Střelnice a sušárna padáků: americká tajná základna byla nalezena v Estonsku. Američané vodili za nos celé Estonsko

Rafael Fachrutdinov
6. 9. 2019     gazeta
Estonská média našla ve své zemi – zatím však není jasné, kde přesně – základnu speciálních sil USA, sestávající z bojovníků podobných těm, kteří chytali Usámu bin Ládina. Na základně je střelnice, sklad zbraní, cvičiště a sušárna padáků. Experti poukazují na to, že důvodem posílení americké armády v Estonsku byl vstup Krymu do struktury Ruska. Podle vyjádření vojenského komentátora Komsomolskoj gazety Viktora Barance ví o této základně ruská rozvědka už dávno. Ale, ať už to zní jakkoli paradoxně, málo o ní věděla i estonská vláda, i Ministerstvo obrany Estonska, včetně její dislokace.


V Estonsku se rozkládá tajná americká speciální jednotka složená z bojovníků podobných těm, kteří chytali Usámu bin Ládina, bývalého “teroristu č. 1 na světě”. Sdělila to estonská novinářka Anna Pichlová, která zkoumala položky vojenského rozpočtu USA.

Při pohledu na záznamy odboru veřejné kontroly Ministerstva obrany USA našla žurnalistka záznam: američtí partneři přidělí Estonsku 15,7 milionu dolarů na vytvoření specializovaného výcvikového střediska s různými možnostmi a vybavením, včetně sušárny padáků. V areálu se nachází také střelnice, sklad zbraní a cvičiště.

“Zařízení poskytuje potřebné možnosti pro plánování operací, pro skladování a údržbu zbraní a vybavení v bezpečných podmínkách a také pro provádění školení”, je uvedeno v dokumentu americké vlády.

Novinářka vychází z výroků amerických vojáků, kteří byli s to jí sdělit některé podrobnosti o tajné základně, ale neuvedli její přesné umístění.

“Jsme zde nepřetržitě od roku 2014 a naše činnost vyžaduje neustálé rozšiřování stávajících zařízení”, řekl Kevin Stringer, plukovník americké armády, vrchní velitel zvláštních sil.

Základna by měla být plně dokončena příští rok, přičemž estonská média uvádějí, že důvodem posílení americké armády v Estonsku byl vstup Krymu do struktury Ruska.

“Jednotky amerického specnazu v Estonsku jsou pod velením velitelství speciálních operací USA ve Stuttgartu”, dodal Stringer.

Estonsko hodlá posilovat obrannou spolupráci se Spojenými státy, prohlásil minulý měsíc ministr zahraničí Estonska Urmas Reinsalu.

“Spojené státy nám poskytly největší pomoc při zajišťování naší bezpečnosti a Estonsko chce v budoucnu obrannou spolupráci posílit”, uvedl Reinsalu při setkání s americkým senátorem Ronem Wydenem.

Estonský ministr zdůraznil, že USA jsou klíčovým spojencem jeho země a Talin pracuje ve jménu “posílení bilaterálních vztahů”. Poukázal také na “hrozbu pro region ze strany Ruska”.

O dva týdny dříve požádalo oddělení pozemních vojsk USA o rozmístění velkého vojenského kontingentu v Evropě. Příslušný dokument je zveřejněn na oficiální internetové stránce státních zakázek USA.

Úřad má v úmyslu uzavřít smlouvu, aby byly zajištěny manévry amerických pozemních vojsk v Evropě (United States Army Europe, USAREUR) a aby bylo urychleno přemísťování vojenského kontingentu. Samostatným úkolem je zajištění logistiky během základních cvičení.

Zeměpisné souřadnice místa plnění výběrového řízení vyznačují obrovské evropské území od Velké Británie po Pobaltí.

Pro nakládku a vykládku vojenského vybavení a obrněné techniky se Pentagon chystá uzavřít smlouvu na celou řadu jeřábů: od běžných 30tunových stavebních jeřábů po jeřáby, které jsou s to zvednout 300 tun.

Předpokládá se, že po evropských silnicích se bude převážet vybavení komerčními tahači s přívěsy o nosnosti 2,4-80 tun.

V červnu Kongres USA předložil návrh zákona, v němž se uvádí, že Spojené státy musí vyvinout strategii “pro zadržování agrese Ruska” v pobaltském regionu.

Podle návrhu by Ministerstvo obrany USA mělo prozkoumat možnost rozmístění mobilních protiletadlových raketových systémů s dlouhým dosahem v Pobaltí. Autorem projektu je člen Sněmovny reprezentantů USA Michael Conway ze státu Texas.

“USA musí stanout v čele mnohostranného úsilí při zpracování strategie, zaměřené na posílení spolupráce s Litvou, Lotyšskem, Estonskem, spojenci v NATO a dalšími regionálními partnery za účelem zadržování agrese Ruské federace v Pobaltí”, soudí Conway.

Poznamenal, že za tímto účelem je možné vytvořit kooperace k dosažení zlepšení operativní kompatibility. To podle názoru autora návrhu zákona umožní zvýšit národní bezpečnost pobaltských zemí, uvádí FAN.

Estonsko je jednou z 11 zemí NATO, které zvýšily výdaje na obranu na 2% HDP, jak to požadoval americký prezident Donald Trump. Kromě toho v únoru vedoucí oddělení obranných investicí ministerstva obrany Kusti Salm uvedl, že, soudě podle investic do sféry obrany, se Estonsko připravuje na válku.

Ruský prezident Vladimír Putin v reakci na obvinění Ruska z “agresivního chování” zdůraznil, že to jsou “řeči pro ubožáky”.

Putin poznamenal, že aktivita vojenského letectva NATO je mnohem vyšší než aktivita ruského letectva. Kromě toho ruský vůdce neopomněl zdůraznit, že rozpočet na obranu USA je největší na světě.

Američané vodili za nos celé Estonsko tsargrad

Podle vyjádření vojenského komentátora Komsomolskoj gazety Viktora Barance ví o této základně ruská rozvědka už dávno. Ale, ať už to zní jakkoli paradoxně, málo o ní věděla i estonská vláda, i Ministerstvo obrany Estonska, včetně její dislokace.

“Tato základna je ve skutečnosti předním průzkumným střediskem NATO. A všechny informace, které Američané dostávají, ať už hovory, jednání, zaznamenané v éteru i na zemi, všechny tyto informace jsou hojně zasílána do velitelství NATO”, dodává vojenský expert.

Baranec poukazuje na to, že to nejzábavnější spočívá v tom, že během těchto pěti let Američané vodili za nos místní vládu, místní ministerstvo obrany a ve skutečnosti i obyvatele Estonska. USA se pokusily uvést do povědomí veřejnosti legendu, že se jedná o málem “mírovou základnu”, kde se jednoduše zabývají jakýmsi strategickým vyhodnocováním ruských hrozeb.

“Banální legenda, oblíbená legenda, triviální legenda, kterou nejčastěji používají Američané”, poznamenal Viktor Baraněc.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová