Z beránka vlkem? Srbsko získá útočnou kapacitu, jakou ještě nevládlo

Dronů Wing Loong – exportní název Pterodactyl-1

-jik –

26. 9. 2019  DogFight
Srbsko se stane jedním z nejvýznamnějších uživatelů útočných bezpilotních prostředků v Evropě. A nakoupí je v Číně, což bude současně představovat první skutečně významný průnik čínského obranného průmyslu na evropský kontinent. Západ se obává, že si takto Peking „pojišťuje“ své investice do Nové hedvábné stezky.


Půjde prozatím o devět středních průzkumných a úderných dronů Wing Loong (exportní název Pterodactyl-1), přičemž v budoucnu má následovat dodávka dalších patnácti.

Bude to významná posila srbských vzdušných sil, které po dvaceti letech od operace NATO Spojenecká síla teprve nyní prochází komplexní modernizací.

Srbsko se vydalo skutečnou cestou mnoha azimutů: pro pozemní síly nakupuje vybavení ve Spojených státech, ze západní Evropy dostává vrtulníky Airbus H145M, z Ruska pak transportní i víceúčelové vrtulníky, protivzdušné komplexy a také letouny MiG-29. Stejné stíhačky balkánské zemi dodalo rovněž Bělorusko; poté, co letouny projdou modernizací, budou tvořit páteř srbských vzdušných sil.

Objednávka útočných bezpilotních letadel je však svým způsobem výjimečná. Otázka, kdy Čína začne pronikat na evropský zbrojní trh, visela ve vzduchu už poměrně dlouho. Nyní se stává realitou a je zcela logické, že příjemcem čínských zbraní bude neutrální Srbsko.

Nebude první – vojenské vybavení v Číně už nějakou dobu nakupuje Bělorusko, které však na rozdíl od Srbska neaspiruje na vstup do EU. Navíc rozsah dodávky bude bezprecedentní, stejně jako skutečnost, že jejím předmětem budou bojové letouny, byť bezpilotní.

I s počtem devíti Pterodactylů se Srbsko stane jedním z nejvýznamnějších uživatelů bezpilotních útočných prostředků této kategorie v Evropě. Například mnohem větší Itálie provozuje kolem dvanácti obdobných letounů americké provenience.

Některá západní média dokonce uvádějí, že prodej Pterodactylů Srbsku „může destabilizovat region“. Ze Západu rovněž zaznívají obavy, že si Peking vyzbrojováním zemí – včetně evropských – zajišťuje jejich loajalitu a tím i bezpečnost svých investic na trase Nové hedvábné stezky.

Naproti tomu srbský ministr obrany Alexandr Vulin si pochvaluje, že země „získá možnosti, jakými dříve nevládla“.

Je tak trochu ironií osudu, že právě bývalá Jugoslávie byla prostorem prvního rozsáhlého bojového nasazení amerických bezpilotních letounů MQ-1 Predator. Tento dron stejně jako jeho nástupce MQ-9 Reaper je totiž čínskému Wing Loongu koncepčně velmi blízký, což nezapře ani vzájemná podobnost letounů.

Přitom i Wing Loong už je prověřený bojem a zdá se, že úspěšně. Zahraniční zákazníci dosud odebrali více než stovku těchto dronů. Kromě řady dalších jsou jimi Saúdská Arábie, Spojené arabské emiráty a Egypt, které Pterodactyly nasazuji v Jemenu, v Libyi, resp. na Sinaji.