Netanjahu vyzdvihl vklad Ruska k porážce fašistického Německa

Vladimir V. Putin a Benjamin Netanjahu
Jan Urbach

13.9.2019 

Ruský prezident Vladimir Putin pojede do Izraele na oslavy 75. výročí osvobození německého koncentračního a vyhlazovacího tábora Auschwitz-Birkenau a Mezinárodního dne památky na oběti holocaustu . V průběhu setkání v ruském Soči ho pozval izraelský premiér Benjamin Netanjahu.


„Nikdy nezapomeneme na ohromný vklad ruského národa a ruské armády k porážce fašistického Německa. Vyzdvihuji to při každé příležitosti a na každém místě a je to správně, protože je to pravda,“ řekl izraelský premiér. Netanjahu také ujistil Putina, že v průběhu jeho návštěvy a současně se vzpomínkami na Osvětim bude v Izraeli odhalen památník Lenigradské blokády (září 1941 – leden 1944). 

Akce k výročí osvobození tábora Auschwitz-Birkenau, osvobozeného vojáky Rudé armády (60. armáda 1. Ukrajinského frontu) pod velením maršála I.S. Koněva, pořádá Institut Yad Vashem. Účastnit se mají také prezidenti USA a Francie, premiér Velké Británie či  kancléř Německa. Akce proběhne 23. ledna, aby nekolidovala s akcemi, které se mají uskutečnit v Polsku v den výročí 27. ledna.
(Jestlipak idioti z radnice Prahy 6 dobře četli předchozích pár vět? Nefackuje je hanba?!- pozn. red. NR)