dürfte keine Überraschung sein, denn wir sprechen darüber seit geraumer Zeit“, sagte Esper. 80 Prozent des chinesischen Arsenals bestehe aus Waffen, die unter die Bestimmungen des INF-Vertrags gefallen wären. „Es dürfte also nicht verwundern, dass wir vergleichbare Kapazitäten wollen.“

Ještě doplnil /ministr obrany USA Esper/, že Čína by neměla být překvapena /vypovězením INF/ “ to nemůže být žádné překvapení, my o tom hovoříme už nějaký čas“, řekl Esper. 80 procent čínského arsenálu sestává ze zbraní, které by spadaly pod smlouvu INF. „Nikdo se nemůže divit, že chceme disponovat stejnými kapacitami“

Asi nebudu daleko od pravdy, když budu konstatovat, že v rámci jediného správného pohledu na svět, nehodlá Seznam.cz obtěžovat čtenáře takovými informacemi, které by ho mohly dovést k pochybnostem, jestli s tím vypovězením smlouvy INF nejsme obelháváni nebo si nenalháváme dobrovolně cosi sami.

Půjdu ještě dál. V onom prvním nalinkovaném článku z německého n-tv je zajímavá pasáž – přetisknu z ní dva kousky:

…Vor zwei Jahren wurde in den Vereinten Nationen in New York der Vertrag zum Verbot von Atomwaffen verabschiedet. 122 Staaten stimmten diesem zu….

…Před dvěma roky byla v OSN odhlasována smlouva O zákazu atomových zbraní a to většinou 122 zemí….

a dále ještě

….Schon vor Abschluss des Verbotsvertrages herrschte unter den atomwaffenfreien Staaten Einigkeit, dass Atomwaffen unter keinen Umständen jemals wieder eingesetzt werden dürfen. Doch die Bundesregierung befolgte die US-Anweisung an alle Nato-Mitglieder, nicht einmal an den Verhandlungen des Vertrages teilzunehmen und dem Abkommen auf keinen Fall beizutreten. Das war das erste Mal in der Geschichte der Bundesrepublik, dass Deutschland einen Abrüstungsvertrag boykottierte….

… Již před závěrem jednání o smlouvě o zákazu A zbraní panovala mezi bezjadernými státy jednota, že jaderné zbraně, za žádných okolností, nesmí být nikdy znovu použity. Spolková vláda ale následovala americkou instrukci všem členským státům NATO, v žádném případě se účastnit jednání o smlouvě a ke smlouvě následně přistoupit. Bylo to poprvé, co Německo bojkotovalo nějakou odzbrojovací dohodu… 


Věděli jste o tom? Já přiznávám, že nikoli. A to se opravdu snažím sledovat politiku – domácí i světovou, více než důkladně!

Opět jsem se snažil lustrovat i Seznam.cz a .. a nic!!! Ale možná, že neumím dostatečně hledat. Abych si vše náležitě ověřil, projel jsem oficiální web NATO – NATO aktual.cz a objevil tohle:

NATO odsoudilo smlouvu OSN o zákazu jaderných zbraní

Severoatlantická aliance odsoudila smlouvu Organizace spojených národů přijatou v červenci, která zakazuje nukleární zbraně, a označila ji za nerealistickou a podkopávající mezinárodní odpověď na Severokorejský jaderný program. Smlouvu nepomáhal tvořit ani o ní nehlasoval žádný z devíti států, který jaderné zbraně má. Velká Británie, Francie a USA dokonce ihned prohlásily, že se ke smlouvě nepřipojí.

Takže je jasné, jak se k té smlouvě o zákazu A zbraní postavila česká vláda! Jenže v Německu se lze od mainstreamu dozvědět, že to bylo na doporučení Američanů! U nás a na Seznamu.cz nikoli.

A u INF a jednotným postojem NATO to bylo asi jak? Ptám se. Nic víc.

Je na čase věnovat se Nordstreamu II.

Tady jsme se dozvěděli, že další výbor amerického kongresu doporučil zavedení sankcí proti firmám, které se podílejí na jeho financování a výstavbě. A to plošně. Na Seznamu.cz tentokrát se dozvíme, na rozdíl od INF nikoli méně, nýbrž více než jinde!

O to vás nemohu připravit! Tohle jste četli?

USA chtějí hájit evropské energetické zájmy, kvůli Nord Stream 2 chystají senátoři sankce

Ne vážení! Ten titulek jsem si opravdu nevymyslel já, ale hvězda Seznamu.cz – bývalý korespondent ČRo v Británii a dnes sloup té nejopravdovější seznamové novinařiny – Jiří Hošek!

A v titulku nejde o žádný překlep nebo omyl, protože hned na začátku čteme toto:

Do ochrany evropských energetických zájmů se výrazně vložily Spojené státy. Zahraniční výbor amerického Senátu schválil poměrem hlasů 20:2 návrh zákona s názvem „Protecting Europe’s Energy Security Act“. Ten počítá s uvalením sankcí na firmy a jednotlivce, kteří se podílejí na výstavbě kontroverzního plynovodu Nord Stream 2.

Tak Spojené státy chrání evropské energetické zájmy? Zbláznil jsem se já nebo Hošek?

Zajímalo by mne, čím by Hošek svoje nesmyslné tvrzení doložil! Jenže on tím určitě nebude obtěžovat ani sebe ani nás.

Američané nanejvýš kryjí nikoli evropské, nýbrž svoje zájmy! Prostě chtějí pro svůj břidličný plyn lukrativní evropský trh. Už proto, že se jim přestává dařit vývoz na asijský trh, kde dosud dominovaly viz následující grafika:

A doprovodný text z článku, z něhož je převzata:

Za růstem atraktivity evropského trhu a s ním spojeným vyšším dovozem stojí především pokles spotřeby plynu v Asii vzhledem k mírné zimě a nižší rozdíl spotových cen mezi asijským a evropským trhem.

„Jelikož náklady na zpáteční cestu při přepravě plynu z pobřeží Mexického zálivu do Evropy jsou o zhruba 1,5 dolaru na milion britských tepelných jednotek nižší než v případě asijských trhů, při dostatečně nízkém rozdílu mezi spotovými cenami zemního plynu v Evropě a Asii bude Evropa pro vývozce amerického LNG preferovanou destinací,“

Dovoz zkapalněného plynu na největší tři světové trhy, Japonsko, Čínu a Jižní Koreu, od letošního února začal klesat vzhledem k mírné zimě, v případě Japonska přispěly k poklesu i nabíhající jaderné bloky. Na výrazném poklesu vývozu LNG z USA do Číny se podepsalo zavedení 10% cla loni v říjnu.

Čí zájmy Američané tedy hájí? Ty evropské nebo svoje?

Nepochybně by mi nějaký pravověrný nyní opáčil ono tradiční – ale Rusko může kdykoli přes plyn vydírat!

Tohle už bylo na Ko e dostatečně rozebráno v minulých článcích o Nordstreamu II. Ano, může. Jenže by to udělalo jen jednou. Pak by jako dodavatel plynu na evropské trhy definitivně skončilo, se všemi důsledky, které by to pro jeho ekonomiku mělo!!! Evropa by okamžitě našla jiné zdroje a cena by přestala být důležitým kritériem. Pochopení právě vysloveného je sice triviální, ale zjevně i tak pro leckoho příliš složité. Nejspíš i pro Hoška.

Není sám. Protože v tom jeho mozkovém produktu stojí i tohle:

Američtí senátoři i řada expertů mají pocit, že výstavbou plynovodu Nord Stream 2 Evropa dál „zrazuje“ Ukrajinu, tedy dosavadní tranzitní zemi ruského plynu, jejíž území Ruská federace ilegálně anektovala. „Tohle není běžná komerční situace. Otázkou je, proč Evropa něco takového dovolí,“ řekl Hlasu Ameriky Colin Cleary z odboru energetických zdrojů amerického ministerstva zahraničí s poukazem na to, že Ukrajina o výhody tranzitní země může přijít.

Tak američtí senátoři, řada expertů i Hošek mají pocit, že Evropa zrazuje Nordstreamem II Ukrajinu? Nebyla to takhle náhodou Ukrajina, která v zimě 2009 zradila Evropu, když odmítala platit za ruský plyn a kradla ho z dodávek do Evropy přes svoje území? A tak zavdala příčinu k výstavbě původního Nordstreamu I ? A není to stejná Ukrajina, která vysloveně stupňovaným nepřátelstvím k Rusku Putina donutila, aby hledal alternativní dopravní cesty i pro zbytek přepravovaného plynu? Nevybrala si Ukrajina tuto pozici dobrovolně a sama, hned v první den po Majdanu? Za nadšeného potlesku Viktorie Nuland? A nebyla to Právě Nulandová, která rozhodovala, kdo bude v čele kyjevské vlády? Pokud ano, pak by jeden řekl, že Spojen státy jsou odpovědné za ztráty Kyjeva z plynového tranzitu!

Ale to není všechno. Vrátím se k té univerzální odpovědi, že Rusko nás může přes hrozbu zastavení dodávek plynu vydírat. Tedy když ten poteče přes Nordstream II. Jak to, že když ovšem plyn bude dodáván přes staré plynovody přes Ukrajinu toto nebezpečí, podle amerických senátorů, řadu expertů a Jiřího Hoška – nehrozí? Zajímala by mne jejich odpověď!

To si vážně na Seznamu.cz myslí, že na internetu jsou jen samí idioti, kteří jim takovéhle polo i celé lži smlsnou?

Nebylo by od věci, kdyby si konečně uvědomili a to nejen na Seznamu.cz, jak a proč vznikla alternativa proč nemalá část veřejnosti jí dává přednost? Nejsou to žádné čáry. Lži a pololži, vydávané za pravdu pravdoucí, ba jedinou možnou a přípustnou, spoustu lidí v nějakém okamžiku otráví a začnou podle toho jednat!!!

Zvolil jsem dva aktuální příklady. Americká prestiž opět ztratila. Víra v tuzemský mainstream také.

Nechápu, proč v případě ukončení smlouvy INF Spojené státy jasně světu nesdělily něco ve smyslu:

Smlouva INF je zastaralá. Za dobu platnosti se zásadně změnilo rozložení sil ve světě. Dnes už nejsou, co do zbraňových systémů, dva světoví hráči, kteří mají před ostatními nedostižný náskok- nýbrž tři. K Americe a Rusku se přiřadila Čína, Bez jejího zapojení do INF tato dohoda postrádá smysl. 

Takovému prohlášení bych rozuměl já i všichni ostatní. Bylo by korektní a pravdivé. Soudný člověk by si musel říci, že Čínu a její ambice je potřeba řešit. A už by nebylo ani třeba se zabývat detailnější úvahou, proč že Američanům už nestačí jejich dominance v raketách středního doletu umístěných na letadlech a zejména jejich lodích, INF povolených. V počtu nejméně 8 000 kusů odpalovacích zařízení, tak jako tomu bylo doposud. S jednoduchou odpovědí – čínská armáda a námořnictvo, podle vlastních vyjádření i pozorování tajných služeb, disponuje novými typy raket středního dosahu , zejména v supersonickém provedení, které vážně eliminují svazy amerického námořnictva daleko od čínských břehů a v případě konfliktu by US NAVY mohla utrpět zničující ztráty.Takže dosud zakázané pozemní rakety, umístěné někde v Japonsku, na Tchajwanu, v Jižní Korei, atd.atd. jsou výrazně lacinější a efektivnější variantou a odpovědí Číně s kterou se Peking bude nesnadno vypořádávat.

Jenže my jsme si umanuli, že ze všeho obviníme Rusy! A jako ozvěna opakujeme všechno, co z Washingtonu přijde, jakkoli nás to nesmírně těžce poškozuje!

Totéž je s plynem! Rozuměl bych tomu,kdyby Spojené státy řekli, jak jako v celní válce s Čínou -chceme se zásadně prosadit na evropském plynovém trhu! A to za každou cenu. A Evropa má možnost přijmout náš plyn nebo riskovat cla na svůj vývoz do USA a to především na automobily! To by byla jasná řeč, I když zároveň vydírání non plus ultra.

Místo ho slyšíme trapnosti o ochraně evropských energetických zájmů!!! Opakované těmi, kteří káží o té jediné opravdové žurnalistice! A trolovské alternativě v cizím zájmu! V čím zájmu nás krmil Seznam.cz ohledně INF a Nordstream II?

Alternativa má velmi různou kvalitu. Titul od titulu a možná, že dokonce článek od článku. Jenže takový Seznam. cz na tom rozhodně není lépe. Spíše hůře.Protože jeho technické možnosti jsou nesrovnatelné s alternativními medii. Doložitelné výkony si ovšem s Aeronetem rozhodně v ničem nezadají. Jak jsme si právě ukázali.

Dokonale trapný výsledek, řekl bych.