Putin nabídl Spojeným státům prodej hyperzvukových zbraní!

Ruská hyperzvuková raketa “Zirkon”

-kou-
7. 9. 2019 RIAPrvníZprávy
Ruský prezident Vladimir Putin na Východním ekonomickém fóru ve Vladivostoku řekl, že navrhl americkému prezidentovi, aby od Ruska koupil hypersonické zbraně.

Podle něj byla na setkání v Osace položena otázka, jak brát v úvahu ruské zbraně, včetně hypersonických raketových systémů, ve všeobecných dohodách, když zatím žádná země na světě takové zbraně nemá.

„Řekl jsem Donaldovi (Trumpovi): Chcete, my vám je prodáme? A tak vše hned vyrovnáme. Řekli však, že oni sami je brzy vyprodukují, dobře, pravděpodobně brzy vyprodukují. Ale proč utrácet peníze, když už je jsme utratili, a můžeme od nich něco získat, ne na úkor naší bezpečnosti, ale s cílem vytvořit rovnovážnou situaci?“ Putin řekl na zasedání Východního ekonomického fóra.

Ruský vůdce poznamenal, že počet nosičů a hlavic lze vzít v úvahu, „je to zvláštní záležitost“. Zdůraznil, že Rusko je připraveno na tento dialog, ale dosud nedostal od Washingtonu jasnou odpověď.

Rusko je jedinou zemí na světě, která oficiálně oznámila, že má hyperzvukové zbraně. V únoru Putin oznámil spuštění sériové výroby strategického raketového systému s řízenou vojenskou jednotkou „Avangard“ a úspěšné testy hypersonické protilodní rakety „Zirkon“.

Pentagon dříve uvedl, že vlastní konstrukce hyperzvukové zbraně bude trvat několik let. Ovšem v Bílém domě obvinili Rusko, že vytvořilo tyto zbraně na základě technologií ukradených Spojeným státům.